Εργασιακή «κόλαση» ο θεσμός της Black Friday

Καταπέλτης η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί λόγω Χριστουγέννων

Must Read

Σε εργασιακή κόλαση εξελίχθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Black Friday, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εμποροϋπαλλήλων.

«Οι τελευταίες ημέρες του έτους για τους εργαζομένους σε όλη τη χώρα αποτελούν περίοδο μαρτυρίου» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και προσθέτει πως ο θεσμός της Black Friday, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία διάρκεια, σε συνδυασμό με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και τη λειτουργία τους την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τις τρεις Κυριακές στο τέλος του έτους οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζομένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. «Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το διευρυμένο ωράριο της χριστουγεννιάτικης περιόδου, εντός της οποίας (αρχής γενομένης από τις 24 Νοεμβρίου) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν τις 4 από τις 6 τελευταίες Κυριακές του έτους, και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εξουθένωση των εργαζομένων, η οποία δεν συνοδεύεται από ρεπό, λόγω της 5ωρης εργασίας» υπογραμμίζει η ΟΙΥΕ και καταλήγει λέγοντας ότι «πάγια είναι η τακτική των επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές να δηλώνουν τους εργαζομένους με 5ωρη εργασία, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία τούς επιτρέπει να μη χορηγούν πρόσθετη ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Η εργοδοτική αυθαιρεσία των εξοντωτικών ωραρίων και των απλήρωτων υπερωριών, που ειδικά στις μέρες της Black Friday και των εορτών ξεπερνά κάθε όριο, μένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) είτε κλείνουν τα μάτια είτε δεν κάνουν συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους για μια σειρά από λόγους. Παρά την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου και εξόδου του πολυδιαφημισμένου ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ουδεμία υπέρβαση δεν θα καταγραφεί και φέτος». Αξίζει να σημειωθεί επ’ αυτού ότι είναι εκκωφαντική η σιωπή τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία θα όφειλαν όχι μόνο να κάνουν σαφάρι ελέγχων, αλλά και να το κοινοποιούν, ώστε ακόμη και όσοι δεν ελεγχθούν (είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας) να έχουν τον φόβο ελέγχου. Από την πλευρά των εργοδοτών, πάντως, εκφράζεται ικανοποίηση, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη να τονίζει: «Αυτό το τριήμερο έγιναν τουλάχιστον 3.000.000 συναλλαγές, πωλήσεις με μέσον όρο απόδειξης γύρω στα 100 ευρώ. Και γι’ αυτό υπολογίζουμε ότι γενικότερα όλη αυτή η διπλή προωθητική ενέργεια έχει έναν τζίρο γύρω στα 300.000.000 το δεκαπενθήμερο. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε μια αύξηση του τζίρου την περίοδο της Black Friday – Cyber Monday 10%, νομίζω ότι υπήρχε μια κινητικότητα στην αγορά κατά 10%, και αυτό είναι θετικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This