Κλάψης για Μέση Ανατολή: «Οι εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην περιοχή»

Must Read

Αφορμή στον εφιάλτη που μαίνεται στην Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από μια ενδεχόμενη γενικευμένη ανάφλεξη, έκανε ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκτιμώντας πως «οι εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην περιοχή».

«Είναι μια εξέλιξη η οποία περιπλέκει τα πράγματα, διότι αυτό που φοβόμασταν από την πρώτη στιγμή, ότι μπορεί μια κλιμάκωση που να ξεφύγει από τον έλεγχο των παιχτών και της περιοχής. Η όλη κατάσταση δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία» σημείωσε ο κ. Κλάψης και συνέχισε: «Καθετί το οποίο προσθέτει στοιχεία αβεβαιότητας σε αυτή την κατάσταση, οπωσδήποτε δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία».

Ερωτηθείς για το εάν συνδέονται οι επιθέσεις σε Λίβανο και Ιράν εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική εγγύτητά τους δεν ήταν τυχαία και ότι το ένα προστίθεται πάνω στο άλλο εξ αντικειμένου. «Ανεξάρτητα από το ποια είναι η πρόθεση, αν υπήρχε κάποιος συντονισμός ή όχι, είναι δύο γεγονότα τα οποία έχουν πολύ μικρή απόσταση χρονική το ένα από το άλλο. Με έναν τρόπο οπωσδήποτε συνδέονται και επομένως δημιουργούν μια πρόσθετη κατάσταση αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στο θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, υποστηρίζοντας πως ήταν μια ενέργεια που κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις έχουν σχέση με το Ιράν, οπωσδήποτε δημιουργεί ένα παζλ»

Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας πως το ίδιο το Ισραήλ θέλει να το αρνείται. «Αλλά νομίζω ότι είναι σχεδόν προφανές ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Δεν θα το παραδεχόταν εντελώς ποτέ. Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις έχουν σχέση με το Ιράν, οπωσδήποτε δημιουργεί ένα παζλ. Μεγαλύτερη σημασία θα σας έλεγα από το καθεαυτό γεγονός που είναι το πως ερμηνεύεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές και πώς προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη αλλά και από τις πολιτικές ηγεσίες» είπε ο κ. Κλάψης προσθέτοντας ότι δημιουργεί μια συγκυρία η οποία είναι πολύ αρνητική και δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση εξέφρασε την διαπίστωση ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία λέει ότι όταν κάποιος σου κάνει κάτι, προσπαθείς να το ανταποδώσεις, αν όχι με τον ίδιο τρόπο, οπωσδήποτε με έναν τρόπο που θα πονέσει τον αντίπαλό σου. Επομένως, είναι κάτι το οποίο λογικό είναι να το αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση. Αυτό που δεν μπορώ να είμαι βέβαιος είναι αν η αντίδραση αυτή θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

Ανησυχία για τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούν οι Χούθι της Υεμένης δυσχαιρένοντας τα δρομολόγια των πλοίων. «Αυτή η θαλάσσια οδός είναι πάρα πολύ σημαντική για την παγκόσμια ναυτιλία (…) Επομένως οποιαδήποτε ανωμαλία προκύπτει στην διέλευση εμπορικών πλοίων από αυτή την περιοχή, προφανές είναι ότι δημιουργεί αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στο Ισραήλ και το τι επιδιώκει δήλωσε ότι ακόμα βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας να πάρει εκδίκηση και κυρίως να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι για τα επόμενα αρκετά χρόνια η Χαμάς δεν θα έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να καταφέρει τέτοιου είδους πλήγματα και πάλι στο Ισραήλ.

«Μέχρι να επιτύχει αυτό το στρατηγικό στόχο, νομίζω ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Θα το κάνει μόνο στο βαθμό που θα έχει διαπιστώσει ότι αν όχι στο 100%, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο αρχικός στρατηγικός στόχος έχει επιτευχθεί», κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This