Εύβοια: Στο ΣτΕ οι ανεμογεννήτριες!

Συζητήθηκαν οι αιτήσεις τεσσάρων δήμων για ακύρωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός δασικών εκτάσεων

Must Read

Μπλόκο στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε δασικές εκτάσεις και κοντά σε καμένες δασικές εκτάσεις φιλοδοξούν να βάλουν μέσω της δικαστικής οδού τέσσερις δήμοι της Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για τους Δήμους Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας, οι αιτήσεις των οποίων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα στο Ε’ Τμήμα του, με πρόεδρο τη Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Παπανικολάου. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται το νέο έτος.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και τοπικοί Σύλλογοι Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Φυσικό απόθεμα»

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «φυσικού αποθέματος», στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

Στη συζήτηση της υπόθεσης μάρτυρες από την πλευρά των δήμων είπαν, επίσης, ότι είναι παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις γιατί θα επέλθουν η αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής βλάστησης και η πραγματοποίηση εκβραχισμών και εκσκαφών χιλιάδων τόνων χώματος και επιπλέον στις περιοχές αυτές φύονται σπάνια φυτά.

Το συνολικό έργο, αποτελούμενο από 51+32 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 214,2+160 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι ώρας, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει αρχίσει από το 2010. Είχαν κατατεθεί αιτήσεις για την άδεια παραγωγής από δύο εταιρίες που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Χωρίς μελέτη

Το 2020 εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες παράγωγης και το 2022 εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους προσφεύγοντες να κάνουν λόγο για μια fast track διαδικασία, χωρίς να πραγματοποιηθεί η αναγκαία εξειδικευμένη μελέτη, επειδή το συγκρότημα στη νότια Εύβοια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από περιοχή Natura.

Οπως επισημαίνουν, ο αρμόδιος φορέας του υπουργείο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, δεν γνωμοδότησε ποτέ γι’ αυτό το έργο, γιατί δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία καμία περιβαλλοντική μελέτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This