Κ. Γουργουλιάνης για κοκτέιλ ιώσεων: «Εμβολιασμός και χρήση μάσκας από ηλικιωμένους» – Τι εξηγεί

Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Υποχωρεί σταδιακά το κύμα της γρίπης

Must Read

Την εκτίμηση ότι το κοκτέιλ των αναπνευστικών ιώσεων θα αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό για τη γρίπη και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων για τον κορωνοϊό και την χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό δεν θα απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό το διάστημα καταγράφεται σφοδρό κύμα γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα χρονικά σε σχέση με το αναμενόμενο και το οποίο προστέθηκε σε ένα μικρότερο κύμα κορωνοϊού.

«Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η βαριά νόσος καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλαδή, ποιοι ασθενείς τα επισκέπτονται, πόσοι εισάγονται και πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα. Τα τεστ στις πλατείες και οι μετρήσεις από τα λύματα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν», εξήγησε, μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής και συνέχισε:

«Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην περίοδο της πανδημίας αλλά πλέον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία από μόνα τους. Η πανδημία τελείωσε και πλέον ο κορωνοϊός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά».

Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εφαρμόζεται σύστημα καταγραφής των ασθενών, με σκοπό να διαπιστωθεί ποιός ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα.

«Φέτος είδαμε ένα μικρό κύμα κορωνοϊού τον Οκτώβριο, το οποίο αυξήθηκε λίγο περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από το Δεκέμβριο και μετά βλέπουμε να κυριαρχεί η γρίπη. Έχουμε ένα έντονο κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα από την… εποχή του, η οποία είναι τον Ιανουάριο και προστέθηκε στο ήδη υπάρχον μικρότερο κύμα κορωνοϊού», υπογράμμισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

«Αυτό το κύμα γρίπης καταγράφηκε κυρίως στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σήμερα νοσηλεύουμε 7,8,9 ανθρώπους με κορωνοϊό, οι οποίοι είναι πάνω από ογδόντα ετών και περίπου πενήντα με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι και κάποιοι έχουν πνευμονία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλα τα νοσοκομεία του βορείου ημισφαιρίου, Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα στη… σκιά του κορωνοϊού. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικεντρώνονται και στα άλλα νοσήματα».

«Η γρίπη φαίνεται να υποχωρεί νωρίτερα»

Τέλος, ο καθηγητής εξηγεί πως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αρχίζει δειλά-δειλά να υποχωρεί αυτό το κύμα της εποχικής γρίπης.

«Επειδή το κύμα αυτό εμφανίστηκε νωρίτερα, φαίνεται ότι μάλλον αρχίζει και υποχωρεί νωρίτερα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει το ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα προστασίας», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης και κατέληξε λέγοντας:

«Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και των ευπαθών ομάδων για τον κορωνοϊό και η χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους κατά τις συναναστροφές αρκούν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This