Ν. Καπραβέλος: «Μεγάλη διασπορά ιώσεων από Ιανουάριο, οι νέοι να προσέχουν τους ηλικιωμένους»

«Πήραμε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν… κερκόπορτες στο ανοσοποιητικό», είπε

Must Read

Λίγα μόλις 24ωρα προτού έρθει το νέο έτος, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού οι λοιμώξεις «θερίζουν» μικρούς και μεγάλους. Βέβαια, τα συμπτώματα των ασθενών στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μέχρι στιγμής δεν είναι βαριά, ωστόσο, μετά τις γιορτές αναμένεται τα κρούσματα να αυξηθούν κι άλλο, με άγνωστες συνέπειες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Μπορεί στα εξωτερικά ιατρεία να προσέρχονται αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων, όμως, τα συμπτώματά τους δεν είναι βαριάς νόσησης. Δε χτυπούν ζωτικά όργανα και δε γίνονται εισαγωγές. Δεν έχει καμία σχέση η σημερινή κατάσταση με την περίοδο της πανδημίας, όταν είχαμε βαριά συμπτώματα και θνητότητα. Επίσης, τα νοσοκομεία δεν αισθάνονται κάποια πίεση», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Λίγες περισσότερες εισαγωγές έχουμε στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όμως, περισσότερο γίνονται για το… φόβο των Ιουδαίων. Ανησυχούν οι γονείς και φέρνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο. Κάποια μπορεί να μείνουν για 1-2 μέρες μέσα, όμως, δεν έχουν κάτι σοβαρό και τα βγάζουμε. Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία από την κατάσταση, αφού όλες οι ιογενείς λοιιμώξεις που καταγράφουμε, όπως ο κορωνοϊός, η γρίπη, άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδα, δεν προκαλούν βαριά συμπτώματα».

«Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η φετινή κατάσταση δε διαφέρει ιδιαίτερα από τους προηγούμενους χειμώνες και ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη.

«Εισπράττουμε και εμείς μία διασπορά των ιογενών λοιμώξεων στην κοινότητα, όμως, δε συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα διαφορετικό φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Η διαφορά είναι ότι παλαιότερα δεν καταγράφαμε τα κρούσματα, ενώ μετά την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφουμε τα πάντα. Καήκαμε από το γάλα και τώρα φυσάμε και το γιαούρτι. Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν ο καιρός θα είναι πιο κρύος και θα κλειστούμε περισσότερο μέσα», υποστήριξε μιλώντας στο ethnos.gr, ενώ σχετικά με τις αιτίες που προακλούν την διασπορά του «κοκτέιλ» των ιογενών λοιμώξεων ανέφερε: «Πήραμε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν… κερκόπορτες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας που λάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσουμε λίγο «αγύμναστο» το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις. «Βέβαια, τα μέτρα προστασίας βοήθησαν πάρα πολύ, για να έχουμε λιγότερους θανάτους και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Επίσης, ο παρατεταμένος καλός καιρός που διανύουμε, έχει θετικά και αρνητικά. Από τη μία πλευρά ο καλός καιρός αυτήν την περίοδο ευνοεί τις ιώσεις, όμως, από την άλλη βοηθάει να βρισκόμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους», σημείωσε σχετικά.

«Καταγράφουμε κάθε εβδομάδα 40, 50 και 60 θανάτους»

Τέλος, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για μία ακόμα φορά χτυπά καμπανάκι κινδύνου, προτρέποντας τους νέους να είναι προσεκτικοί κατά την συναναστροφή τους με ηλικιωμένους. «Καλό είναι, ιδίως τώρα την περίοδο των γιορτών, οι νέοι να αποφεύγουν να αγκαλιάζουν τους ηλικιωμένους και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όταν βρίσκονται μαζί τους», είπε και κατέληξε:

«Καταγράφουμε κάθε εβδομάδα 40, 50 και 60 θανάτους. Με μεγαλύτερη προσοχή αυτοί οι αριθμοί μπορούν να είναι μειωμένοι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This