Οι αγρότες στο Σύνταγμα: Χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας στο μεγάλο συλλαλητήριο – «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Περισσότερα από 200 τα τρακτέρ, τουλάχιστον 6.000 άτομα συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Must Read

Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το οποίο διοργανώνουν οι αγρότες με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλλά και πολιτών κάθε ηλικίας που επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματά τους, με τις Αρχές να εκτιμούν πως στο κέντρο της Αθήνας έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 6.000 άτομα.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;», αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας διαμαρτύρονται για την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντί τους, καθώς ο πρωθυπουργός επιμένει πως «δεν έχει άλλα να (τους) δώσει». Τα τρακτέρ που εισήλθαν στην πρωτεύουσα συνοδεία περιπολικών υπολογίζονται σε πάνω από 200, αρκετά περισσότερα, δηλαδή, από ό,τι αναμενόταν.

«Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα. Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.  «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε». Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε. Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος». «Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν φτάσει κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, με τα τρακτέρ τους, αγροτικά μηχανήματα και ΙΧ οχήματα, αλλά και με πούλμαν. Αρκετοί από αυτούς, εξάλλου, αναμένεται να διανυκτερεύσουν στην Αθήνα.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα «εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Στο συλλαλητήριο των αγροτών έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τους. Βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος των αγροτών, συνομιλώντας μαζί τους, ενώ, δεν παρέλειψε να ανέβει και σε ένα από τα τρακτέρ για τις αναμενόμενες… αναμνηστικές φωτογραφίες. Στο Σύνταγμα βρίσκεται επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Ολγα Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελλο, Δώρα Αυγέρη, Παναγιώτη Ρήγα, Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

«Πήγα σήμερα στο συλλαλητήριο των αγροτών, για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους. Γιατί ο αγώνας δίνεται μέσα στην κοινωνία, με την κοινωνία. Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα», δήλωσε στις κάμερες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο βρέθηκε και κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με τον Μανόλη Χνάρη, βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει στα ΜΜΕ πως «η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

 

Όπως αναμενόταν, το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο έδωσε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους». δήλωσε και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιμένει να γυρίζει την πλάτη στα αιτήματα των αγροτών. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών

Τις τελευταίες ώρες, όπου και κορυφώνονται οι διαδηλώσεις μπροστά στη Βουλή, ισχύει διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της Διάκου, και από τη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

Το κομβόι των αγροτών έφτασε… κορνάροντας στην πρωτεύουσα, πέρασε «αέρα» τα διόδια, διέσχισαν τον Άγιο Στέφανο και τη γέφυρα Καλυφτάκη και προχώρησαν προς το κέντρο, όπου έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού και οι προσυγκεντρώσεις για τις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους στα πεζοδρόμια απέναντι και μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή αλλά «διακριτική», ενώ σε ισχύ είναι και τα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας για το κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώτα τρακτέρ άρχισαν να φτάνουν στο Σύνταγμα λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες τρακτέρ έχουν «στρατοπεδεύσει» και στην Εθνική Οδό, αναμένοντας το πράσινο φως της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να κινηθούν και αυτά προς την πρωτεύουσα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή», επισημαίνει με νέα ενημέρωσή της η Τροχαία.

Λόγω διέλευσης των τρακτέρ στη Λεωφόρο Αθηνών πραγματοποιούνται διακοπές της κυκλοφορίας στις κάθετες οδούς. Η κυκλοφορία διεξάγεται για τα υπόλοιπα οχήματα από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της λεωφόρου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένονται και στις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε τροποποιήσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων, ως εξής:

  • προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε Λεωφόρο Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη
  • αντίθετη ροή κυκλοφορίας των τρακτέρ σε οδό Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Ομονοίας και Πανεπιστημίου ως το Σύνταγμα
  • προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία Ομονοίας
  • διακοπή κυκλοφορίας σε Λεωφόρο Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς
  • διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Βουλής (ροή της καθόδου ως την Σέκερη)
  • ροή κυκλοφορίας από την Ακαδημίας μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας

Αντίστοιχες τροποποιήσεις, με βάση τα παραπάνω, έχουν γίνει στα δρομολόγια που εκτελούν στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ, όσον αφορά στους συρμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα επηρεαστούν και θα κινηθούν κανονικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This