Ν. Καπραβέλος: «Έξαρση του βακτηρίου κλεμπσιέλλα στις ΜΕΘ» – Τι εξηγεί για το φαινόμενο

«Τόσα χρόνια λέμε για τις αντοχές των μικροβίων και λέμε ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές τζάμπα κι άδικα»

Must Read

«Μάστιγα» αποτελούν για την χώρα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τοποθετώντας την ψηλά στην «μαύρη» λίστα, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος ανθεκτικών βακτηρίων.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε τους τρεις κρίσιμους λόγους για τους οποίους η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Αφορμή στάθηκε, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για την Ελλάδα, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του πολυανθεκτικού βακτηρίου κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae) σε 15 ελληνικά νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και επικίνδυνο παθογόνο, που συναντάται κυρίως στις ΜΕΘ και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σηψαιμία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα εάν προσβάλλει έναν εξασθενημένο οργανισμό.

«Η κλεμπσιέλλα κάνει νεκρωτική φλεγμονή κι αν δεν έχεις αντιβιοτικά να την “χτυπήσεις” είναι θανατηφόρος. Αλλά ό,τι και να λέμε, στου κουφού την πόρτα… Τόσα χρόνια λέμε για τις αντοχές των μικροβίων και λέμε ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές τζάμπα κι άδικα. Έρχεται κάποιος πολυτραυματίας από ένα τροχαίο ατύχημα, κολλάει μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και πεθαίνει. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων κι από εκεί πήρε τα στοιχεία το ECDC», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Αναφέρουν μάλιστα πως είναι μια μάστιγα κι ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για τους έλληνες ασθενείς. Γιατί η βόρεια Ευρώπη δεν έχει το ίδιο έντονο πρόβλημα με εμάς; Ή τα νοσοκομεία της Αμερικής ή τα νοσοκομεία του Καναδά; Γιατί εκεί κρατούν κάποιους κανόνες. Αλλά ξέρετε αυτό το τεράστιο κυριολεκτικά θέμα, δεν το ακουμπάει και κανένας».

Οι λόγοι που το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Ελλάδα

Ο Νίκος Καπραβέλος ανέλυσε τους τρεις βασικότερους λόγους, για τους οποίους το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται ποιο έντονο στην Ελλάδα. Αρχικά, εξήγησε ότι υπάρχει υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, ενώ παράλληλα, η κλεμπσιέλλα, οι ψευδομονάδες και άλλα πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως το ασινετομπάκτερ, αποτελούν «μάστιγα», για τις ΜΕΘ. Ωστόσο, έκανε σαφές πως το πρόβλημα ξεκινά έξω από τα νοσοκομεία και συγκεκριμένα, από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα απαγορεύτηκε η χορήγηση αντιβιώσεων χωρίς ιατρική συνταγή, οι πολίτες εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα παθογόνα βακτήρια να ισχυροποιούνται απέναντι στους τρόπους καταπολέμησης.

«Υπάρχει ακόμη αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και από τους αγαπητούς συναδέλφους μου. Γιατί ουσιαστικά η Ελλάδα δεν έχει σοβαρή πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου κάθε γιατρός να αξιολογείται με βάση την συνταγογράφησή του. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Αν πας στην Αγγλία και συνταγογραφήσεις κάτι το οποίο δεν είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες παίρνεις ”κίτρινες κάρτες”. Μέχρι που μπορούν να σε διαγράψουν από γιατρό πρωτοβάθμιας. Εδώ δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση. Γράφεσαι σε έναν γιατρό κι αυτός ανεξέλεγκτα γράφει φάρμακα και δεν τον ελέγχει κανείς τι γράφει. Αυτό δεν είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη», επεσήμανε ο Νίκος Καπραβέλος.

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέσα στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου. «για ψύλλου πήδημα, οι γιατροί ακριβώς επειδή έχουμε πολυανθεκτικά μικρόβια, χρησιμοποιούν της τελευταίας γενιάς τα αντιβιοτικά. Κακώς γίνεται αυτό. Γιατί κι αυτοί οι γιατροί εντός των νοσοκομείων δεν ελέγχονται. Δηλαδή, ποια ΜΕΘ ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες και ποια δεν τις ακολουθεί. Δίνουν αντιβιοτικά με μια λογική που δεν ισχύει στην Ιατρική δεοντολογία. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιούμε το ισχυρότερο και το καλύτερο για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Και μάλιστα ανεξέλεγκτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει έλεγχος ηλεκτρονικός, γι’ αυτό γίνονται αυτά. Δεν μπορείς να παρέμβεις σε κάθε Μονάδα και να πεις π.χ. ο Καπραβέλος έβαλε ένα αντιβιοτικό που δεν έπρεπε και το κρατάει 25 μέρες».

Τρίτος και πολύ βασικός λόγος, σύμφωνα με τον εντατικολόγο, είναι η μεγάλη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της τρομακτικής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όπως λέει.

«Κυριολεκτικά όλες οι κυβερνήσεις “παίζουν” με το θέμα αυτό. Παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές. Όταν μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό, επόμενο είναι η διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων να είναι μεγάλη. Για παράδειγμα έρχεται κάποιος πολυτραυματίας στη ΜΕΘ και σε δύο μέρες αποκτά τη χλωρίδα του διπλανού του, που είναι 50 μέρες μέσα στη ΜΕΘ», υπογράμμισε μιλώντας στο iatropedia.gr και πρόσθεσε πως ο νόμος που είχε φέρει τον περασμένο Μάρτιο η πρώην αναπλ. Υπουργός, Μίνα Γκάγκα, με δεσμευτικές ρυθμίσεις στη στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ δεν εφαρμόζεται.

«Η Μονάδα η δική μου δεν είναι με τις ελάχιστες προϋποθέσεις γιατί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα, πολύ περισσότερα περιστατικά. Εγώ θα ήθελα πολύ περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό, ακόμη και η απολύμανση και η αποστείρωση των χώρων είναι δύσκολη», έκανε σαφές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This