Δ. Παπαστεργίου: Ο δήμαρχος Τρικκαίων μιλά για την πόλη-πρότυπο τους μετανάστες και τη συνάντηση με την Σταρ Ελλάς

Must Read

«Το μυαλό μου σκέφτεται με bullets, με τίτλους. Γιατί τελικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πράξη να έχει αποτέλεσμα, να δουλεύει». Είναι τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «Espresso» και τη Βίβιαν Μπενέκου, αμέσως μετά την εκλογή του στο προεδρείο των δημάρχων της χώρας.

Η διαδρομή του 46χρονου δημάρχου Τρικκαίων έως την ΚΕΔΕ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο ίδιος, εφαρμόζοντας τα… bullets που, όπως λέει, έχει στο κεφάλι του, σε συνδυασμό με την καλή ομάδα και την όρεξη για δημιουργία, συστατικά του επιτυχημένου δημάρχου, κατά τον ίδιο, έκανε τα Τρίκαλα πόλη-πρότυπο.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιμένει ότι θέλει να βοηθήσει τους δημάρχους να κάνουν… restart στους «σκληρούς δίσκους» των δήμων τους. Αποψή του είναι, επίσης, ότι οι δήμαρχοι «πρέπει να βάλουν πλάτη» στο Μεταναστευτικό, καθώς το θεωρεί εθνικό ζήτημα που αφορά όλους. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γρήγορο και αποφασισμένο», ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει άποψη, παρότι ως συμφοιτητές μοιράζονταν το ίδιο… κυλικείο στο Πολυτεχνείο, όπως λέει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων θα περάσει τα Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών, στην πόλη του, παρέα με τα τρία παιδιά του, τη Φαίη και τα διδυμάκια Κώστα και Νίκο, αλλά και με τη σύζυγό του Σούλα, για την οποία μας λέει ότι, εάν πήγαινε στα καλλιστεία, θα έβγαινε σίγουρα Σταρ Ελλάς. Όλο αυτό, φυσικά, ως απόρροια του γεγονότος ότι η Σταρ Ελλάς 2019 Ραφαέλα Πλαστήρα είναι Τρικαλινή και επισκέφθηκε, φορώντας το στέμμα της νικήτριας, τον δήμαρχο στο γραφείο του.

Τι δύναμη αποκτά ο δήμαρχος που εκλέγεται πρόεδρος της ΚΕΔΕ;

Τη δύναμη που του δίνουν οι συνάδελφοί του. Αυτή που χρειάζεται για να γυρίσει όλη την Ελλάδα, να ενημερωθεί για τα προβλήματα των δήμων, να αναζητήσει λύσεις, να συζητήσει, να παλέψει, να αντισταθεί, να προτείνει.

«Δεν τα ξέρω όλα, έχω τεράστια διάθεση να μάθω και να συνεργαστώ συνθέτοντας και προσθέτοντας απόψεις και όπου διαφωνούμε να το κάνουμε κόσμια». Αυτή ήταν η πρώτη σας δήλωση ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Είχατε υπόψη σας «μη κόσμιες διαφωνίες»;

Ήταν μια απολύτως ειλικρινής δήλωση. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να λες “δεν γνωρίζω, αλλά πες μου να μάθω”. Να ακούς, να ακούς, να ακούς και όταν (και όσο) πρέπει, να μιλάς. Αυτό το έμαθα ως μηχανικός. Νομίζω ότι το μυαλό μου σκέφτεται με bullets, με τίτλους. Γιατί τελικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πράξη να έχει αποτέλεσμα, να δουλεύει. Πες το και κατάλοιπο των εργοταξίων από τα οποία πέρασα… Σχετικά με τις “μη κόσμιες διαφωνίες”, έως τώρα στην ΚΕΔΕ δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Ο αντίλογος και η συζήτηση, φυσικά, είναι πάντα ευπρόσδεκτα και απαραίτητα.

Ποια θα είναι η στάση της ΚΕΔΕ στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού; Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που αντιδρούν στα μεταναστευτικά κέντρα και στη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα μέρη τους. Εσείς θα τους δεχόσασταν στην πόλη σας;

Το κάναμε ήδη. Στον Δήμο Τρικκαίων δεχθήκαμε πρόσφυγες από το 2016 και μάλιστα με ομόφωνη στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο και με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πιστεύω ότι όλοι μας οφείλουμε να μετάσχουμε στο εθνικό αυτό ζήτημα και να πάρουμε ένα μερίδιο ευθύνης ώσπου να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες (όπως για την παροχή ασύλου, την επιστροφή τους στις χώρες τους κ.λπ.), καθώς και όλα όσα σχετίζονται με την ομαλή επίλυση του προβλήματος.

