Αργολικός Κόλπος: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά του Κρανιδίου – Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός» λένε - Σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην περιοχή

Must Read

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά του Κρανιδίου, σήμερα το πρωί, στον Αργολικό Κόλπο.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 7:20 σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρανίδι και Λεωνίδιο και συγκεκριμένα 16 χλμ βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 14,5 χλμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν υλικές ζημιές.

«Θα δούμε πως εξελίσσεται η ακολουθία»

Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εξήγησε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. «Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες», τόνισε και σημείωσε πως το επίκεντρο είναι στην θάλασσα, στην χερσόνησο στο Κρανίδι. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στις Σπέτσες, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Θα δούμε πως εξελίσσεται η ακολουθία».

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν είναι προσεισμός»

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για την έντονη σεισμικότητα είχαμε τέσσερις σεισμούς μέχρι 3,5 Ρίχτερ. Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν είναι προσεισμός. Είναι μια περιοχή που έχει μικρή σεισμικότητα. Δεν έχουμε ιστορικό μεγάλων επιφανειακών σεισμών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε:

«Μέσα στον Αργολικό δεν έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει μεγάλο ρήγμα προς την πλευρά του Λεωνιδίου που δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα».

Σε ερώτηση αν μπορεί να ενεργοποιήσει τις μεγαλύτερες δομές που είναι νοτιότερα απάντησε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλος σεισμός ώστε να υπάρξει κάτι τέτοιο αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο».

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός»

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα», είπε σε αντίθεση των όσων υποστήριξε ο Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε: «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε».

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»

Αλλά και ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του, εξήγησε πως ήδη καταγράφονται μετασεισμοί.

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε» τονίζει και συμπληρώνει: «Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Κλειστά σήμερα τα σχολεία λόγω του σεισμού

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον δήμαρχο της περιοχής, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Νότια Κυνουρία μετά τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, για λόγους ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτης, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους και λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχη. «Κουνηθήκαμε και τρομάξαμε λίγο. Έχει κάνει και προσεισμούς και συνεχίζει και αργότερα με πιο μικρούς», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Επικοινωνήσαμε σαν δήμος με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια της Αρκαδίας. Πήραμε την απόφαση να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα. Ιδιαίτερα στο χώρο που στεγάζονται το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ, υπάρχει ένα κτήριο που είχε ήδη βγει ακατάλληλο από προηγούμενο σεισμό, οπότε δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους μαθητές μας».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως στο εν λόγω κτήριο δεν γίνονταν μαθήματα, ωστόσο, οι περαιτέρω διαδικασίες, έχουν μείνει στάσιμες λόγω γραφειοκρατίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This