Ποιες περιοχές εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες

Νέες οδηγίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες, ενώ δεν ήταν δασικές

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το τοπίο γύρω από τις εκτάσεις που, ενώ δεν ήταν δασικές, έχουν αποτυπωθεί ως τέτοιες στους δασικούς χάρτες, επειδή κηρύχθηκαν αναδασωτέες ύστερα από πυρκαγιές, επιχειρεί να ξεδιαλύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν τους πολίτες, απελευθερώνοντας όλες εκείνες τις ιδιοκτησίες για τις οποίες υπάρχει σχετική απόφαση από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Με νέα οδηγία προς τις δασικές υπηρεσίες της χώρας ο γενικός γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των ιδιοκτητών αμφισβήτησης ενώπιον των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα και της μορφής εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές κηρυγμένες ως αναδασωτέες. Απαντώντας σε ερωτήματα που υπεβλήθησαν στη Γενική Γραμματεία σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αιτημάτων ανάκλησης αποφάσεων κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΑ (ανέκαθεν άλλης μορφής/χρήσης) από τις οικείες ΕΠΕΑ, επισημαίνει πως «οι επιτροπές αποφαίνονται επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του θεωρημένου και αναρτημένου δασικού χάρτη που προκύπτουν».

Στις περιπτώσεις που αποφάσεις των ΕΠΕΑ εξαιρούν εκτάσεις της υπαγωγής τους στον δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές, αυτές γνωστοποιούνται και στον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αμελλητί συμπερίληψή τους στην εφαρμογή του νόμου, στην οποία καθορίζεται η διαδικασία άρσης ή ανάκλησης αποφάσεων κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων, ο κυρωμένος δασικός χάρτης συμπληρώνεται και περιλαμβάνει πλέον τόσο τις εκτάσεις που είχαν αρχικά κυρωθεί όσο και εκείνες για τις οποίες οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ενδικοφανούς διαδικασίας είτε δεν έγιναν δεκτές, διότι η επιτροπή έκρινε υπέρ της νομιμότητας υπαγωγής στη δασική νομοθεσία των εμφαινόμενων ως δασικών στον οικείο χάρτη εκτάσεων, είτε έγιναν δεκτές αλλά αφορούσαν παράλειψη αναγραφής εκτάσεων με δασικό χαρακτήρα στον αναρτηθέντα χάρτη.

Στη διαδικασία μεταξύ απόφασης ΕΠΕΑ και ενσωμάτωσης στον κυρωμένο δασικό χάρτη δεν προβλέπεται και δεν παρεμβάλλεται κανένα άλλο στάδιο κρίσης περί του χαρακτήρα των εκτάσεων που αφορούν οι αντιρρήσεις, συνεπώς θεωρείται περαιωμένη και ολοκληρωμένη η έρευνα του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων που επελήφθησαν οι ΕΠΕΑ. «Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν μη περιέλευση δασικής έκτασης στον κυρωμένο δασικό χάρτη υπόκειται σε ακυρωτική προσβολή ενώπιον του ΣτΕ. Σε περίπτωση δε αποδοχής αιτήσεως ακυρώσεως για λόγους αναγόμενους στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, η υπόθεση παραπέμπεται ως προς το ακυρωθέν τμήμα της στην ΕΠΕΑ, η οποία επιλαμβάνεται κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό της ακυρωτικής απόφασης» καταλήγει η οδηγία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This