Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Συντάκτης: Newsroom

Τα εξώδικα των αποφοίτων, που διαπίστωσαν πως τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και η απάντηση του Κολλεγίου

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι «αναγνωρισμένα» στη χώρα μας.

Απόφοιτοι του εκπαιδευτικού ιδρύματος ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, αφού διαπίστωσαν, πως τα πτυχία που είχαν πάρει μετά από τετραετή φοίτηση σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δεν αναγνωρίζονται εδώ.

Πρόκειται για αποφοίτους του τμήματος Νοσηλευτικής, που καταγγέλλουν σε εξώδικα που έχουν αποστείλει προς το Κολλέγιο, ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους, πως τα πτυχία τους δεν θα είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Εκτός από αυτούς ζήτημα προκύπτει και για αποφοίτους του τμήματος Μαιευτικής του Aegean College, καθώς τα πτυχία που έχουν λάβει από πρόγραμμα σπουδών που παρείχε παλαιότερα το Κολλέγιο δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

Πράγματι, σύμφωνα με το datajournalists.co.uk, οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής, έχουν λάβει τίτλους σπουδών που δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας, στοιχείο όμως που δεν αναφέρεται πουθενά στον ιστότοπο του Κολλεγίου.

«Μη αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών σε Νοσηλευτική»

Το παράδειγμα του τμήματος Νοσηλευτικής είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στην υπόθεση. Είναι από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει σε επίπεδο προπτυχιακού τίτλου σπουδών (bachelor) το Κολλέγιο. Οι σπουδές είναι τετραετούς φοίτησης και παρέχονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Πρόκειται για το «BACHELOR OF NURSING (Νοσηλευτική)» σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναντίρρητα, από αυτό το τμήμα, έχουν αποφοιτήσει αμέτρητοι σπουδαστές τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι όμως διαπίστωσαν πως οι τίτλοι σπουδών που απέκτησαν δεν ήταν «αναγνωρισμένοι» στη χώρα μας. Έντρομοι, έφτασαν στην διαπίστωση αυτή όταν προσπάθησαν να εργαστούν σε νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια και ενημερώθηκαν ότι τα «πτυχία που είχαν αποκτήσει δεν ήταν αναγνωρισμένα».

Ως εκ τούτου, απέστειλαν εξώδικες δηλώσεις προς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο όπου περιέγραφαν, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Μέχρι τότε κανείς από την πλευρά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου δεν τους είχε ενημερώσει «ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην αναγνώριση του τίτλου σπουδών που θα ελάμβαναν».

Άλλωστε, όπως έκαναν σαφές οι απόφοιτοι «αν είχαμε αντιληφθεί …ότι το πτυχίο μας/τίτλος σπουδών θα είχε πρόβλημα, και δεν θα ήταν αναγνωρισμένο στην Ελλάδα [και εν γένει στην Ε.Ε.] δεν θα είχαμε επιλέξει το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών του κολλεγίου σας, αντιθέτως θα είχαμε στραφεί σε άλλα Κολλέγια ή σε άλλα ιδρύματα σπουδών της χώρας ή του εξωτερικού».

Αίσθηση προκαλεί και η ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, στην οποία επισημαίνεται πως «οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να εξελιχθούν και να σταδιοδρομήσουν ως:

Νοσηλευτές σε:

νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά), κέντρα υγείας, ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αποκατάστασης, υγειονομικούς και άλλους οργανισμούς, ΠΕΔΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες, βιομηχανίες, εργοστάσια, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα μειονεκτούντων ατόμων, ΜΚΟ, δήμους, ΚΑΠΗ, σχολεία γενικής παιδείας και σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, ιδιωτικές πολυκλινικές, ερευνητικά κέντρα, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτική εκπαίδευση (ανάλογα των επιπλέον προσόντων τους).

ελεύθεροι επαγγελματίες».

