Η Δόμνα «ρίχνει άκυρο» στον Άδωνι!

Πετά στον κάλαθο των αχρήστων τη διάταξη Γεωργιάδη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους με αναπηρία

Must Read

Παράλογη, ανεφάρμοστη και άχρηστη αποδείχθηκε λίγες εβδομάδες από την ψήφισή της η διάταξη νόμου του Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάργηση της παρακράτησης στους εργαζόμενους συνταξιούχους με αναπηρίες.

Σε τέτοιον βαθμό, που η νέα υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου τον εξέθεσε ενώπιον των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Εργασίας, δεσμευόμενη ότι το επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί νέα ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα. Το άρθρο 114 του νόμου ν. 5078/2023 υποτίθεται πως θα καταργούσε την περικοπή κατά 30% στις συντάξεις όσων Ατόμων με Αναπηρίες εξακολουθούν να εργάζονται ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ομως, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν εν ισχύ άλλες διατάξεις παλαιότερων νόμων, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό στην πράξη ήταν οι άνθρωποι αυτοί να πρέπει να… παραιτηθούν και να ξαναπροσληφθούν(!) – δείγμα της πρόχειρης νομοθέτησης από πλευράς του προηγούμενου υπουργού, ο οποίος τώρα προΐσταται του υπουργείου Υγείας. Όπως εξηγεί και ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, «η διατύπωση του άρθρου 114 του ν. 5078/2023  αναφέρεται σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας που αναλαμβάνουν εργασία και όχι σε ασφαλισμένους με αναπηρία που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως προαπαιτούμενη η έστω και στιγμιαία διακοπή της εργασίας πριν από την υποβολή της αίτησης. Με τη διευκρινιστική δε εγκύκλιο, λόγω της διατύπωσης που υπάρχει στον νόμο, θεσπίζεται το εξής παράδοξο. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος 1/2024 του ΕΦΚΑ αναφέρει ρητά: η παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.4488/2017 (Α’ 137), όπως ισχύει, περί της μη εφαρμογής των γενικών και ειδικών διατάξεων που προβλέπουν τη διακοπή ή περικοπή της σύνταξης αναπηρίας ή της σύνταξης λόγω θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων στους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης εφαρμόζεται παράλληλα και ανεξάρτητα από τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 5078/2023. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 11Α του ν. 4387/2016, η οποία προστέθηκε στο άρθρο 11 του νόμου αυτού με το άρθρο 26 του ν. 4997/2022, για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, απαιτείται -εκτός των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη- με οποιονδήποτε τρόπο διακοπή της υπακτέας στην ασφάλιση εργασίας». Από τη διατύπωση που επιλέγεται προκύπτει πως ο ασφαλισμένος με αναπηρία για να λάβει σύνταξη πρέπει να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του. Αφού εκδοθεί η σύνταξη μπορεί να αναλάβει εργασία και να λαμβάνει παράλληλα σύνταξη χωρίς περικοπή. Αν όμως δεν έχει διακόψει κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να λάβει σύνταξη! 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This