Καλπάζει η ακρίβεια του ελαιολάδου: Φθηνότερο στην Ευρώπη γιατί «λείπουν» οι μεσάζοντες!

Ο παραγωγός το δίνει με 8,3 ευρώ το λίτρο, ο καταναλωτής το παίρνει με 13,8 ευρώ

Must Read

Σοκάρει το «άλμα» στις τιμές του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας και την αδιανόητη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όλο το «παιχνίδι» της τιμής του λαδιού κρύβεται πίσω από τους μεσάζοντες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στις περισσότερες -αν όχι όλες- τις χώρες της Ευρώπης, το λάδι πωλείται πολύ φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα! Το συγκλονιστικό είναι πως, η διαδρομή που κάνει το ελληνικό ελαιόλαδο από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ επιβαρύνεται εντυπωσιακά κατά 60%! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι μεγάλες συσκευασίες που είναι γύρω στα 15 ευρώ το λίτρο, ενώ με το κόστος συσκευασίας και μεταφορικών γίνονται απλησίαστες στο δοχείο του ενός λίτρου αφού εκεί η τιμή φτάνει και τα 21 ευρώ/λίτρο. Με μέτρο σύγκρισης μία ποσότητα 5 λίτρων, η αρχική τιμή και οι ανατιμήσεις ήταν οι εξής:

  • 41,5 ευρώ πώληση από τον παραγωγό (8,3 ευρώ ανά λίτρο)
  • 0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα (περίπου 0,5% του αρχικού κόστους)
  • 1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι, 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με κυψέλες
  • 1,3 κόστος μεταφοράς
  • 3 ευρώ κέρδος για τον μεταποιητή
  • 6,3 ευρώ ΦΠΑ
  • 14,4 ευρώ κέρδος του λιανέμπορου
  • Έτσι, φτάνει στα 69,2 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης στο ράφι.

Ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Αναγνωστάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «εμείς κερδίζουμε 2, 3, 4 ευρώ το πολύ στην σημερινή τιμή του ελαιόλαδου, ο παραγωγός εισπράττει ανά λίτρο ελαιόλαδου από 8,3-9 ευρώ, μέσο όρο 8,6 ευρώ ανά λίτρο» και «ο τυποποιητής πουλάει το 5λιτρο για παράδοση στην Αθήνα 48-50 ευρώ». «Ο τρόπος που λειτουργούν οι αλυσίδες στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνικές», σημειώνει με νόημα. «Μία γερμανική αλυσίδα π.χ. θα στείλει τους ανθρώπους της να κάνουν έρευνα, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία … επιλέγουν έναν τυποποιητή που κρίνουν ως σοβαρό, πάνε απευθείας σε αυτόν, συνήθως από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο. Και λένε “για το επόμενο έτος χρειάζομαι π.χ. 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια μπουκάλια του λίτρου, ή του μισού λίτρου”. Ο τυποποιητής που ακούει για 5 εκατομμύρια μπουκάλια “κατεβαίνει” ακόμη και στο 0,01 ευρώ κέρδος ανά μπουκάλι. Γιατί έχει μπροστά του γιγάντια εταιρεία, εγγυημένη πληρωμή, τακτές παραδόσεις, τεράστιες οικονομίες κλίμακας» είπε με νόημα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This