Απεργία και αποχή ανακοινώνουν οι καθηγητές του Παντείου και της Φιλοσοφικής Σχολής

Η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τι θα γίνει με την εξεταστική περίοδο

Must Read

Απεργία και αποχή ανακοίνωσαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Φιλοσοφική σχολή αντίστοιχα, από τις διαδικτυακές εξετάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πιο αναλυτικά, η γενική συνέλευση των μελών ΔΕΠ του Παντείου αποφάσισε ομόφωνα  επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα τμήματα που διεξάγουν εξετάσεις. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, αποφάσισε να κηρύξει τριήμερη απεργία στις 17, 19 και 20 Φεβρουαρίου και εκ νέου τριήμερη απεργία στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, εξουσιοδοτεί το ΔΣ να τις προκηρύξει.

Ανάλογη απόφαση πήρε και το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ και με κατά πλειοψηφία απόφαση προκηρύσσει αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν) και λαμβάνει ειδικές μέριμνες για να εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής.

Αναλυτικά η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου συνεδρίασε χθες Τρίτη 13/02/2024 με μαζική συμμετοχή 71 μελών του Συλλόγου και αποφάσισε ότι:

1. Εμμένει στην κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας απροκάλυπτα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

2. Διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή της στην φαλκίδευση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και στην παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση να επιβάλει κατά γενική ομολογία διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις και καταδικάζει μεθοδεύσεις και πιέσεις που αντιβαίνουν αφενός στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της διδασκαλίας, αφετέρου ποινικοποιούν την διαμαρτυρία

3. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της προάσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς και άλλους συλλόγους.

4. Επιβεβαιώνει τη στάση της για κλιμάκωση των αγώνων με απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.

5. Οργανώνει δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, της σχολικής κοινότητας, του γονεϊκού κινήματος και της κοινής γνώμης.

6. Διεκδικεί από την ΠΟΣΔΕΠ την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης των μελών της».

Η απόφαση του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, θεωρώντας ότι σε αυτήν την κρισιμότατη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας:

Α) Καταδικάζει τις εισαγγελικές κλήσεις των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων, καθώς και οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές και διδάσκοντες.

Β) Απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Γ) Με κατά πλειοψηφία απόφαση προκηρύσσει αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν) και λαμβάνει ειδικές μέριμνες για να εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής. Καλεί τους/τις συναδέλφους να είναι σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, να διατηρήσουν την ενότητα και την αγωνιστικότητα που απαιτεί ο μακροχρόνιος αγώνας που ξεκινά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This