Την κρισιμότητα της κατάστασης με την Τουρκία ανέδειξε για ακόμα μία φορά σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κάτι που όπως παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός, είναι ενδεικτικό της ασέβειας που επιδεικνύουν οι Τούρκοι προς την Ελλάδα ενώ τόνισε πως η κατάσταση χρίζει εξαιρετικά προσεκτικής διαχείρισης.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη κι αρκετά σοβαρή με την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά δεν μας ξαφνιάζει γιατί δεν σέβεται τίποτα.
Είχαμε δει από τον καιρό που μπήκε στη Συρία κι αν “κέρδιζε” κάτι θα γύριζε πίσω με μεγαλύτερη επιθετικότητα, κάτι που έγινε τελικά. Κατέληξε να πείσει την υποτιθέμενη κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει αυτή τη συμφωνία.
Οι πιθανότητες και η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κάνει το… παραπάνω βήμα. Μπορεί όμως να προκύψει ένα ατύχημα με τα όσα κάνει κι εκεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί θα γίνει», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια πρόσθεσε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας:
Δείτε επίσης: Παναγιωτόπουλος: Έτοιμη για παν ενδεχόμενο η Ελλάδα
«Αν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα τότε θα πρέπει να τα υπερασπιστείς, αλλιώς τα χάνεις… Θέλει ψυχραιμία και σοβαρότητα και πολύ καλή ανάλυση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε με συναισθηματισμό και πρόχειρες σκέψεις.
Η οικονομική ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Αν το διακηρύξεις πρέπει να είσαι έτοιμος να το προασπίσεις. Αν το παραβιάσουν το χάνεις. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για να προσδιοριστούν ΑΟΖ έπεσαν στο κενό εκατέρωθεν γιατί είναι πολύ δύσκολο.
Όμως εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση πρέπει να τα δούμε όλα και σύντομα. Και τα 12 μίλια και τα χωρικά ύδατα και όλα».
Τέλος αναφορικά με τα επεισόδια που διαδραματίζονται στο Αιγαίο σημείωσε πως:
«Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ιμια. Γίνεται κάποια ενέργεια, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους και θα πρέπει να υπάρχει μια αντίδραση.
Βάσει λογικής αντιδράς, στέλνεις πλοία, στέλνει κι άλλος και συγκεντρώνονται πολλοί σε ένα σημείο.
Τότε φτάνεις στην κλιμάκωση και για να γίνει αποκλιμάκωση πρέπει να μιλήσεις. Ακριβώς κάτι τέτοιο έγινε και φτάσαμε εκεί στα Ίμια, πολλές φορές. Από μικροεπεισόδια που μπορεί να είχαν εξελιχθεί αλλιώς».