Αύξηση θανάτων από κορωνοϊό τον Γενάρη «βλέπουν» οι ειδικοί – Τι συμβαίνει με τα αντιικά φάρμακα

Τι εξηγούν Βασιλακόπουλος και Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί εν μέσω εορτών, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν πάρει την ανιούσα. Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες προς το παρόν παραμένουν χαμηλά, είναι γνωστό πως το σχεδόν 15% με 20% από τους περίπου 1.400 ασθενείς που εισάγονται μεσοσταθμικά σε νοσοκομείο -πλέον κάθε εβδομάδα- θα έχει δυσμενή έκβαση.

«Και στα δύο θα έχουμε έξαρση, δηλαδή και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, γιατί όταν αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, το ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν βαριά και τελικά πεθαίνουν είναι περίπου σταθερό. Γύρω στο 15 με 20% έχει δυσμενή εξέλιξη, ανάλογα με την ηλικία, πάει μεσοσταθμικά. Επομένως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των θανάτων. Περίπου το 15% θα πάει στη Μονάδα και κάτω λίγο από το 10% θα κινδυνεύσει να πεθάνει. Δεν μπορεί να είναι σταθερό, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα», εξήγησε αρχικά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και συνέχισε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 1.400 εισαγωγές, πολύ περισσότερες απ’ ότι πέρυσι την ίδια εποχή. Έχουμε όλοι κρούσματα ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους. Υπάρχει έξαρση και το κακό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν και θύματα πολλά γιατί ο κόσμος δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Δεν φέρεται λογικά. Μάλιστα δεν γίνεται πολλές φορές γρήγορα η διάγνωση κι έχουμε διάφορα ζητήματα».

Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έξαρση αυτής της εποχής δεν δικαιολογείται από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού JN.1. «Με βεβαιότητα θα αυξηθεί κι άλλο η παραλλαγή και η JN.1. Όμως, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τρομερά διαφορετική από τις άλλες παραλλαγές. Ως εκ τούτου τα ίδια μέτρα προστασίας που παίρνουμε για τις άλλες παραλλαγές, θα πρέπει να πάρουμε και για την JN.1», έκανε σαφές.

«Ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε»

Ο Θ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε πως αυτό που έχει παίξει ρόλο στην έξαρση, είναι ότι είμαστε μακριά από προηγούμενες νοσήσεις. «Είχαμε πολύ μεγάλο διάστημα καλοκαιρία και ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε καθόλου. Και βεβαίως έχουμε χαλαρώσει τελείως και δεν θέλουμε να θυμόμαστε τον κορωνοϊό. Είναι μια περίοδος που μας είχε στεναχώρησε όλους», τόνισε μιλώντας στο iatropedia.gr, ενώ ανέφερε πως διαπιστώνεται μια φοβερή παρεξήγηση: 

«Πολλοί ηλικιωμένοι λένε “έχω κάνει 4 εμβόλια δεν κάνω άλλο”. Πρόκειται για παρανόηση. Είναι τελείως λάθος. Το περσινό εμβόλιο δεν προστατεύει φέτος. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο».

Βέβαια, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε έξαρση και η γρίπη με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως οι άνω των 60 και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα οφείλουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο, μαζί με αυτό του κορωνοϊού. «Πρέπει να κάνουν το απλό εμβόλιο αυτοί που είναι κάτω των 60 ετών και το ενισχυμένο εμβόλιο όσοι είναι πάνω από 60. Άρα οι τελευταίοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα γιατρό να το συνταγογραφήσει. Πρέπει να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μας προστατεύσει, ώστε αν νοσήσουμε ο κίνδυνος από τη γρίπη να είναι πάρα πολύ μικρός», επεσήμανε.

«Ενδεχομένως να φτάσουν οι θάνατοι τους 80 την εβδομάδα»

Ομοίως και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως τον Ιανουάριο οι θάνατοι θα διπλασιαστούν. «Οι θάνατοι ήταν για πολύ καιρό περίπου 40 την εβδομάδα, τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 60 και ενδεχομένως θα προσεγγίσουμε τους 80 εβδομαδιαίως τις επόμενες μέρες. Θα έχουμε αύξηση στους θανάτους και στους διασωληνωμένους, αλλά αυτή την αύξηση θα τη δούμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν θα έχουμε, όμως, πίεση μεγάλη στο υγειονομικό σύστημα. Κι αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους: 1) έχει αναπτυχθεί μια γενικότερη ανοσία, πολλοί έχουν αρρωστήσει κι έχουν εμβολιαστεί, αν και φθίνει η ανοσία τους, 2) έχουμε τα αντιιικά φάρμακα, πολύ σημαντικό», σημείωσε, κάνοντας σαφές πως οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, πάνω από 70-80 χρονών που δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος.

«Ξέρω ολόκληρες οικογένειες που έχουν κορωνοϊό αυτή τη στιγμή. Μόνο το Σαββατοκύριακο συνταγογράφησα 11 αντιιιικές συνταγές. Φανταστείτε και πόσοι ακόμη συνάδελφοί μου έκαναν το ίδιο. Πραγματικά αυτή τη στιγμή πιστεύω πως αν δεν είχαμε τα αντιιικά φάρμακα, εάν δεν είχε εμβολιαστεί ο κόσμος και εάν δεν είχαν περάσει τρία χρόνια όπου κάποιοι έχουν αρρωστήσει δύο και τρεις φορές, πιθανότατα να περνούσαμε έναν πανομοιότυπο χειμώνα με το 2021 και το 2022», επεσήμανε ο γιατρός και κατέληξε:

«Κάθε μέρα αυτές τις μέρες σπάνε συνεχώς τα ρεκόρ. Δηλαδή ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο με 250 – 300 – 400 συνταγές κι έχουμε φτάσει αισίως αυτή τη στιγμή ακόμη και στις 1.300 συνταγές. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάνω από 1.200 συνταγές αντιιικών φαρμάκων. Γράφονται τετραπλάσιες συνταγές απ’ ότι στα μέσα Νοέμβρη. Καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους 1.200 ασθενείς θα νοσηλευόταν και πιθανώς θα κινδύνευε και θα έμπαινε στις ΜΕΘ, ενώ στην ουσία τώρα μένει εκτός νοσοκομείου, διότι με τα αντιιικά προφυλάσσεται».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This