Εξάρχεια: Το βίαιο τέλος μιας γειτονιάς που αποτελούσε «την επιτομή του πολιτικού πνεύματος της Ελλάδας»

Για «επίθεση» που δέχεται το «ιστορικό κέντρο της ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής», και «βεντέτα» του Μητσοτάκη με τους ντόπιους, κάνει λόγο το Politico!

Must Read

Άρθρο για τα Εξάρχεια δημοσιεύει σήμερα το Politico, περιγράφοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει σε μια γειτονιά, η οποία, όπως αναφέρει, είναι «ιστορικό κέντρο της ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής, που λατρεύεται εξίσου από διανοούμενους ακτιβιστές και ατημέλητους μεταμεσονύκτιους γλεντζέδες» και «δέχεται επίθεση», με αφορμή τις εντάσεις πολιτών και αστυνομίας για την κοπή των δέντρων στην περιοχή με αφορμή την κατασκευή του μετρό.

Κάνοντας μια σύγκριση με την Ακρόπολη, όπου όπως σχολιάζεται στο άρθρο, «σμήνη οικονομικών παραθεριστών πηγαίνουν για να χορτάσουν τον αρχαίο πολιτισμό», αλλά και τα ελληνικά «λαμπερά νησιά του Αιγαίου με τις παρθένες παραλίες και τα glam κοκτέιλ μπαρ», τα Εξάρχεια, επισημαίνει η ιστοσελίδα, «πιο γήινα, πιο θορυβώδη και πολύ πιο χαοτικά, είναι εξίσου μέρος της ψυχής της Ελλάδας».

Γράφει το Politico:

«Ξεκινά λίγο μετά την ανατολή του ηλίου. Φορτηγά έρχονται μεταφέροντας εργάτες που σκαρφαλώνουν σε σκαλωσιές και αρχίζουν να κόβουν δέντρα, θωρακισμένα από συρματοπλέγματα και μεταλλικά οδοφράγματα ύψους τεσσάρων μέτρων, καλυμμένα με γκράφιτι. Οι ντόπιοι φωνάζουν, χτυπούν τους φράχτες, φωνάζουν δυνατά όλη μέρα. Η αστυνομία παρακολουθεί, έτοιμη να ορμήσει».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι ο «επιφανειακός» λόγος για την κοπή των δέντρων , είναι η κατασκευή σταθμού του μετρό και σχολιάζει ότι η πλατεία «είναι και ένας από τους λίγους χώρους πρασίνου της περιοχής», προσθέτοντας ότι για πολλούς κατοίκους των Εξαρχείων, το ζήτημα είναι πιο σοβαρό.

«Η επιλογή της πλατείας ως τοποθεσίας για το μετρό ήταν μια πολιτική απόφαση», είπε στο Politico η 36χρονη Νίκη. «Είναι μια πλήρης αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς – που ήταν πάντα ριζοσπαστική, ένας χώρος ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών από όλα τα μέρη της κοινωνίας: φοιτητές, εργάτες και μετανάστες. Τώρα, κινδυνεύει να γίνει μια Disneyland για τους τουρίστες».

Εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες

Στη συνέχεια καταγράφεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή των εντάσεων και των επεισοδίων στην περιοχή, ξεκινώντας από το 1973: «Ήταν εδώ που μια μαζική φοιτητική εξέγερση οδήγησε στην ανατροπή της στρατιωτικής χούντας – της δεξιάς δικτατορίας που οδήγησε την Ελλάδα από το 1967 και της οποίας η πτώση έδωσε τελικά τη θέση της στον δρόμο της χώρας προς τη δημοκρατία».

Φτάνει και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: «Και πριν από 15 χρόνια, η δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην περιοχή από αστυνομικό προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα».

Και συνεχίζει το Politico κάνοντας αναφορά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάθε είδους:

«Στη δεκαετία που ακολούθησε, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας έγινε υπαρξιακή, η πλατεία έγινε δημοφιλής χώρος διαμαρτυρίας ενάντια στις καπιταλιστικές δυνάμεις που ωθούσαν τη χώρα να αποδεχτεί δρακόντειες συνθήκες λιτότητας σε αντάλλαγμα για προγράμματα διάσωσης.  Και μετά την εισροή σχεδόν ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Ελλάδα το 2015, στο αποκορύφωμα των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, δεκάδες χιλιάδες βρήκαν κατάλυμα σε καταλήψεις τριγύρω».

«Βεντέτα»!

