Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: «Να επιστρέψουν τα ιστορικά κειμήλια στην ανακαινισμένη Παναγία Σουμελά»

Το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος από το 2014

Must Read

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) ζητεί το προφανές εδώ και πολύ καιρό, αναμένοντας καρτερικά τις εξελίξεις! Να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα (που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο), τα κειμήλιά της που φυλάσσονται στα υπόγεια της Αγιά Σοφιάς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας… Το θέμα είναι η απέναντι πλευρά, εν προκειμένω η τουρκική τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει, καθώς φαίνεται ότι συνεχίζει να «κερδίζει χρόνο».

Όπως επισήμανε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Στέφανος Τανιμανίδης: «Πρόκειται για δεκάδες κειμήλια της μονής, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα κείμενα και ευαγγέλια της Μονής που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα έχει τεθεί υπόψιν από το 2014, κοντεύει δεκαετία, ενώ τα κειμήλια παρουσιάζονται και στην σχετική έκδοση του σωματείου «Παναγία Σουμελά», με τίτλο «Τα ιερά κειμήλια του γένους των Ποντίων»!

Στα κειμήλια που φυλάσσονται στην Αγιά Σοφιά της Πόλης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αυθεντική ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού σε μορφή δίπτυχου, του Μανουήλ Γ’ του Μεγαλοκομνηνού, το Χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Αλεξίου Γ, τετραευαγγέλια της μονής σε ομοιογραφική αναπαραγωγή, κεντημένη εικόνα της Παναγίας της μονής Σουμελά του 1758, αρχιερατικές μήτρες, εκκλησιαστικά υφαντά, εγκόλπια, μήτρα μοναχικού σχήματος της μονής, ένα ιερό Ευαγγέλιο με ρωσικοελληνική γραφή, αντίγραφα Πατριαρχικών σιγιλίων κλπ.

Ανάμεσα στα κειμήλια που παραμένουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας, περιλαμβάνονται 67 χειρόγραφοι κώδικες, δεκάδες βιβλία της Μονής, επιτραχήλια και λάβαρα.

Το σοβαρό αυτό θέμα έπεσε στο τραπέζι στην συνάντηση εκπροσώπων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά οι κινήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ακόμη αναμένονται.

Το Συμβούλιο έστειλε μάλιστα και επιστολή προς τον ίδιο τον Ερντογάν ζητώντας συνάντηση μαζί του για το ζήτημα και ειδικά κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο… Διότι και οι προκλήσεις σε κάθε επίπεδο έχουν και τα όριά τους.

Με βάση τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού ζητάει πίσω τα κειμήλια της ιστορικής Μονής, ώστε να επιτραπεί η μελέτη τους από νέους ερευνητές και να μπορούν να τα θαυμάζουν οι χιλιάδες προσκυνητές της ιστορικής Μονής Σουμελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας.

Επιτραχήλιο Μονής

Στην Ελλάδα, στη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου στην Καστανιά Βεροίας, φυλάσσονται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου του 6ου αιώνα και ο Σταυρός του αυτοκράτορα Μανουήλ του 14ου αιώνα. Όπως εξήγησε ο κ. Τανιμανίδης «η εντολή για την μεταφορά των τριών κειμηλίων από την Τουρκία στην Ελλάδα έγινε κατόπιν συνάντησης, το 1930, των τότε πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ελευθέριου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού και ύστερα από κοινού απόφαση και την σύμφωνη γνώμη τους». Η μεταφορά των κειμηλίων αυτών στην Ελλάδα έγινε το 1931 με την παραχώρηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης της σχετικής άδειας και τη σύναψη σχετικού πρωτοκόλλου!

Ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού

Κεντημένη εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This