«Να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων Αρχών» – Κοινή δήλωση προέδρων του ΔΣΑ

Kαταδίκασαν την «πρόσφατη σπουδή που επιδείχθηκε για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ»

Must Read

Τείχος για την προστασία των Ανεξάρτητων Αρχών ύψωσαν τέσσερις πρόεδροι του ΔΣΑ στην σύσκεψη κορυφής που έγινε την Δευτέρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, έπειτα από πρόταση του νυν προέδρου, Δημήτρη Βερβεσσού.

Σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, και οι πρώην πρόεδροι Φώτης Κουβέλης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Δημήτρης Παξινός καταδίκασαν την «πρόσφατη σπουδή που επιδείχθηκε για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της, μια μόλις ημέρας προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ» Τόνισαν, δε, ότι «πρέπει να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων Αρχών».

Ολόκληρη η δήλωση των 4:

«Κοινή Ανακοίνωση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των πρώην Προέδρων του ΔΣΑ, Φώτιου Κουβέλη, Αντωνίου Ρουπακιώτη, Δημητρίου Παξινού, σχετικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές.

1. Οι ανεξάρτητες Αρχές, ιδίως οι συνταγματικά κατοχυρωμένες, συνιστούν μείζονα θεσμικά αντίβαρα, με βασική αποστολή τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας σε ευαίσθητους τομείς που άπτονται των ατομικών ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία, τόσο η ενίσχυση των βασικών εγγυήσεων της ενδοδιοικητικής ανεξαρτησίας τους, της οικονομικής και διοικητικής τους αυτοτέλειας, και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών τους, αλλά και η επαρκής στελέχωση και η εξασφάλιση των πόρων και των υποδομών που χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά την αποστολή τους, ώστε να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα της εξουσίας.

2. Θεμελιώδης δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους είναι η στελέχωσή τους κατά τρόπο που εγγυάται την απεξάρτηση από πολιτικά κριτήρια επιλογής και στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστεί ο τρόπος ορισμού των μελών των ανεξάρτητων αρχών με τη συμμετοχή και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιτρέπουν μείζονες συναινέσεις και θα παρέχουν την απαιτούμενη κοινωνική νομιμοποίηση.

3. Με απόλυτο σεβασμό προς τους δικαστές που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε Ανεξάρτητες Αρχές επισημαίνουμε την πάγια θέση του δικηγορικού κόσμου για την ανάγκη ύπαρξης ικανού χρόνου από την αφυπηρέτηση των δικαστικών λειτουργών ως τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε θέσεις ανεξαρτήτων Αρχών, ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών.

4. Η πρόσφατη σπουδή στην αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μία μόλις ημέρα προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, είναι καταδικαστέα. Οι υπογράφοντες, με αίσθημα ευθύνης, είναι αντίθετοι σε αυτού του είδους τις πρακτικές που αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο των ανεξαρτήτων αρχών και καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής αποστολής τους.»

Πηγή: dikografies

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This