Καθηγητής Γεωπολιτικής Πρεβελάκης: «Υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό»

Τι είπε ο καθηγητής για τον Πούτιν, την Μέση Ανατολή και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Must Read

Αναφορά στην πορεία της πολεμικής σύρραξης που μαίνεται για ένα μήνα στην Μέση Ανατολή έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλώντας παράλληλα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο των όσων συμβαίνουν στην Γάζα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι μέσα σε αυτή την εποχή πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας, αν μπορούμε να υποθέσουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη», σημείωσε αρχικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσθέτοντας πως «έχουμε φάσεις προσέγγισης και φάσεις απομάκρυνσης και επομένως πρέπει πάντα να επιδιώκουμε το θετικό και ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν αργότερα».

Ο ίδιος σχολίασε και την πολύμηνη «ηρεμία» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εξηγώντας: «όπως την εποχή της κρίσης έπρεπε και πάλι να κάνουμε την ίδια σκέψη, ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα συνεχιστεί επ’ άπειρον, το ίδιο και όταν βλέπουμε ότι τα πράγματα πάνε προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας εναλλακτικά σενάρια για να μη βρεθούμε απέναντι σε απογοητεύσεις ή σε εκπλήξεις».

«Οι Ισραηλινοί αναθεωρούν όλη την στρατηγική τους»

Ο κ. Πρεβελάκης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις», ωστόσο, η προσωπική του εκτίμηση είναι πως αυτή η κρίση δεν θα λυθεί γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τα ίδια σχεδόν ερωτήματα διατυπώνονταν και κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα «αυτή η κρίση έχει εγκατασταθεί και δεν βλέπουμε ορίζοντα διεξόδου».

Μάλιστα, σχολίασε το τι επιδιώκει το Ισραήλ τονίζοντας πως «επιδιώκει να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας για τον πληθυσμό του να μπορούν να ζουν με ασφάλεια» ενώ υποστήριξε πως «θεωρούσαν ότι κάπως είχαν βρει κάποια ρύθμιση με το να έχουν τη Γάζα αυτοδιοικούμενη από τη Χαμάς και θεωρούσαν ότι με το να τροφοδοτούν με χρήματα τη Χαμάς, τρόπον τινά την είχαν όχι εξουδετερώσει, αλλά την κρατούσαν υπό έλεγχο. Αυτό ανετράπη πλήρως». Παράλληλα ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως οι Ισραηλινοί αναθεωρούν όλη τη στρατηγική τους και ο στόχος τους είναι να μπορεί να ζει ο πληθυσμός τους με ασφάλεια προσθέτοντας και την παράμετρο των ακραίων Ισραηλινών, οι οποίοι επιδιώκουν να διώξουν τους Παλαιστίνιους.

«Υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό»

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα ο ίδιος έκανε σαφές πως δεν νομίζει ότι υπάρχει ένα σχέδιο, αλλά διάφορα σχέδια, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «το Ισραήλ αυτή τη στιγμή ψάχνεται σε διάφορα επίπεδα».

Τέλος, ο κ. Πρεβελάκης σημείωσε πως «πρέπει να δούμε αυτή την κρίση σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Το θέμα δεν περιορίζεται στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν ομόκεντροι κύκλοι». «Υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό, διότι αυτό που συνέβη στη Μέση Ανατολή ήταν το μεγαλύτερο δώρο για τον Πούτιν. Το μυαλό πίσω από αυτή την αντιπαράθεση είναι Πούτιν, ο οποίος μετατρέπεται σε στρατηγό του αντι-δυτικού μετώπου. Και φυσικά βλέπουμε πολύ καλά πώς η κρίση στη Γάζα τροφοδοτεί αυτό το μέτωπο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This