Τραγωδία στην Καλαμάτα: Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον 40χρονο επισμηναγό

«Το παλιό αυτό αεροπλάνο θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί», εξηγεί ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραιωσηφίδης

Must Read

Βυθισμένη στον θρήνο είναι η χώρα από τον θάνατο του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, που έχασε τη ζωή του όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος του συνετρίβη μπροστά στα μάτια της γυναίκας και των παιδιών του στην Καλαμάτα.

Το τελευταίο αντίο στον ήρωα, που έπεσε στο καθήκον, θα πουν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Τα αίτια της συντριβής

Όπως έγινε γνωστό, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στα χέρια της φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ένα κομμάτι μήκους 1,5-2 μέτρων του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Τ-2 Buckeye να είναι πεσμένο στην πίστα του αεροδρομίου, το οποίο δεν είναι καμένο. Πρόκειται για μέρος πτέρυγας του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, πιθανότατα από το κάθετο σταθερό που βρίσκεται στο πίσω μέρος και περιλαμβάνει τα πηδάλια διεύθυνσης.

Το υπόλοιπο αεροσκάφος έχει συντριβεί πολύ μακριά, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων έξω από το αεροδρόμιο, με τη σύζυγο και το μεγαλύτερο από τα δύο ανήλικα παιδιά του πολύπειρου επισμηναγού να είναι, μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, καθώς βρίσκονταν στο σημείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελευταία πτήση του Επαμεινώνδα Κωστέα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πριν από την μετάθεσή του για τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-6.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα κομμάτι του αεροσκάφους που πιλοτάριζε ο 40χρονος επισμηναγός να φεύγει στον αέρα λίγο πριν την συντριβή του και μετά να ακολουθεί μια ισχυρή έκρηξη.

Το αεροσκάφος που πιλοτάριζε ο άτυχος επισμηναγός απογειώθηκε στις 10:31 μαζί με άλλα δύο αεροσκάφη ίδιου τύπου για πτήση συντήρησης των χειριστών, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εικονική αερομαχία και προσβολή του αεροδρομίου. Ο Κωστέας έκανε τη βύθιση και την προσβολή, μετά απαγκίστρωσε, όπως λένε οι αεροπόροι, και οριζοντίωσε, αλλά κάπου εκεί, στις 11:28, περίπου στα 2.000 πόδια ύψος, πρέπει να αποκολλήθηκε το κρίσιμο αυτό κομμάτι του αεροσκάφους.

«Έπρεπε να έχει αντικατασταθεί»

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραιωσηφίδης, έκανε λόγο για το αεροσκάφος, τονίζοντας πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

«Βαριά χρονιά για την πολεμική αεροπορία, είναι η έκτη απώλεια που έχουμε φέτος. Αποχωρούν αυτοί οι οποίοι πήραν μεταθέσεις τώρα και πηγαίνουν στις νέες μονάδες τους. Ο συγκεκριμένος ιπτάμενος, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα έφευγε για νέα θέση και ολοκλήρωνε την καριέρα του και σαν εκπαιδευτής και σαν πιλότος», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έχει πολλές απώλειες. Είναι ένα παλιό αεροπλάνο, παραγγέλθηκε το 1974, υπηρετούν από τότε ανελλιπώς. Είναι αυτά που εκπαίδευσαν όλους τους χειριστές των μαχητικών και μη αεροσκαφών της ΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη απώλεια είναι το 2018, αλλά τότε είχαμε δύο πτώσεις, η μία ήταν θανατηφόρα, η άλλη όχι. Και αμέσως προηγουμένως πρέπει να πάμε στο 1996. Ήταν είναι αξιόπιστο αεροπλάνο και τα εκπαιδευτικά, ιδιαίτερα αυτού του τύπου με δύο κινητήρες, είναι αυτό που λένε ότι συγχωρούν λάθη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών, ο ίδιος έκανε σαφές πως δεν πετάει τίποτα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία αν δεν είναι ασφαλές. «Όταν το πρωί χθες ο μηχανικός παρέδωσε το αεροπλάνο στον πιλότο και υπογράψανε, ο πιλότος είχε την εμπιστοσύνη ότι το αεροπλάνο ήταν αξιόπλοο. Τι συνέβη στη συνέχεια είναι θέμα διερεύνησης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», είπε και κατέληξε:

«Το παλιό αυτό αεροπλάνο θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Υπάρχει διαδικασία ήδη αντικατάστασης».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This