Ο Σκρέκας έθιξε το θέμα της ακρίβειας: «Αν θέσουμε πλαφόν ή διατίμηση στον παραγωγό, θα έχουμε άδεια ράφια»

Από τα λόγια στις πράξεις οφείλει να περάσει

Must Read

Σε άλλον πλανήτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προσπάθησε να εξηγήσει… τους λόγους που δεν μπαίνει πλαφόν σε αγαθά, όπως το ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή είναι φέτος απλησίαστη.

Ενώ τώρα έχουμε γεμάτα ράφια, που δεν μπορούμε όμως να τα πλησιάσουμε! Αντί να απολογούνται για τα αντικλεπτικά σε είδη πρώτης ανάγκης και την κατάθλιψη που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, εξακολουθούν να προστατεύουν τους κερδοσκόπους.

Στην τηλεοπτική του παρέμβαση έθιξε το καυτό θέμα της ακρίβειας, το οποίο φυσικά «φωνάζει» για λύσεις εδώ και τώρα.

«Το θέμα της ακρίβειας είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις 3 χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης», ανέφερε.

Κατόπιν, τόνισε: «Η φέτα γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο σήμερα έχει 1,60 στον κτηνοτρόφο όταν 3 χρόνια πριν είχε 0,90 λεπτά. Έχει διπλασιαστεί στον παραγωγό το πρόβειο γάλα. Έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Δεν θα σταματήσουμε και έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Στην πηγή του κακού γίνονται οι έλεγχοι. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό θα σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες. Αυτά που επιβλήθηκαν στις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών πληρώθηκαν τον Αύγουστο, 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τον έλεγχο, η εταιρεία που πουλούσε ακριβότερα πχ σχολικά ήδη πρέπει να μειώσει την τιμή στο ράφι. Γιατί εάν δεν τα μειώσει, σε έναν μήνα θα ξανακάνουμε έλεγχο και εκεί θα είναι πολλαπλάσιο το πρόστιμο. Είναι διπλάσιο το πρόστιμο από το κέρδος που έχει εταιρεία», σημείωσε.

Στην συνέχεια συμπλήρωσε: «Σε δύο εβδομάδες από σήμερα οι καταναλωτές που θα πηγαίνουν σούπερ μάρκετ θα βλέπουν τα προϊόντα που οι προμηθευτές έχουν μειώσει την τιμή στο ράφι, τουλάχιστον 5% για έξι μήνες. Όποιος μειώσει τις τιμές στο ράφι θα έχει μια ειδική ταμπέλα και όπου και έτσι θα βλέπουν οι καταναλωτές ποιος σέβεται το πρόβλημα του νοικοκυριού. Οι τιμές σήμερα χονδρικής στο λάδι είναι από 8 – 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι. Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ‘’3 ευρώ στον παραγωγό;’’. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Όχι 12 ευρώ αλλά 20 – 30 – 40. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα πάει να κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This