Η απάντηση του ΑΤΕΕΝ του υπουργείου Παιδείας

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι από τους απόφοιτους προσέφυγαν στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για την κρατική υπηρεσία που «δέχεται αιτήσεις και εκδίδει τις αποφάσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών».

Εντούτοις, η απάντηση που έλαβαν ήταν πως τα πτυχία τους ούτε ισότιμα με ελληνικό τίτλο σπουδών είναι, ούτε με ευρωπαϊκό τίτλο σπουδών. «Τίτλοι Σπουδών της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF NURSING του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης του Queen Margaret University του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας», ήταν η απάντηση που έδωσε το ΑΤΕΕΝ τον Φεβρουάριο του 2022 σε απόφοιτο του τμήματος Νοσηλευτικής.

Οι απόφοιτοι Μαιευτικής του Aegean College

Προβλήματα με την αναγνώριση του πτυχίου τους έχουν και οι απόφοιτοι του τμήματος Σπουδών Μαιευτικής στο Aegean College, σε συνεργασία με το Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2021 σε απόφαση του ΑΤΕΕΝ, είχε επισημανθεί πως «Τίτλοι Σπουδών της Μαιευτικής της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF SCIENCE IN MIDWIFERY του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας».

 «Η ιδιωτική μεταλυκειακη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη»

Η υπόθεση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με το  πώς το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές επιτρέπουν στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών να διαφημίζει με τέτοιο τρόπο τις σπουδές που παρέχει, ώστε να μην είναι ξεκάθαρο στους ενδιαφερόμενους το τι ακριβώς ισχύει με τους τίτλους σπουδών που θα λάβουν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει μιλώντας στους Data Journalists ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος, «η ιδιωτική μεταλυκειακη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη».

«Σε ΙΕΚ και Κολλέγια υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές φαντάσματα. Χαρακτηριστικό της απόλυτης ασυδοσίας που υπάρχει, η υπόθεση γονέα που πριν μερικά χρόνια έφτασε στην ΟΙΕΛΕ και μας κατήγγειλε για μεγάλο εκπαιδευτικό όμιλο, ότι τους υποσχέθηκαν τίτλους σπουδών με ακαδημαϊκή αναγνώριση και όταν αντιλήφθησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, τους πρόσφεραν τη χορήγηση δεύτερου πτυχίου (σε συσκευασία δώρου;) για να κατευνάσουν την οργή των ανθρώπων. Φυσικά τον δεύτερο τίτλο θα τον έπαιρνε ο σπουδαστής χωρίς να παρακολουθήσει ούτε ώρα μαθήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομολογία από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών για τα «κούφια» πτυχία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος απέστειλε επιστολή στους Data Journalists, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η είδηση για τα πτυχία. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, το οποίο ωστόσο αποδίδει «στην αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit)».

Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους τίτλους σπουδών Νοσηλευτικής που παρέχονται σε αποφοίτους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, αλλά σε «όλα τα Κολλέγια που έχουν αυτή την ειδικότητα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, το υπουργείο Παιδείας «προχώρησε στη ρύθμιση για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα «υπεγράφη σχέδιο Π.Δ. από 19 συναρμόδιους Υπουργούς και κατετέθη στο ΣτΕ στις 12/4/2023 για τη σχετική κατά το νόμο επεξεργασία. Ωστόσο λόγω των εθνικών εκλογών δεν κατέστη δυνατή η επεξεργασία του άνω Π.Δ. και για τον λόγο αυτό υπεβλήθη εκ νέου από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 προς επεξεργασία».

