«Κεραυνοί» κατά της κυβερνητικής μεθόδευσης: «Όχι» στην υπαγωγή του ΕΑΑ στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Για «ακρωτηριασμό» και «διατάραξη» των μηχανισμών λειτουργίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο η Σύνοδος των Προέδρων των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών φορέων

Must Read

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση-«καταπέλτη» του Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλη Πλειώνη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της μεθόδευσης (ή φίμωσης κατά πολλούς) της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την «εξαιρετικά επιζήμια έως και καταστροφική» υπαγωγή του ΕΑΑ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπεσε σήμερα μία ακόμη «βολίδα» κατά του Μαξίμου.

Με επιστολή-ανακοίνωσή της, η Σύνοδος των Προέδρων των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών φορέων, εκφράζει επίσης έντονα, τη διαφωνία της με την κυβερνητική αυτή απόφαση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της η Σύνοδος των Προέδρων τονίζει ότι «έχει ήδη εγκαθιδρυθεί ένα δίκτυο συνεργασιών και κοινών πρωτοβουλιών, πολλές εκ των οποίων εμβληματικής διάστασης, τέτοιο που η απόσπαση ενός μέλους του θα το ακρωτηριάσει και θα διαταράξει σημαντικά τους μηχανισμούς λειτουργίας του».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «τα Ερευνητικά Κέντρα, μόνο σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που εξασφαλίζει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης έρευνας μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους προς την Πολιτεία και την κοινωνία», ενώ προσθέτει ότι «η ένταξή τους σε ένα καθαρά επιχειρησιακό πλαίσιο αναιρεί την αποστολή τους, τα αφυδατώνει και τα στερεί από τα μέσα, αλλά και τον ενθουσιασμό που διακρίνει τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους για την αναζήτηση της νέας γνώσης».

Τονίζεται ακόμα ότι «η συνεργασία μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρησιακών Φορέων θα μπορούσε να βασιστεί εναλλακτικά στη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου, τύπου ΟΑΣΠ, για θέματα που άπτονται της κλιματικής κρίσης και των επακόλουθων φυσικών καταστροφών, όπως πράγματι ορίζει το άρθρο 41 του Ν.4662/2020, που ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Επομένως, έχουν ήδη υπάρξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας, που μπορούν να οδηγήσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αρκεί να ενεργοποιηθούν».

Στην επιστολή αναφέρεται επιπροσθέτως, ότι «την άνοιξη του 2022 πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις ορισμένων τουλάχιστον ερευνητικών φορέων (πχ. ΕΑΑ, ΕΛΚΕΘΕ) με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ), στην οποία μετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου. Στις συναντήσεις αναφέρθηκαν λεπτομερώς οι δυνατότητες που έχουν τα ΕΚ για συνεργασία και υποστήριξη του Υπουργείου, χωρίς να υπάρξει συνέχεια» και προσθέτει ότι «μερικούς μήνες αργότερα υπήρξαν επαφές με την Expertise France, η οποία είχε αναλάβει να βοηθήσει με την οργάνωση του ΥΚΚΠΠ» όπως επίσης και συναντήσεις με ερευνητές που ασχολούνται με θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και που ορίστηκαν από τα Ερευνητικά Κέντρα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «αυτή η πρωτοβουλία δεν φαίνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον να έχει καταλήξει κάπου».

Τέλος, η Σύνοδος των Προέδρων των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών φορέων, επισημαίνει ότι «η απόσπαση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το ερευνητικό αυτό οικοσύστημα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στην ελληνική Πολιτεία και την κοινωνία, αντίθετα θα αποδυναμώσει σοβαρά το πολύ σημαντικό έργο που μπορεί αυτό να προσφέρει στη χώρα μας».

Τα μέλη της Συνόδου

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, μέλη της Συνόδου είναι οι Διευθυντές/Πρόεδροι των:

  • Ερευνητικό Κέντρο AΘHNA,
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.A.A.),
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.),
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.),
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος»,
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.),
  • Ελληνικό Ινστιτούτο (E.I.) Παστέρ,
  • Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.),
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών (Ε.ΚΕ.Β.Ε.) “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”,
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (I.T.E.),
  • ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών (ως εκπρόσωπος των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών),
  • ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και

οι Διευθυντές/Πρόεδροι των Τεχνολογικών Φορέων

  • Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.),
  • Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.),
  • Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών,
  • Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και
  • Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. (ΕΛ.ΚΕ.Δ)

*Οι Διευθυντές και/ή Πρόεδροι ή οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των φορέων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας (αυτοί δηλαδή που συνέρχονται σε Σύνοδο), εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This