«Ταρακουνήθηκε» κανένας υπεύθυνος από τον σεισμό στην Αλβανία; Καμπανάκι για την Ελλάδα από τους επιστήμονες (video)

Must Read

Τεράστιες καταστροφές σε κτήρια προκάλεσε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, κάτι που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Κυρίως για τα μέρη εκείνα που έχουν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες και το έδαφος είναι σαθρό. Άλλωστε, στην χώρα μας ο αντισεισμικός σχεδιασμός ξεκίνησε το 1959 και ενισχύθηκε το 1984, αφού είχε προηγηθεί ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός του 1981.

Όμως, τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, ενώ έχουν ταλαιπωρηθεί από ισχυρές δονήσεις τα τελευταία χρόνια. 

Επίσης, ακόμα και πιο σύγχρονα κτήρια κινδυνεύουν, κυρίως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα. Επιπλέον, λόγω τις κρίσης κάποιοι εργολάβοι ενδέχεται να έχουν κάνει… εκπτώσεις στα υλικά.

Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν γίνονται έλεγχοι και πολλά κτήρια είναι σαθρά.Κάθε φορά μετά από σεισμό λένε πως θα ελέγξουν τα κτίρια, αλλά όταν περάσουν λίγες μέρες το θέμα ξεχνιέται. Μέχρι ο Εγκέλαδος να χτυπήσει την πόρτα μας και να τρέχουμε.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι του κινδύνου και στη χώρα μας, καθώς όπως αναφέρουν, οι περιοχές που έχουν υποστεί πλημμυρικά φαινόμενα είναι περισσότερο ευάλωτες σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Διαβάστε επίσης: Κτίριο σείεται ολόκληρο την στιγμή που ο σεισμός «χτυπάει» την Αλβανία (video)

«Περιοχές που πλημμυρίζουν και περιοχές ευάλωτες σε σεισμό είναι αλληλένδετες έννοιες», δήλωσε ο Ομ. Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Π. Καρύδης.

Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στην Αλβανία μίλησαν στον Alpha και ανέφεραν ότι τα κτίρια αυτά που κατέρρευσαν στη γειτονική χώρα έχουν χτιστεί πάνω σε εδάφη που ήταν μπαζωμένα ή που ήταν παλιά έλη, ενώ ακόμα και τα πιο καινούρια είναι χτισμένα μόνο με τούβλα, με φθηνά υλικά, χωρίς επαρκή υποστυλώματα και χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές.

https://vimeo.com/376246158

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στο Τουμάν, τα συγκεκριμένα κτίρια χτίστηκαν πρόχειρα και χωρίς την επίβλεψη μηχανικών.

Πλέον, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 50, ενώ ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This