Μπλόκα και συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες μέχρι την κρίσιμη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

«Περιμένουμε να ακούσουμε ουσιαστικές και έμπρακτες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», τονίζουν οι γεωργοί

Must Read

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, κάποιοι από τους αγρότες έφτασαν σήμερα με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου έχυσαν γάλα και πέταξαν σιτάρι και σανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αγρότες το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών, ενώ πάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά από τα τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο στον κόμβο του Ε65. Οι αγρότες έριξαν στην πλατεία γάλα, σιτάρι και σανό, για να αποδείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», ανέφερε η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου, προσθέτοντας πως «οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ. Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα, για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Ομως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Τρακτέρ ξεκίνησαν και από τον κόμβο του Πλατυκάμπου με προορισμό την κεντρική πλατεία της Λάρισας, τα οποία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα παραμείνουν στην πλατεία, όπου και θα διανυκτερεύσουν μέχρι αύριο, Σάββατο 10/02, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, σε νέο αποκλεισμό της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Μαλγάρων, προχώρησαν, σύμφωνα με το thesstoday.gr, λίγο μετά τις 19:00 πεζοί αγρότες από τη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και προς αποφυγήν εντάσεων.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η ΕΛ.ΑΣ. έστησε μπλόκο στους αγρότες, ώστε να μην βγάλουν τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα. Μετά από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς, συμφωνήθηκε οι αγρότες να αποκλείσουν το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη, κινούμενοι με τα πόδια. «Την Τρίτη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να ακούσουμε ουσιαστικές και έμπρακτες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», τονίζουν οι παραγωγοί των Μαλγάρων.

Στις 18:00 αγρότες προχώρησαν στον δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο των Μουδανιών. O δρόμος παρέμεινε κλειστός και στα δύο ρεύματα έως τις 20:00, με τους εκεί αγρότες να αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής τους με τον πρωθυπουργό.

Και οι κτηνοτρόφοι με τους μελισσοκόμους στις κινητοποιήσεις

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας προχώρησαν από τη μία το μεσημέρι  σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ορισμένοι από αυτούς έκλεισαν το δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, αφήνοντας, ωστόσο, μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.

Στο μεταξύ, σε άλλα αγροτικά μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σήμερα άλλου είδους δράσεις, που όμως όλες τους στοχεύουν στον ίδιο σκοπό, να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω, εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και επιβίωσή τους», όπως υποστηρίζουν.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, και Στρυμονικού, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας, σε Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι στο μπλόκο του Δερβενίου, όπου και μοίρασαν 200 μπουκάλια γάλα στα διερχόμενα οχήματα από την παράπλευρη οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Στο μεταξύ, εδώ και δύο ημέρες έχει στηθεί νέο αγροτικό μπλόκο στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Βραστά (Βράσταμα). «Στήσαμε το μπλόκο μας 10 χλμ. έξω από τον Πολύγυρο, στον δρόμο προς Άγιον Όρος και Ιερισσό, με σκοπό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων σε Μουδανιά και Γαλάτιστα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Γιάννης Κυργιανίδης.

Πανέτοιμη για το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό η 15μελής επιτροπή

Στο μεταξύ, τη 15μελή αντιπροσωπεία τους που θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην επερχόμενη κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη 13/2, στις 12 το μεσημέρι, στην Αθήνα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Σίνδο, έξω από τη Θεσσαλονίκη, και στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από τουλάχιστον 50 αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν έξι αγρότες από Έβρο και Μακεδονία, άλλοι έξι από Θεσσαλία, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένας από Πελοπόννησο.

«Από την κυβέρνηση μάς διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα, ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνα μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».

Για αύριο στις 19.30, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

«Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», τονίζει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας». Βέβαια, «ο αποκλεισμός στα τελωνεία δεν σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες που είτε βγαίνουν από τη χώρα μας, είτε εισέρχονται σε αυτήν. Ουσιαστικά σταματάμε τα φορτηγά που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και ζητάμε να γίνει έλεγχος σε αυτά», διευκρινίζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This