Πριν καν ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το μετρό, είχε ξεκινήσει μια «ριζική μεταμόρφωση του χαρακτήρα των Εξαρχείων», σχολιάζει το άρθρο και προσθέτει επί του πολιτικού:

«Η έξωση των καταληψιών ξεκίνησε επί θητείας της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τοποθετήσει τον νόμο και την τάξη στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019, δεσμεύτηκε να καθαρίσει τον τόπο. ‘Η ανομία και η παραβατικότητα τελειώνουν’, είπε».

«Είναι προφανές ότι η γειτονιά αλλάζει με βίαιο τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο 40χρονος Νίκος Παπακώστας, ο οποίος ζει και εργάζεται στα Εξάρχεια επί χρόνια. Κάνει λόγο μάλιστα για «βεντέτα» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κατοίκους:

«Πρόκειται για μια βεντέτα που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές. Από τότε, συμπεριφέρεται τιμωρητικά στους ντόπιους».

Η εκκαθάριση των κατειλημμένων κτηρίων επιταχύνθηκε και δύο νέα έργα, «με την υποστήριξη του απερχόμενου συντηρητικού δήμαρχου Κώστα Μπακογιάννη, η κατασκευή του σταθμού του μετρό και η αποκατάσταση του κοντινού λόφου του Στρέφη, ενός φυσικού πάρκου, φούντωσαν ακόμη περισσότερο τις φλόγες», σχολιάζει το Politico.

Για ορισμένους, η ανάπλαση ήταν μια θετική εξέλιξη, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, το οποίο περιγράφει ότι «η γειτονιά γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους τουρίστες, που ρέουν στην περιοχή για μια εναλλακτική εμπειρία στην Αθήνα. Έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει με ακίνητα Airbnb και hipster καφέ. Το Time Out το κατέταξε ανάμεσα στις 40 πιο cool γειτονιές του πλανήτη για το 2023».

Καθημερινές αντιδράσεις

Όμως, κάθε μέρα μια καινούργια σκαλωσιά εμφανίζεται και προστίθεται στις άλλες. «Οι διαδηλωτές συχνά επιτίθενται με μπογιά ή τις σπάνε. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, καθώς και οι προσαγωγές και κρατήσεις, έχουν γίνει συνηθισμένες», γράφει η συντάκτρια.

«Η πλατεία είναι ο μόνος δημόσιος, ελεύθερος χώρος στη γειτονιά και πρόκειται να καταστραφεί», είπε ο κ. Παπακώστας, ο οποίος μαζί με άλλους κατοίκους δημιούργησε μια δημόσια συνέλευση για να οργανώνει διαμαρτυρίες, ενώ κινείται και νομικά κατά του έργου. «Αυτό είναι το σημείο αναφοράς μας».

Τα μεταλλικά φράγματα και η αστυνομία «μετακόμισαν» για πρώτη φορά στην πλατεία Εξαρχείων τον Αύγουστο του 2022. Έκτοτε βέβαια δεν έχουν γίνει πολλές κατασκευές, αλλά το ξεκαθάρισμα των δέντρων ξανάρχισε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Politico κάνει αναφορά και στον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, γράφοντας ότι «ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις κοπής δέντρων και εξέφρασε ανησυχία για τις συγκρούσεις».

Παραθέτει και δήλωσή του: «Ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους όπως το μετρό δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο σύγκρουσης. Θέλω μετρό, αλλά θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είναι «αμετανόητος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο. «Το έργο θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί», είπε, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ως «ξαφνικό πόνο για τα δέντρα».

Σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία, τα δέντρα θα κλαδευτούν και στη συνέχεια θα μεταφυτευθούν αλλού, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα δεν θα επιβιώσουν από μια τέτοια τη μεταφορά.

Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, λιγότερο από το 10% της πλατείας θα καλυφθεί από την είσοδο του σταθμού, ενώ ένα μεγάλο μέρος της θα έχει παρτέρια.

«Αλλά τα Εξάρχεια, όπως είναι εδώ και δεκαετίες, ήταν όλα αυτά που έκαναν αυτό το μέρος της Ελλάδας τόσο ελληνικό», σχολιάζει το άρθρο.

«Τέτοιες αλλαγές έχουν ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από χρόνια και οι δήμοι προσπαθούν τώρα να τις ανατρέψουν», είπε ο κ. Παπακώστας. «Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια, εκτός από καταστροφικό, είναι φρικτά πρωτόγονο».

Για τη Μαριάννα, η αλλαγή μπορεί να συνοψιστεί έτσι: «Σύντομα δεν θα μείνει κανένα καφέ που να μην σερβίρει latte με γάλα αμυγδάλου ή αρακά ή κάτι εκλεπτυσμένο και άπιαστο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This