Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Πού κυμαίνονται φέτος οι τιμές και τι συμβαίνει με την επάρκεια

Must Read

Σχεδόν 40 ημέρες απέμειναν για τα Χριστούγεννα και πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τον στολισμό των σπιτιών τους, συγκρίνοντας τιμές και ποιότητα.

Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, περιοχή που καλύπτει το 70%-75% της ετήσιας συνολικής παραγωγής της χώρας, οι λιανικές τιμές πώλησης θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όπως εξηγεί, ο ελατοπαραγωγός και πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν τα έξοδα για τη μεταφορά των ελάτων προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, οι παραγωγοί διατίθενται να καλύψουν το επιπλέον κόστος, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την αγορά φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Οι τιμές των ελάτων και η επάρκεια

Ο κ. Ξάκης διευκρινίζει πως πέρυσι τα χριστουγεννιάτικα έλατα πωλούνταν στην αγορά της Θεσσαλονίκης προς 40-50 ευρώ και ανάλογα με το ύψος τους η τιμή τους έφτανε μέχρι τα 100 ευρώ. Στην Αθήνα, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης από τη Χαλκιδική και άρα του ακριβότερου μεταφορικού κόστους, οι τιμές ήταν υψηλότερες. Τα περισσότερα έλατα πωλούνταν προς 60-80 ευρώ, ενώ η τιμή των υψηλότερων έφτανε και τα 150-200 ευρώ.

«Περισσότερο στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη ζητούνται έλατα ακόμα και εφτά ή οκτώ μέτρα ύψος, τα οποία τοποθετούνται σε μονοκατοικίες και σε σημεία σπιτιών με πολύ χώρο. Είναι λογικό αυτά τα έλατα να κοστίζουν ακριβότερα. Βέβαια, η περιοχή μας παράγει και υψηλότερα έλατα, τα οποία φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή τα δώδεκα μέτρα. Οι τιμές αυτών μπορεί να φτάσουν και τα 500 ή τα 1.000 ευρώ, αφού ένα τέτοιο έλατο θα πρέπει να το καλλιεργείς 35 χρόνια. Όμως, τόσο μεγάλα έλατα ζητούν συνήθως οι δήμοι για τις πλατείες και άλλοι δημόσιοι φορείς», επεσήμανε ο κ. Ξάκης στο ethnos.gr, εκτιμώντας πως η φετινή παραγωγή χριστουγεννιάτικου ελάτου του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα επαρκέσει για να καλύψει τη ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε σαφές πως η φετινή παραγωγή των χριστουγεννιάτικων ελάτων του Ταξιάρχη θα φτάσει τα 32.000-33.000 δέντρα. «Λόγω του ιδιαίτερου κλίματος στην περιοχή μας, τα έλατα του Ταξιάρχη είναι τα καλύτερα σε ποιότητα σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η περιοχή μας καλύπτει το 70%-75% της συνολικής ετήσιας παραγωγής στην Ελλάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This