Χανόμαστε! Η υπογεννητικότητα απειλεί την Ελλάδα: Μόνο 1 στα 4 νοικοκυριά έχει παιδιά 

Σοκαριστικά στοιχεία για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας - Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει άμεσα

Must Read

Θλιβερή διαπίστωση από τη Eurostat για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στις χώρες της ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, ανήμερα της ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

Αδιαμφισβήτητα, παράγοντες όπως η σαρωτική ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η αβεβαιότητα στον εργασιακό χώρο και η ελλιπής στήριξη στα νοικοκυριά, το εισόδημα των οποίων εξαντλείται προτού τελειώσει ο μήνας, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν καταγραφεί ως αιτίες για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, που εντείνεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat, στη χώρα μας από τα περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, πάνω από τα 3 εκατομμύρια δεν έχουν παιδιά. Παράλληλα, σε λιγότερα από 580.000 υπάρχει μόνο ένα παιδί, ενώ σε 400.000 νοικοκυριά, καταγράφονται δύο παιδιά. Τρία ή περισσότερα παιδιά έχουν λιγότερα από 170.000 νοικοκυριά.

Σχεδόν το 10% των νοικοκυριών είχε είτε ένα παιδί (12,1%) είτε δύο (9,3%), ενώ μόνο το 3% των νοικοκυριών της ΕΕ είχε τρία ή τέσσερα παιδιά.

Όπως καταγράφει η Eurostat, το 2022, στην ΕΕ υπήρχαν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκ των οποίων το 24,3% είχαν παιδιά. Από αυτά, το 10% των νοικοκυριών είχε είτε 1 παιδί (12,1%) είτε 2 παιδιά (9,3%), ενώ μόνο το 3,0% των νοικοκυριών της ΕΕ είχε 3 παιδιά ή περισσότερα.

Μεταξύ 2012 και 2022 ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,9%. Μάλιστα το ποσοστό των νοικοκυριών που είχαν τουλάχιστον 1 παιδί μειώθηκε κατά 2,4. Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά είχε η Σλοβακία (33,9%), η Ιρλανδία (32,2%) και η Κύπρος (30,6%). Την ίδια στιγμή, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και την Ολλανδία (21,8%).

Τα νοικοκυριά με ένα παιδί, τα πιο συνηθισμένα

Όσον αφορά τα νοικοκυριά με παιδιά, εκείνα που είχαν ένα παιδί, είναι τα πιο συνηθισμένα στην ΕΕ. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν ένα παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε δύο παιδιά και το 12,4% τρία ή περισσότερα.

Τα νοικοκυριά με ένα παιδί ήταν τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά ήταν με ένα παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο συνηθισμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό τους στο σύνολο των νοικοκυριών με παιδιά κυμαινόταν από 22,3% στην Ιρλανδία, 21,2% στη Σουηδία και 19% στη Φινλανδία, έως 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στο πολιτικό σύστημα, το οποίο οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και να το θέσει στις εθνικές προτεραιότητες.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This