Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ): Ρεκόρ πενταετίας σε εθελοντές αιμοδότες

Δημιουργήθηκε καινοτόμα πλατφόρμα για δήλωση αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο

Must Read

Την ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούν να παρακολουθούν οι αρμόδιοι, με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, που έθεσε σε λειτουργία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Πρόκειται για καινοτομία, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το απόθεμα αίματος στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως το αίμα που παραχωρείται από εθελοντές αιμοδότες παρουσίασε ρεκόρ πενταετίας στις αρχές του 2023.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξήγησε σε δηλώσεις του, ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας. Το έργο -το οποίο έχει κόστος 2,9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. «Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί μέχρι και σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τα ακριβή αποθέματα σε αίμα της χώρας μας και σε πραγματικό χρόνο. Πλέον με την εφαρμογή του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος θα την έχουμε. Επίσης, θα έχουμε και την ακριβή πορεία του αίματος από τον αιμοδότη μέχρι την χορήγησή του στον ασθενή με πλήρη στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του ΕΚΕΑ με το νέο πληροφοριακό σύστημα σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί το δυσκολότερο και το μεγαλύτερο τμήμα του έργου», είπε ο πρόεδρος και συνέχισε:

«Θα ακολουθήσει σε συντομότατο χρόνο η ένταξη των νοσοκομείων και η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος. Η αρχή θα γίνει από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α) των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ίδρυση ΕΚΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα».

Αυξήθηκαν σχεδόν 70% οι εθελοντές δότες αίματος

Την ίδια ώρα, μία τεράστια αύξηση των εθελοντών δοτών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Κατσίβελος, μετά την πανδημία η εθελοντική αιμοδοσία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό συμμετοχής των εθελοντών στις συνολικές ανάγκες της χώρας σε αίμα έφτασε το 69,90%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2022 ήταν 64,9%.

«Πράγματι έχουμε αύξηση του εθελοντικού αίματος κοντά στο 70%. Είναι το “ψυχολογικό όριο” της ανοδικής πορείας του εθελοντισμού στην Ελλάδα . Πριν την πανδημία είχαμε 61%. Και με την προσπάθεια όλων το να φτάσουμε στην επόμενη δεκάδα είναι σημαντικό. Αναμένεται το 2023 να προκληθεί ένα νέο ρεκόρ στην συλλογή εθελοντικού αίματος», επισημαίνει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη προσφορά σε μονάδες αίματος εντός του 2022, πρώτο έρχεται το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” (24.159 μονάδες), δεύτερο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, (21.662), τρίτο το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (21.049) και τέταρτο το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας (16.254)

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τα 10 πρώτα νοσοκομεία σε προσφορά μονάδων αίματος:

Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση εθελοντών – αιμοδοτών, πρώτο σε ποσοστά αίματος είναι το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (96,74%), δεύτερο το Γενικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς» (91,76%), τρίτο το Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» (86,37%) και τέταρτο το Παίδων «Η Αγία Σοφία», (85,4%).

Δείτε τα 10 πρώτα νοσοκομεία σε προσφορά εθελοντικού αίματος:

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά συλλογής εθελοντικού αίματος ανά Περιφερειακή Ενότητα, πρώτη στον κατάλογο της συλλογής αίματος είναι η Κρήτη (37,6%), ακολουθεί η Ήπειρος (37,21%), η Κεντρική Μακεδονία (35,46%) και η Αν. Μακεδονία – Θράκη (33,49%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This