Πώς τα καταφέρατε να πάρετε στα χέρια σας μια απλή πόλη και να την κάνετε πόλη-πρότυπο και ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας;

Πρότυπο είναι η τρικαλινή κοινωνία. Αυτή έκανε τη διαφορά, αυτή συνεχίζει να κάνει τη διαφορά. Δουλέψαμε όλοι μαζί για τα απλά και αυτονόητα: Απαντούμε στους πολίτες όταν μας τηλεφωνούν, λύνουμε το συντομότερο δυνατό τα απλά ζητήματα των δημοτών, μετρούμε την αποδοτικότητά μας, δίνουμε κίνητρα στους υπαλλήλους για να χαίρονται που δουλεύουν στον δήμο. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει πρώτοι εμείς, η διοίκηση, να είμαστε το καλό παράδειγμα.

Έχετε δηλώσει ότι «οι δήμοι μας πλέον χρειάζονται hard reset! Μια επανεκκίνηση που θα συνοδευτεί με ανασυγκρότηση “σκληρού”». Πώς το φαντάζεστε αυτό για όσους θέλουν να το επιχειρήσουν;

Ως μηχανικός Πληροφορικής θα το κάνω με χαρά! Ο προγραμματισμός, εξάλλου, δίνει τη δυνατότητα να βάζεις στη σειρά τα δεδομένα και με τα υπάρχοντα εργαλεία να ξεκινάς με νέο στόχο, νέο όραμα. Στους υπολογιστές έχουμε την ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου. Στους δήμους, την επανεκκίνηση.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας νέος δήμαρχος που ενδιαφέρεται να φτιάξει την πόλη του και να πετύχει;

Τελικά, δύο είναι τα σημαντικότερα: η ομάδα και η όρεξη. Ομάδα συγκροτημένη, με ιδέες, με απόψεις, με συγκεκριμένες προτάσεις. Και με όρεξη για δουλειά. Ορεξη να μπουν στα βαθιά και να δουλέψουν.

Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι πέντε καλύτεροι δήμαρχοι της χώρας, εκτός από εσάς;

Ένας δήμαρχος ορεινής περιοχής, ένας νησιώτης δήμαρχος, ένας δήμαρχος που ο δήμος του προήλθε από τη διάσπαση παλιού ενιαίου δήμου, ένας δήμος που έχει χιλιάδες πρόσφυγες, ένας δήμαρχος που χωρίς πλειοψηφία προσπαθεί να διοικήσει. Αυτοί είναι οι πέντε δήμαρχοι «ήρωες». Αυτούς θα πρέπει αύριο το πρωί, πρώτα απ’ όλους, να βοηθήσω και προσωπικά και ως ΚΕΔΕ.

Έχετε άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα;

Για τον σημερινό πρωθυπουργό, ναι. Γρήγορος στη δράση και αποφασισμένος να αλλάξει νοοτροπίες που όλοι μας συνομολογούμε ότι έχουν ξοφλήσει. Το θέμα είναι να στηριχθεί και να προχωρήσει στις τομές αυτές. Τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι μοιραζόμασταν το ίδιο… κυλικείο στο Πολυτεχνείο, δεν έτυχε να τον γνωρίσω ούτε τότε ούτε ως πρωθυπουργό.

Έχετε πολιτικές σκέψεις για το μέλλον, όταν κλείσει ο αυτοδιοικητικός κύκλος; Η κεντρική πολιτική σκηνή σάς ενδιαφέρει;

Με την εκλογή μου στην ΚΕΔΕ άνοιξε μόλις ένας νέος, μεγάλος και πολύ όμορφος κύκλος, τον οποίο θέλω να διανύσω με όρεξη, πάθος και δημιουργικότητα. Την ώρα αυτή, συνεπώς, δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο.

Πού θα γιορτάσετε τα φετινά Χριστούγεννα;

Φέτος λέω να πάω στον πιο ωραίο χριστουγεννιάτικο προορισμό. Θα πεταχτώ έως τον Μύλο των Ξωτικών – με το ποδήλατό μου, φυσικά.

Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας. Δεν ζήλεψε η σύζυγος όταν συναντηθήκατε με τη Σταρ Ελλάς 2019;

Δεν έχει ανάγκη η σύζυγός μου. Είχε απλώς λάθος επαγγελματικό προσανατολισμό. Αν πήγαινε, θα κέρδιζε εκείνη το βραβείο!
Όσο για τα τρία παιδιά μου, νομίζω ότι δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια όσα νιώθω.

