Νέες εντάσεις στην εξεταστική για τα Τέμπη – Ζητήθηκε ο ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Για τη ΝΔ δεν φταίει η παράνομη μετάταξη και η απουσία τηλεδιοίκησης, παρά μόνον... ο ίδιος ο σταθμάρχης!

Must Read

Τεταμένη ήταν για μια ακόμη φορά η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την άρνηση των  μαρτύρων Αθ. Βούρδα και Χρ. Διονέλλη, πρώην στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2015-2017, να καταθέσουν, να προκαλεί ένταση κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς αναγνώστηκαν επιστολές τους, στις οποίες δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν, επειδή ελέγχονται από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση «717» και ίσως επιβαρύνουν την θέση τους.

Η επιτροπή αποφάσισε να τους καλέσει εκ νέου, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα τους που προκύπτουν από τον ΚΠΔ (κατάθεση υπομνήματος, δικαίωμα σιωπής). Η ένταση προκλήθηκε όταν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση και αποσυνέδεσε τη σύμβαση «717» από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως η ΝΔ κάνει σπέκουλα για αυτό το ζήτημα.

Εστία έντασης αποτέλεσαν και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας, επικαλούμενα ιατρικά έγγραφα ότι ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη (εγκεφαλικά ανευρύσματα) και εγείρουν αμφιβολίες για το αν Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) είχε ελέγξει την κατάσταση της υγείας του συγκεκριμένου μηχανοδηγού. Με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, η εξεταστική επιτροπή ζήτησε από την πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η οποία εξετάστηκε σήμερα, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Στην κατάθεσή της, η κα Τσιαπαρίκου τόνισε ότι την ευθύνη για να περάσει τις οφειλόμενες ιατρικές εξετάσεις έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση, δηλαδή η Hellenic Train, και πως κάθε μηχανοδηγός ελέγχεται από τετραμελή επιτροπή γιατρών (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο), οι οποίοι συντάσσουν ένα πιστοποιητικό υγείας που στέλνουν στη ΡΑΣ, προσθέτοντας ότι την τελική έγκριση δίνει γενικός παθολόγος. Μάλιστα προσκόμισε δύο σχετικά έγγραφα που υπήρχαν για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό, σημειώνοντας πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι κρίθηκε ικανός.

«Μπορεί να λέει η πρόεδρος της ΡΑΣ ότι ο γιατρός έχει την ευθύνη τής υπογραφής του αλλά, και η κυρία Τσιαπαρίκου έχει την ευθύνη τής δικής της υπογραφής», είπε κατόπιν ο κ. Τσαβδαρίδης. Αναφερόμενος δε στα δύο πιστοποιητικά που έδωσε στην επιτροπή η κα Τσιαπαρίκου, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι «δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, που δεν έχει φωτογραφίες, που δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ή για άλλο συνονόματό του».

Αναφερόμενη στα συνοδευτικά έγγραφα που κατέθεσε, η κα Τσιαπαρίκου υποστήριξε ότι αυτό που προκύπτει από τις φωτοτυπίες, είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών. «Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος», ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης και πρόσθεσε: «Θεωρώ και καταγγέλλω, ότι η ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά».

«Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train […] για να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος», κατέληξε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Με το αίτημα αναζήτησης του πλήρους ιατρικού φακέλου συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας, Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κα Τσιαπαρίκου για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι. «Για τη ΝΔ», προσέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν φταίει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας τού σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και ενδοεπικοινωνία κ.ά., παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι. Να ψάξουμε και για τις ευθύνες αυτών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει χρόνο, όπως έδωσε σήμερα, για να εξετάσουμε και άλλους μάρτυρες, όπως ο συνδικαλιστής Γενηδούνιας».

Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της εξεταστικής επιτροπής

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, υποστήριξε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα επανέρχεται συστηματικά. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία προέταξε την κα Τσιαπαρίκου, ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας, ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, είπε ότι πρέπει να προσέλθουν και οι γιατροί που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά. Ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, τόνισε ότι «ο μηχανοδηγός έχει πεθάνει και δεν μπορεί να απαντήσει».

Η βουλευτής της ΚΟ Νέα Αριστερά, Πέτη Πέρκα, είπε ότι περιμένει τον ίδιο ζήλο από την πλειοψηφία για το θέμα της ρουσφετολογικής μετάθεσης του σταθμάρχη, ενώ ο βουλευτής της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος, ζήτησε τους φακέλους εκπαίδευσης της τελευταίας τριετίας. Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου, είπε ότι παρακάμφθηκαν οι μάρτυρες Χρ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς πλειοψηφίας.

Η εξέταση της Ιωάννας Τσιαπαρίκου θα συνεχιστεί αύριο, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This