Κορωνοϊός: Η μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων από το καλοκαίρι του 2022! Συναγερμός στον ΕΟΔΥ

«Είμαστε μακριά από οποιοδήποτε θέμα υποχρεωτικότητας» υποστηρίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Must Read

Στην υποπαραλλαγή JN1 του νέου κορωνοϊού, που κυκλοφορεί ευρέως ανάμεσά μας και έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, είναι και η μεγαλύτερη που έχουμε δει από το καλοκαίρι του 2022.

«Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης, οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορωνοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί, είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό», ανέφερε σχετικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο MEGA.

Αναφερόμενος, κατόπιν, στον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως αυτά συμμετέχουν σε ένα βαθμό, αλλά δεν είναι εκείνα που «οδηγούν» την πανδημία. «Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για πέντε ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι», τόνισε.

Αναφερόμενος δε στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν είναι αμελητέα, αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη και μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις. «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ “αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας», κατέληξε.

^

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Στο μεταξύ, οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων, αύριο Δευτέρα, μετά την εορταστική ανάπαυλα και εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Με τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις να «σαρώνουν», τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο και την πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%, οι ειδικοί συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες. Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται όλα τα προτεινόμενα μέτρα, που έχουν ως εξής:
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών (όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα) με σαπούνι και νερό. Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σημειώνεται πως μέχρι πέντε ημέρες οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω κορωνοϊού είναι δικαιολογημένες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This