Για πυροπροστασία των (…καμένων) δασών μίλησε ο Θ. Σκυλακάκης

Οι... εξαγγελίες

Must Read

Μέτρα για την προστασία των δασών και αφού η μισή Ελλάδα… κάηκε, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Όλα αυτά ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή νομοσχεδίου για την δασική προστασία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δασική μεταρρύθμιση την οποία θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εξήγησε ότι είναι ανάγκη επιβίωσης για τα δάση, μια τελείως νέα πολιτική πρόληψης για τις πυρκαγιές. Ανέδειξε την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δημιουργηθεί η κατάλληλη δομή ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την προστασία των δασών. Ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα (Antinero) στην αναθεώρηση, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα με επίκεντρο την οικονομική αξία της βιομάζας.

«Πρόληψη στα δάση σημαίνει διαχειριζόμενα δάση. Πρέπει να προσπαθήσουμε, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, να μην υπάρχει ούτε ένα στρέμμα δάσους χωρίς διαχειριστική μελέτη και εν τέλει διαχείριση», επισήμανε και προανήγγειλε υποσχόμενος την στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με επιπλέον 500 μόνιμους υπαλλήλους και 1200 ακόμη εποχικούς.

Είπε ακόμη ότι σήμερα αντιστοιχεί ένας ενεργός δασεργάτης περίπου στα 10.000 στρέμματα δάσους, ενώ ενημέρωσε ότι σε μεγάλα κομμάτια της χώρας δεν υπάρχει ενεργή διαχείριση του δάσους και διαχειριστική μελέτη.

Όπως περιέγραψε, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια θα έχουμε χειρότερα φαινόμενα, θα έχουμε δηλαδή όλα τα οικοσυστήματα και τις πόλεις υπό μεγάλη πίεση. «Έχουμε χρόνιες αδυναμίες, εκ του γεγονότος ότι υπάρχει και πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπινων δραστηριοτήτων, πολλές από αυτές και αυθαίρετες μέσα στα δάση. Έχουμε δηλαδή δεκάδες χιλιάδες σπίτια αυθαίρετα, που έχουν κτιστεί κατά καιρούς στα δάση, πολλές φορές είναι οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις. Έχουμε, δηλαδή, τη γειτνίαση ανθρώπου με το δάσος και το έχουμε αυτό πολύ περισσότερο στα μη παραγωγικά μας δάση, παρά στα παραγωγικά. Δηλαδή πολύ περισσότερο στα μη διαχειριζόμενα δάση, πάρα σταδιαχειριζόμενα. Συνεπώς, είναι ανάγκη επιβίωσης για τα δάση, μια τελείως καινούργια πολιτική πρόληψη», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πόρων, εξήγησε ότι «το μέγεθος των δασικών μας οικοσυστημάτων, σε σχέση με τους πόρους από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης που τελειώνει το 2026, είναι πολύ μεγάλο, και συνεπώς θα χρειαστούμε ένα σύστημα όπου η οικονομική αξία της βιομάζας θα μας επιτρέπει, μαζί με την επιδότησή της να βάλουμε υπό διαχείριση πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων, από αυτά στα οποία σήμερα παρεμβαίνουμε, είτε με το Antinero είτε με την διαχείριση».

Περί αναδάσωσης

Επίσης, ενημέρωσε ότι μια άλλη στροφή που έχει γίνει στο καινούριο πρόγραμμα Antinero και συνδυάζεται με το πρόγραμμα αναδάσωσης, είναι στη χρήση βραδύκαυστων, σε ό,τι αφορά στην αναδάσωση, τα οποία θα γίνουν κομμάτι της αντιπυρικής μας άμυνας και της αναδάσωσης, ταυτόχρονα.

Ακόμη, είπε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων να ληφθούν μέτρα, με την λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων. Ακόμη -όπως επεσήμανε- το επόμενο που πρέπει να γίνει, είναι η αναγέννηση να συνδυαστεί με αναδάσωση. Είπε ότι στην Εύβοια ήδη τέτοιου είδους μελέτες θα εφαρμοστούν.

Αναφέρθηκε σε 86.000.000 ευρώ

Όπως παρατήρησε ο αρμόδιος υπουργός για να αναγεννηθεί το δάσος, «χρειάζεται να έχουν σχεδιαστεί πολύ μεγάλα έργα αντιδιαβρωτικά». Ενημέρωσε ότι 86.000.000 ευρώ θα δοθούν -κατά κύριο λόγο- για την αποκατάσταση των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου, σε τέτοιου είδους έργα. Τέλος, ενημέρωσε ότι «τα επόμενα χρόνια θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα έργα έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία παίζουν ρόλο στο να κρατάμε το χώμα στο δάσος και κατά συνέπεια το δάσος ζωντανό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This