Βέβαια, οι καταγγέλλοντες από την πλευρά τους, κάνουν σαφές πως ουδέποτε «υπήρξε ενημέρωση ή προειδοποίηση ότι το πτυχίο δεν ήταν αναγνωρισμένο», καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα επέλεγαν να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο κολλέγιο. Ενδεικτικό της αδιαφορίας του Κολλεγίου είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν επισημαίνεται πουθενά το ζήτημα που έχει ανακύψει στον ιστότοπό του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η υπόθεση αυτή προκαλεί αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα -και όχι μόνο- την στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγριος ξυλοδαρμός 35χρονης στην Λάρισα – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του συντρόφου της

Ένα ακόμη περιστατικό έμφυλης βίας στην χώρα με θύμα μια γυναίκα. Μια 35χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της στην Λάρισα και κατέληξε στο νοσοκομείο....

Αναστέλλουν την αποχή από ποινικές δίκες οι δικηγόροι της χώρας

Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε κατά την συνεδρίασή της την Παρασκευή την αναστολή της αποχής των δικηγόρων από τις ποινικές δἰκες....

Tρομοκράτης βάζει βόμβα σε τράπεζα στα Πετράλωνα – Βίντεο ντοκουμέντο

Η οργάνωση «Σύμπραξη εκδίκησης» με κείμενο σε δικτυακό τόπο του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε αναλάβει την ευθύνη για την βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό...

Ξύπνησαν οι πρώτες αρκούδες στη Φλώρινα

Οι αρκούδες που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη αρχίζουν σιγά σιγά με την έλευση της άνοιξης, να ξυπνάνε.Στη Φλώρινα ήδη ξύπνησαν οι νεότερες αρκούδες...

Κόντρα δικηγόρων – εισαγγελέων για την παρέμβαση Αδειλίνη στην ανακριτική διαδικασία για το έγκλημα...

Οι δικηγορικοί σύλλογοι άσκησαν έντονη κριτική για την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, στην ανάκριση που διενεργείται για το έγκλημα των...

Ζωντανός γάτος στα ερείπια της πολυώροφης πολυκατοικίας στην Βαλένθια 8 ημέρες μετά

Έναν ζωντανό γάτο στα συντρίμμια 14ώροφης πολυκατοικίας στην Βαλένθια, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τεράστια πυρκαγιά πριν από 8 ημέρες, βρήκαν οι πυροσβέστες. Ο Κόκο,...

Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου για την «υπόθεση Ασημακοπούλου»

Ως «εξαιρετικά σοβαρή» εκλαμβάνεται από το Μαξίμου η υπόθεση που έχει προκύψει με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις καταγγελίες...

Έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου σε σπίτι στο Αγρίνιο – Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι

Σοβαρό τραυματισμό στο μάτι από αυτοσχέδιο βαρελότο υπέστη 16χρονος στον Αγρίνιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε διαμέρισμα...

Η 22χρονη Νικολέτα πήγαινε στη δουλειά της όταν ένας αλλοδαπός τη μαχαίρωσε ξαφνικά στην...

Ένα νεαρό κορίτσι χαροπαλεύει μετά από επίθεση Ιρακινού που κυκλοφορούσε ένοπλος στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας - Καταγγελία και για καθυστέρηση του ασθενοφόρου

Πλημμύρισε η παραλία της Κατερίνης από την ισχυρή βροχόπτωση

Ισχυρές βροχοπτώσεις έφερε μαζί της η κακοκαιρία Εμίλ, δημιουργώντας προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.Στην Κατερίνη πλημμύρισε η παραλία από το πρωί της Παρασκευής. Κεντρικοί...

Ξεσπά η σύζυγος του θύματος στην Νίκαια: Ο πατέρας μου μας απειλούσε και τον...

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για την ολιγωρία των Αρχών προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η σύζυγος του θύματος στην Νίκαια. Η άτυχη γυναίκα δήλωσε...

Αγία Βαρβάρα: Θρήνος στην κηδεία του 57χρονου που σκότωσε ο πεθερός του – Υποβασταζόμενη...

Μέσα σε κλίμα βουβού πόνου και απέραντης θλίψης τελέστηκε νωρίτερα σήμερα η κηδεία του 57χρονου ο οποίος το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έπεσε θύμα...

