The Balkanians με συμβόλαια πνιγμένα στην άσπρη σκόνη!

Η ιστορία της συμμορίας που «ξεδοντιάστηκε» από την ΕΛΑΣ - Το χρονικό των δολοφονιών

Must Read

Ο ανελέητος πόλεμος μεταξύ των Skaljari και των Kavac, δύο άγριων και αδίστακτων εγκληματικών οργανώσεων της σερβικής μαφίας, βρίσκονταν πίσω από τις εκτελέσεις άλλων μαφιόζων που είχαν διαπραχθεί στον Χαλικούνα της Κέρκυρας και στα Βλάχικα της Βάρης, έπειτα από την ταυτοποίηση των μελών που επιτεύχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας της Interpol.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στη σύλληψη ενός Αλβανού το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Σε έρευνα στην οικία του κατασχέθηκαν πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια, αν και ο ίδιος χαρακτηριζόταν ως «οπλοβαστός», καθώς αποθήκευε τα όπλα των εκτελεστών. Συγκεκριμένα, ο ίδιος είχε ταυτοποιηθεί μετά τη διπλή δολοφονία στη Βάρη, ενώ προμήθευσε με καλάσνικοφ και τους εκτελεστές των Σέρβων Skaljari στον Χαλικούνα της Κέρκυρα. Στη συνέχεια ο Αλβανός μετέφερε τους εκτελεστές από τα Σύβωτα Θεσπρωτίας στην Κέρκυρα και στη Χαλκιδική, και τους βοήθησε να διαφύγουν.

Οι δύο μαφιόζικες εκτελέσεις με τέσσερα θύματα, Σέρβους και Μαυροβούνιους, είχε κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές. Υπήρξε συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών για τη χαρτογράφηση του τρόπου δράσης και της δομής των εγκληματικών οργανώσεων Skaljari και Kavac.

Οπως προέκυψε από τη διεθνή έρευνα της Interpol αλλά και της Ασφάλειας Αττικής για τις υποθέσεις στην Ελλάδα, τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά μέλη της ίδιας μαφιόζικης φατρίας και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών παγκοσμίως. Για όλους είχαν εκδοθεί ερυθρές αγγελίες διεθνών αναζητήσεων, με τους τρεις να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο ένας θεωρείτο ύποπτος για τη δολοφονία άλλου Σέρβου μαφιόζου.

Οι δύο ομάδες αρχικά ήταν μία, όμως το 2014 διασπάστηκαν σε Skaljari και Kavac, και βρέθηκαν αντίπαλες ομάδες μετά την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης κατά τη μεταφορά της στην Ισπανία. Οι τέσσερις, που ήταν μέλη της σερβικής Skaljari, διέφυγαν στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 2019, προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Τα μέλη της αντίπαλης ομάδας συνενώθηκαν με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις των δυτικών Βαλκανίων και επιστράτευσαν «κυνηγούς κεφαλών», που ταξίδεψαν ως τουρίστες και επενδυτές στην Ελλάδα. Μοναδικός σκοπός όμως ήταν να εντοπίσουν και να… τελειώσουν τους τέσσερις αντιπάλους, όπως και έκαναν, σε Βάρη και Κέρκυρα.

Οπως επισήμανε στις επίσημες ανακοινώσεις για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης: «Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία “Ithaca”. Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες και των φυσικών αυτουργών καθώς επίσης των συνεργών του και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των εκτελέσεων».

Συνολικά, στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους επτά συνελήφθησαν στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας. Αναλυτικά, τα οχτώ μέλη των οργανώσεων θεωρούνται από τις Αρχές ηθικοί αυτουργοί των εκτελέσεων στην Ελλάδα, άλλα οχτώ, που είχαν χωριστεί σε δύο τετράδες, πιστεύεται ότι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί και εκτελεστές, ενώ άλλα 23 άτομα φέρονται ως συνεργοί. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

Το οικογενειακό τραπέζι βάφτηκε με αίμα

Ιγκόρ Ντένοβιτς και Στέφαν Σταμάτοβιτς (κάτω)

Στα Βλάχικα της Βάρης οι μισθωμένοι δολοφόνοι εκτέλεσαν τα δύο θύματα μέσα σε ταβέρνα της περιοχής μπροστά στα μάτια των παιδιών και των συζύγων τους αλλά και των υπόλοιπων θαμώνων. Το τραπέζι ήταν οικογενειακή υπόθεση, καθώς οι σύζυγοι και τα παιδιά τους είχαν φυγαδευτεί στην Ευρώπη για να προστατευτούν και ήρθαν στην Ελλάδα για «επανένωση», κάτι που θέλησαν να συνδυάσουν με ένα οικογενειακό τραπέζι, που όμως βάφτηκε από το αίμα.

