Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Οι βασικοί άξονες του νέου αντικαπνιστικού νόμου – Σβηστό το τσιγάρο στο 85% των μαγαζιών

Ύστερα από 10 -και βάλε- χρόνια και 11 νομοθετήματα που αράχνιαζαν στα συρτάρια της οδού Αριστοτέλους, την περασμένη Τρίτη θεμελιώθηκε, κατά τα φαινόμενα, η πιο σοβαρή πρωτοβουλία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η θωράκιση της εφαρμογής του στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Πρώτον, στην εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία έχει πλέον τον επιτελικό ρόλο στους ελέγχους, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε δεύτερο επίπεδο, η ενεργοποίηση του 1142, ως ενός συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, καταγραφής καταγγελιών και βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος, μέριμνα για τους καπνιστές.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κωδικοποίησε τέσσερις άξονες του σχεδίου με τίτλο «Η υγεία μάς ενώνει», το οποίο αφορά την περίοδο 2019 έως 2023.

1. Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.
2. Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα.
3. Την υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος.
4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τα νέα προϊόντα κα-πνού.

Το επιβλέπουν εμπειρογνώμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εθνικό σχέδιο επιτηρείται συμβουλευτικά από επιτροπή εμπειρογνωμόνων (ακαδημαϊκοί, επιστήμονες) και διέπεται από καθορισμένους στόχους, με δείκτες μετρήσιμους που θα αξιολογούνται κάθε φορά για την αποτελεσματικότητά τους.

Η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το ολιστικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια -ο οποίος εργάστηκε μεθοδικά για να εντάξει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο παιχνίδι-, έχουν δημιουργήσει ήδη πολύ θετικό κλίμα για την προστασία της υγείας, ειδικά των νέων παιδιών.

Όσον αφορά το τελευταίο, ισχυρή ήταν η απόφαση του κ. Κικίλια να μπουν σε αντικαπνιστική ζώνη οι παιδικές χαρές και γενικά οι χώροι που συναθροίζονται παιδιά. Και μάλλον το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο, όταν ένα ζόρικο υπουργείο, όπως το Υγείας, παράγει θετικές ειδήσεις.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. συνέχισαν τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με τ’  Από το σύνολο των 97 καταστημάτων που ελέγχθηκαν, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 68%. Ειδικότερα, καπνίζοντες βρέθηκαν μόλις στο 15% του συνόλου των ελεγχθέντων καταστημάτων, δηλ. το ποσοστό των «άκαπνων» μαγαζιών άγγιξε το 85%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να διεκδικήσει αλλά και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευεξία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

1. Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης ελέγχθηκαν 10 καταστήματα και κατεγράφησαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ στους υπεύθυνους-ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αλλά και πρόστιμο 100 ευρώ στους 3 θαμώνες που κάπνιζαν.

2. Στην περιοχή του Κολωνακίου ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 καταστήματα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ για παραβάσεις όπως: έλλειψη σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) καθώς και για κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους εκτός προδιαγραφών.

3. Στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης ελέγχθηκαν συνολικά 11 ΚΥΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες όπου και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα των 500 ευρώ για έλλειψη σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος. Όλοι οι εξωτερικοί χώροι τηρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου

Στο Μοναστηράκι ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών αναφορικά με το Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και την έλλειψη ή την ελλιπή σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος.

Στην περιοχή των Σερρών έγινε έλεγχος σε 8 καταστήματα.

Σε 4 εξ αυτών επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ καθώς εντοπίστηκαν τασάκια με αποτσίγαρα στους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι ήταν περίκλειστοι μέχρι επάνω με παραπετάσματα και σκέπαστρο. Σε μία ακόμα περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 4000 ευρώ λόγω υποτροπής καθώς είχε επιβάλει πρόστιμο σε προηγούμενο έλεγχο η ΕΛ.ΑΣ.

Στην περιοχή της Λάρισας ελέγχθηκαν συνολικά 16 ΚΥΕ.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ στον ιδιοκτήτη και δύο πρόστιμα των 100 ευρώ στους καπνίζοντες. Στη δεύτερη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 2000 ευρώ στον επιχειρηματία (κατάστημα 220 τ.μ.) και τρία πρόστιμα των 100 ευρώ στους καπνίζοντες.

Διαβάστε επίσης: «Παφ» και 100ευρω: Δείτε αναλυτικά ΟΛΑ τα πρόστιμα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος

4. Επιπλέον, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε clubs στην Αττική (Λεωφ. Συγγρού, την Λεωφ. Πειραιώς, το Μπουρνάζι και το Περιστέρι) καθώς επίσης στο Ρίο της Πάτρας, στο Άργος και στο Ναύπλιο.

Στις Λεωφ. Συγγρού και Πειραιώς ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 6000 ευρώ σε 3 περιπτώσεις καθώς και 100 ευρώ σε δύο καπνιστές.

Στο Περιστέρι και στο Μπουρνάζι ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ σε 4 εκ των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ καθώς και 1 πρόστιμο 100 ευρώ σε θαμώνα που βρέθηκε να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο.

Στην περιοχή του Ρίο Πατρών ελέγχθηκαν 11 ΚΥΕ στα οποία δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε εσωτερικούς χώρους. Επιβλήθηκε ένα πρόστιμο των 500 ευρώ για έλλειψη τήρησης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

Στο Άργος και στο Ναύπλιο ελέγχθηκαν 15 καταστήματα, στα οποία δεν υπήρχαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Επιβλήθηκαν 9 πρόστιμα των 500 ευρώ λόγω ελλιπούς σήμανσης ή έλλειψης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