Ο Καραμανλής ομιλητής στην παρουσίαση του αποκαλυπτικού βιβλίου «Γιαβόλ» για την Γερμανία

Πρώτη δημόσια εμφάνιση με ισχυρή σημειολογία μετά την αποχώρηση από τα κοινοβουλευτικά έδρανα

Must Read

Την πρώτη του δημόσια ομιλία, μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας, επιλέγει να δώσει ο Κώστας Καραμανλής στην επίσημη παρουσίαση της τρίτης έκδοσης του πολύκροτου βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Η παρέμβαση Καραμανλή με αφορμή το βιβλίο του αρθρογράφου της «Δημοκρατίας», Γιώργου Χαρβαλιά, που αναλύει τις ελληνογερμανικές σχέσεις από την εποχή του Οθωνα μέχρι τις μέρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική σημασία, καθώς γίνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών που επεφύλασσε ισχυρή ψυχρολουσία για την Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.

Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την πάγια πρακτική του αναμένεται να μείνει αυστηρά «εντός θέματος» και να αποφύγει σχολιασμούς της τρέχουσας εσωτερικής επικαιρότητας. Ομως η απόφαση του να τοποθετηθεί δημόσια για ένα βιβλίο που κινείται εκτός των ορίων του «συστημικού φάσματος», αφού ασκεί έντονη κριτική στην Γερμανία για την άρνηση της να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και στις ελληνικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις(συμπεριλαμβανομένης της σημερινής)για την απροθυμία τους να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα.

Ο Κώστας Καραμανλής που έχει γράψει και έναν προσεκτικά διατυπωμένο πρόλογο στο «Γιαβόλ» ήταν παρών όταν το βιβλίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, με κεντρικό ομιλητή τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτή τη φορά επιλέγει να λάβει και ο ίδιος τον λόγο και μάλιστα στην «έδρα» του, την Θεσσαλονίκη που αποδεικνύεται αδύναμος κρίκος για τον σημερινό πρωθυπουργό, έπειτα από την πανωλεθρία του υποψήφιου της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Πρόσθετο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί το γεγονός ότι στο πάνελ της παρουσίασης θα βρεθεί και το «ιερό τοτέμ» της ακαδημαικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, η τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανης και οικονομολόγος διεθνούς κύρους, Μαρία Δελιβάνη, που δεν έχει πάψει να ασκεί κριτική στις μνημονιακές επιλογές και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν. Στο βιβλίο της «Για την Ελλάδα που ματώνει», η κυρία Δελιβάνη καυτηριάζει-μεταξύ άλλων-και τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή αναμένεται να επικεντρωθεί εκτός από το ανοιχτό κεφάλαιο των αποζημιώσεων και στον σημερινό ρόλο της Γερμανίας, καθώς ο ίδιος έχει στηλιτεύσει και στο παρελθόν την «τιμωρητική στάση» του Βερολίνου απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους Ευρωπαίους εταίρους.

Ως πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής είχε βιώσει προσωπικά τις αφόρητες γερμανικές πιέσεις για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τις οποίες απέκρουσε με το περίφημο βέτο, ενώ είχε το θάρρος να επιστρέψει και το περιβόητο γερμανικό υποβρύχιο που…έγερνε.

Η επικείμενη ομιλία του αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί η σημερινή γερμανική κυβέρνηση πιέζει αντιστοίχως για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ, ενώ διεκδικεί και ρόλο…επιδιαιτητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, έπειτα από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει άνευ όρων στρατηγικό διάλογο με τον Ερντογάν σε εμφανώς ακατάλληλο τάιμιγκ.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Κ. Καραμανλής, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είναι από τους…μετρημένους στα δάχτυλα Ελληνες πολιτικούς που επιμένουν να ανακινούν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου αξιώνοντας την καταβολή των οφειλόμενων. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει σε άβολη θέση τον σημερινό πρωθυπουργό που έχει δηλώσει ότι το ζήτημα «δεν σκιάζει» τις ελληνογερμανικές σχέσεις και εμφανίζεται να απεμπολεί τις απαραγράπτες ελληνικές διεκδικήσεις.

Εκτός από τον Κώστα Καραμανλή και την Μαρία Δελιβάνη, στην παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα μιλήσουν ο καθηγητής νεότερης ιστορίας του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Βασιλειάδης και ο οικονομολόγος και βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος, ενώ χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλης Πάππας.

εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί μέσω live streaming στο link:
https://www.youtube.com/watch?v=N9TFG4WXBEQ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This