Ηταν 19 Ιανουαρίου 2020, όταν οι τέσσερις άνδρες ζωσμένοι με βαρύ πολεμικό οπλισμό εισέβαλαν στη γεμάτη κόσμο ταβέρνα και άνοιξαν πυρ πάνω από το οικογενειακό τραπέζι. Ετσι εκτέλεσαν τους δύο αντιπάλους, για τους οποίους είχε εκδοθεί «συμβόλαιο θανάτου» από την αντίπαλη ομάδα. Από τις σφαίρες των αντιπάλων έπεσαν νεκροί το αρχηγικό μέλος των Skaljari Igor Dedović, και ο στενός συνεργάτης του Stevan Stamatović. Από τα πυρά είχε τραυματιστεί ελαφρά η συζυγος του δεύτερου. Η ίδια ήταν αρνητική να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις δραστηριότητες του συζύγου της, όταν εξετάσθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Από τον χώρο οι ιχνηλάτες της ΔΕΕ είχαν περισυλλέσει 24 κάλυκες και ένα φυσίγγιο.

Γι’ αυτό το «συμβόλαιο θανάτου» των πρωτοκλασάτων μαφιόζων από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία οι εκτελεστές είχαν λάβει χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ!
Οι εκτελεστές ήταν παντελώς αδιάφοροι για τις παράπλευρες απώλειες, γι’ αυτό δεν είχαν αναστολή να ανοίξουν πυρ μέσα σε μια ταβέρνα. Ενδεικτικό της επικινδυνότητά τους ήταν ότι είχαν εντοπίσει σε προηγούμενο χρόνο τους στόχους σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αποφάσισαν να τους εκτελέσουν μέσα σε αυτό. Ενημέρωσαν τον «οπλοβαστό» για να τους παραδώσει εξοπλισμό, ωστόσο λόγω καθυστερημένης άφιξής του οι στόχοι είχαν αποχωρήσει και τελικά ματαιώθηκε η φονική τους ενέδρα.

Οι 29 σφαίρες στη χλιδάτη βίλα του νησιού

Η χλιδάτη βίλα στην Κέκρυρα που βάφτηκε με αίμα

Τα θύματα της Κέρκυρας είχαν εμφανιστεί στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενης εξοχικής βίλας στην περιοχή του Χαλικούνα ως τουρίστες από τη Σερβία. Τα στοιχεία τους, ο ρόλος τους και οι επαφές τους με τη σερβική μαφία αποκαλύφθηκαν μετά τη διπλή δολοφονία.

Στις 23 Ιουλίου 2020, έξι μήνες μετά την εκτέλεση στα Βλάχικα της Βάρης, τα πτώματα των Skaljari, Alan Kožar και Damir Hadzić, εντόπισε ο μασέρ που είχαν προσλάβει στο πάρκινγκ της πολυτελούς βίλας που νοίκιασαν δύο μήνες νωρίτερα στο Χαλικούνα της Κέρκυρας. Οι δύο Σέρβοι, αν και ήταν οπλισμένοι, δεν πρόλαβαν να ανταποδώσουν τα πυρά. Είχαν δεχθεί 29 βολίδες, ενώ περισυλλέχθηκαν από τον χώρο 32 κάλυκες, εφτά βολίδες και δύο μεταλλικά θραύσματα. Εντοπίσθηκαν νεκροί μέσα στο νοικιασμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota και όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, είχαν δεχθεί σε λιγότερο από ένα λεπτό πυρά από τέσσερα διαφορετικά αυτόματα όπλα!

Οι κάμερες ειχαν καταγράψει τους οχτώ δράστες της μαφιόζικης, διπλής δολοφονίας. Οι εκτελεστές είχαν ακολουθήσει τα θύματά τους και ταξίδεψαν στην Ελλάδα δέκα ημέρες πριν από τη διπλή δολοφονία. Διέμεναν σε Airbnb στα Σύβοτα και στο Χαλικούνα Κέρκυρας, σε απόσταση αναπνοής από τους στόχους τους.

Οι Skaljari είχαν καταλήξει νεκροί δύο μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού της αντίπαλης Kavac, Radoj Zvicer. Ως φυσικός αυτουργός είχε θεωρηθεί και προκύψει από την αστυνομική έρευνα ο Damir Hadžić. Ο ίδιος ήταν ύποπτος και για την εκτέλεση του Davorin Baltić, μέλος της Kavac, στο Vračar (2018), στο πλαίσιο του πολέμου επικράτησης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων της σερβικής μαφίας από το Kotor.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This