Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Νέο ηχηρό «όχι» από τα νησιά για κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών… Δεν αντέχουν άλλο!

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος λένε «όχι» στη δημιουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν χωρητικότητα που θα ξεπερνά τα 5.000 άτομα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της ανατολικής Σάμου να αποφασίσει να μη δεχτεί τη δημιουργία τέτοιας δομής.

Με την ίδια απόφαση η ανατολική Σάμος ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη δημιουργία μίας μικρής κλειστής δομής εκτός οικιστικού ιστού, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σάμου, καθώς και τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Σάμου με απόφαση του συμβουλίου εξουσιοδοτείται να αναλάβει να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπόλοιπων νησιών, καθώς επίσης και με τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την παρουσία αιτούντων άσυλο στα νησιά.

Αιτήματα στον πρωθυπουργό

Τέλος, το συμβούλιο αποφάσισε αντιπροσωπία των δήμων με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις παρατάξεις να μεταβεί στην Αθήνα για να υποβάλει αιτήματα στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής την αντίθεσή τους για τις κλειστές δομές έχουν αποφασίσει τόσο η Χίος όσο και η Μυτιλήνη.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης άλλοι 234 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους, ενώ συνελήφθησαν τρεις διακινητές σε έξι διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Επίσης, το λιμενικό προχώρησε στη διάσωση και την περισυλλογή 177 προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Κω. Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν χθες το πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 166 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο, καθώς και το «Βlue Star 1» μεταφέροντας 20 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 262 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