Επιμένει ο Λέκκας για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Ανησυχία για την Αγία Σοφία

Must Read

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, σχολιάζοντας και τις εκτιμήσεις για σεισμό που μπορεί να φτάσει και τα 7,5 Ρίχτερ.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο καθηγητής.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας», απάντησε στο ερώτημα αν η κατεύθυνση είναι προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε αναφορά και για την Αγιά Σοφιά λέγοντας: «Τρωτότητα ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό. Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς.

Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This