Αν δεν κάνω λάθος έχετε διδυμάκια. Αυτός ήταν ο λόγος που η πρώτη συνάντηση διδύμων έγινε στα Τρίκαλα;

Και αυτός! Και η πρωτοβουλία συμπολιτών με τη συνεργασία της κοινωνίας οδήγησαν σε τεράστια επιτυχία τη διοργάνωση. Φυσικά και θα την επαναλάβουμε του χρόνου, το έτος με το… δίδυμο 20. Οσο για τα δίδυμα αγόρια μου, είναι από τα πιο ωραία πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μου.

Υπάρχει προσωπικός χρόνος για έναν δήμαρχο; Πόσες κλήσεις δέχεστε την ημέρα;

Προφανώς και είναι περιορισμένος ο χρόνος, αλλά, αν θέλεις, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Τα τηλεφωνήματα είναι μέρος της ενασχόλησης με τον άνθρωπο και, επομένως, πάμπολλα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν θυμάμαι σε πόσες κλήσεις έχω απαντήσει. Είναι και ένα δείγμα αγάπης, όμως, αυτό. Και το εκτιμώ απεριόριστα.

Χριστούγεννα παρέα με τον «Καρυοθραύστη»

Χριστούγεννα στα Τρίκαλα. Τι ξεχωριστό έχετε φέτος; Πόσους επισκέπτες περιμένετε;

Ξεχωριστό, εκτός από την αγάπη των Τρικαλινών και το μεγαλύτερο χαμόγελο για όλους; Λοιπόν, έχουμε τον «Καρυοθραύστη», που είναι το φετινό μας θέμα. Ενα παραμύθι που παρουσιάζουμε με ό,τι καλύτερο έχουμε σε ιδέες. Μας αρέσει να δίνουμε περισσότερη ζεστασιά, περισσότερο χρώμα, με μεγαλύτερες κατασκευές, περισσότερο χώρο με δωρεάν, όπως πάντα, είσοδο και πολλές δωρεάν δράσεις.  Σημασία για εμάς έχει να φεύγει ο φιλοξενούμενος, το παιδί, ο γονιός με το μεγάλο, πλατύ χαμόγελο. Οι αριθμοί έπονται, παρότι, όπως έχω πληροφορηθεί, κρατήσεις έγιναν και φέτος από το φθινόπωρο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τρικαλινό φαγητό; Νομίζω ότι κάποια ρεστοράν της περιοχής έχουν βραβευθεί;

Το πιο ωραίο που έχω δοκιμάσει είναι το κρέας του μαύρου χοίρου, το οποίο παράγει ο… «Νώε» της περιοχής, ο Δημήτρης Δήμος, ο οποίος εκτρέφει και άλλες αρχέγονες φυλές οικόσιτων ζώων. Γενικότερα, έχουμε εξαιρετικές επιλογές σε πολλά και διαφορετικά είδη. Η κτηνοτροφία και ο κάμπος, βλέπετε, μας δίνουν πολλά εφόδια.

Υπάρχει περιστατικό με δημότη που δεν θα ξεχάσετε ποτέ για κάποιον λόγο;

Θυμάστε τον μπαμπούλα που θα μας… έπαιρνε αν δεν τρώγαμε το φαγητό μας; Ε, λοιπόν, ακόμη και σήμερα αυτός ζει και βασιλεύει σε σπίτια με μικρά παιδιά και… κλείνει το ζεστό νερό ή «ρίχνει» το ίντερνετ. Ενίοτε αυτός ο «κακός» είναι ο δήμαρχος! Οταν λοιπόν συνάντησα μια φίλη μου στον δρόμο με τον γιο της, ο μικρός, μόλις άκουσε πως είμαι ο δήμαρχος, έβαλε τα κλάματα γιατί δεν τον αφήνω να δει όσες παιδικές σειρές θέλει στο YouTube.

Εάν κάποιος έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη σας, τι θα του λέγατε να μη χάσει με τίποτε;

Το ποδήλατο! Το παρέχουμε δωρεάν και με αυτό μπορείς να δεις τα πάντα γρήγορα, άνετα και άμεσα. Μπορείς να περιηγηθείς στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο τζαμί και στο οθωμανικό λουτρό, να πεταχτείς στον Μύλο Ματσόπουλου, να γυρίσεις στα Μανάβικα, να ανέβεις στο Κάστρο και το Ρολόι, να πας δίπλα στον λόφο Προφήτη Ηλία, να κατέβεις στο Βαρούσι, να δεις την τοιχογραφία μας, να εξετάσεις το Ασκληπιείο, να πιεις καφέ, να βολτάρεις δίπλα από τον Ληθαίο… Χωρίς αμφιβολία, το ποδήλατο.

Δείτε επίσης: Το Twitter «δικάζει» τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό στην Βασιλίσσης Σοφίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This