Ιρακινός με ψυχιατρικά προβλήματα ο δράστης της επίθεσης στην Ερμού – «Έχει ασταμάτητη αιμορραγία»...

Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το περιστατικό του μαχαιρώματος που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας.Σύμφωνα...

Γέφυρα ζωής για βρέφος που κατάπιε αντικείμενο στην Βέροια

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε την Παρασκευή από την ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ για την σωτηρία ενός βρέφους. Για την μεταφορά του μωρού, το οποίο είχε...

Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ένας από τους Έλληνες του Εξωτερικού που κατήγγειλαν επώνυμα και δημόσια ότι δέχτηκαν διαφημιστικό e-mail από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Άννα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Γελάνε τα ληξιαρχεία αν ο Δημήτρης Παπανώτας είναι στην ίδια ηλικία με την Μπέττυ Μαγγίρα»

Καλεσμένος βρέθηκε χθες ο Δημήτρης Παπανώτας στην εκπομπή «Fay's Time» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ εκείνου και της Μπέττυς...

Super Κική για Μαυρίκιο Μαυρικίου: «Ποιο ζευγάρι με την Ιλάειρα; Στη φαντασία του εννοείς»- Η υπόθεση θα πάρει τη νομική οδό

Ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην showbiz η οποία ενδέχεται να πάρει και τη νομική οδό.Ο λόγος για τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και την Super...

«Καταργήθηκε» πριν καν εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση μεγαλόπνοων σχεδίων και «καινοτόμων» εφαρμογών υποκρύπτεται επιμελώς η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει λόγο...

Oι γονείς της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου κλείνουν 37 χρόνια μαζί- H σπάνια κοινή φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ενώ έχει ήδη αποκτήσει ένα γιο, το Βλάσση, που είναι ενός έτους με το σύζυγό της Βασίλη...

Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου για την «υπόθεση Ασημακοπούλου»

Ως «εξαιρετικά σοβαρή» εκλαμβάνεται από το Μαξίμου η υπόθεση που έχει προκύψει με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις καταγγελίες...

Σοκ: Μαχαίρωσαν γυναίκα στην Ερμού!

Συναγερμός σήμανε στις αρχές μετά από αιματηρή επίθεση σε βάρος μιας γυναίκας, το μεσημέρι της Παρασκευής, στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.Πληροφορίες αναφέρουν ότι...

Ο Βαγγέλης Περρής απαντάει στην Κατερίνα Καινούργιου: «Xρησιμοποιούνται βαρείς χαρακτηρισμοί ανύπαρκτης βαρύτητας»

Η κόντρα του Δημήτρη Παπανώτα με την Μπέττυ Μαγγίρα συνεχίζεται και γίνει ένα από τα θέματα προς συζήτηση στις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές.Με αφορμή λοιπόν...

Η 22χρονη Νικολέτα πήγαινε στη δουλειά της όταν ένας αλλοδαπός τη μαχαίρωσε ξαφνικά στην Ερμού – Κυκλοφορούσε με χατζάρα

Ένα νεαρό κορίτσι χαροπαλεύει μετά από επίθεση Ιρακινού που κυκλοφορούσε ένοπλος στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας - Καταγγελία και για καθυστέρηση του ασθενοφόρου

Νίκαια: Αυτός είναι ο 64χρονος που σκότωσε τον γαμπρό του – Είχε στήσει καρτέρι!

«Μαμά, κάποιος σκοτώνει τον μπαμπά!», φώναξε ο ανήλικος γιος του 39χρονου - «Μπες μέσα!» ούρλιαζε η γυναίκα του στο θύμα!

Νίκαια: Αυτός είναι ο 39χρονος Στέλιος που έπεσε θύμα του πεθερού του – Κακοποιούσε γυναίκα και κόρη ο δράστης!

Ανείπωτη είναι η θλίψη στην οικογένεια του 39χρονου Στέλιου ο οποίος λίγο μετά τις 8 σήμερα το πρωί έπεσε θύμα του 64χρονου πεθερού του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