Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]
Την εκτίμηση ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά τη φοροδιαφυγή διατυπώνουν 7 στους 10 ερωτηθέντες σε έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Περισσότεροι από 8 στους 10 (84,1%) κρίνουν ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που
πραγματικά φοροδιαφεύγουν, και μόλις το 15,5% κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για τη συλλογή αποδείξεων. «Πρόκειται για συμπεράσματα που δικαιώνουν τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με το θέμα του νέου φορολογικού και το κατά πόσο τελικά θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει έστω και τώρα ένας αληθινός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκπονηθεί ένας νέος ολοκληρωμένος φορολογικός σχεδιασμός που θα στοχεύει στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, με την ακρίβεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, όπως δηλώνουν σχεδόν 7 στους 10 (69,2%) συμμετέχοντες στην έρευνα. Το 96,1% απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ και αρκετά (86,1% απαντούν οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες), το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και το 28,9% αποδίδει την κατάσταση στη διεθνή συγκυρία (53,2% και 31%, αντίστοιχα, στους επαγγελματίες/επιχειρηματίες). Το 47,6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 32,6% ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά αντεπεξέρχεται, το 14,8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Στους επαγγελματίες/επιχειρηματίες το 41% αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 40% αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά αντεπεξέρχεται, το 11% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Το 88,4% συνολικά δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι» στη μείωση εξόδων σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, το 89% στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 86,3% στην κατανάλωση ενέργειας, το 77,2% στην αγορά τροφίμων και το 65,2% στη μετακίνηση με προσωπικό αυτοκίνητο. Όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές λόγω των τιμών των προϊόντων τους στην Ελλάδα, το 48,6% (48% στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες) αντιμετωπίζει θετικά τα πρόστιμα αλλά σημειώνει ότι πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων όπου χρειάζεται, ενώ το 33,6% βλέπει θετικά τα πρόστιμα, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν οδήγησε σε μείωση των τιμών (36%).