Νίκος Τζανάκης: «Ιός Κοξάκι και άλλοι εντεροϊοί σε έξαρση» – Τι είπε για κορωνοϊό και πνευμονία

Must Read

Σε έξαρση είναι αυτήν την περίοδο οι ιώσεις στην χώρα μας, με τους ειδικούς να εξηγούν πως δεν πρόκειται μόνο για εκείνες που μας έχουν απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις ρετροϊούς, εντεροϊούς και πολλά περιστατικά από τον ιό Κοξάκι, εξαιτίας του οποίου φαίνεται να έχουμε αρκετές προσβολές σε παιδιά», εξήγησε αρχικά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συνέχισε:

«Ο ιός Κοξάκι, που ανήκει στους εντεροϊούς φαίνεται να είναι πιο επίμονος φέτος και κάνει πιο βαριά και παρατεταμένη εικόνα. Σπανιότερα το Κοξάκι σχετίζεται και με προβλήματα από το καρδιολογικό, μικρές μυοκαρδίτιδες ή σοβαρότερες. Υπάρχουν επίσης, και κάποιες γρίπες, που κάνουν δειλά – δειλά κάνει την εμφάνισή τους».

Σε ό,τι αφορά στα πολλά κρούσματα Κοξάκι στα παιδιά, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι μια ανησυχητική κατάσταση, γιατί ο ιός κάνει συχνά επιπλοκές. «Αυτή τη στιγμή μας προβληματίζουν κυρίως οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί εκτός γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού. Μας προβληματίζουν δηλαδή οι εντεροϊοί και κυρίως τα μικρά παιδιά με το Κοξάκι. Κολλάνε κυρίως τους μεγάλους και τους κάνουν κρυολογήματα και κάποιες φορές πιο επίμονα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Κοξάκι δεν θέλουμε να έχουμε πάρα πολλά γιατί αναγκαστικά θα έχουμε και κάποια “προβληματικά περιστατικά”. Κάποιες μυοκαρδίτιδες κα. Δεν είναι ανάγκη να αρρωστήσουν όλα τα παιδιά με Κοξάκι. Καλό θα είναι να μην τα στέλνουν οι γονείς τους στο σχολείο, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, εάν είναι άρρωστα προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά».

«Μας έχει βοηθήσει πολύ ο καλός καιρός»

Ο καθηγητής έκανε αναφορά στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως από εδώ και στο εξής, που ο καιρός χαλάει, θα δούμε την πορεία του. «Ο κορωνοϊός έχει μια συνηθισμένη πορεία και μάλλον βρισκόμαστε σε μια ύφεση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο – τρεις εβδομάδες. Μας έχει βοηθήσει πολύ ο καλός καιρός. Τώρα από δω και πέρα θα δούμε τι θα γίνει που θα κλειστούμε μέσα με την κακοκαιρία. Θα πρέπει ο κόσμος να προετοιμαστεί και να εμβολιαστεί εγκαίρως, όπως ακριβώς συνιστούν οι αρμόδιοι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», τόνισε μιλώντας στο iatropedia.gr, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πνευμονία, εξαιτίας της οποίας έχουν πλημμυρίσει με παιδιά τα νοσοκομεία της Κίνας.

«Ανησυχούμε εξαιτίας της μυστικοπάθειας και της αδιαφάνειας που υπάρχει στη χώρα αυτή, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Το σημαντικό είναι τα κρούσματα αυτά να μην συμπυκνώνονται κάπου συγκεκριμένα γεωγραφικά. Και δεύτερον να απομονωθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες κι αν είναι τα συνήθη αίτια, δηλαδή εάν τα κρούσματα είναι είτε ιογενούς είτε μικροβιακής προέλευσης, τότε θα ησυχάσουμε. Αν φυσικά είναι κάτι καινούργιο κι ένα νέο παθογόνο, αυτό φυσικά θα φανεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This