Μήνυμα Παπαζάχου για αντισεισμική προστασία: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές»

Όσα είπε σε ημερίδα μαθητών για την προστασία έναντι των σεισμών

Must Read

Το δικό του μήνυμα σχετικά με την αντισεισμική προστασία θέλησε να περάσει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, που βρέθηκε καλεσμένος σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τον δήμο Παύλου Μελά, στην Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κοινωνία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε να μπορεί να περιορίζει τις επιπτώσεις του φυσικού φαινομένου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη και την οποία παρακολούθησαν διά ζώσης, αλλά και διαδικτυακά μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Παπαζάχος μίλησε για θέματα που σχετίζονται με τον σεισμό αλλά και για την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τον Ιούνιο του 1978 τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω της 49 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

«Τα παιδιά και γενικότερα τα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις στην κοινωνία την πληροφορία για την ασφάλεια και την προστασία», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας, ενώ τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν και να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, που σε ένα τμήμα του εδώ και πάρα πολύ καιρό “χρωστάει” έναν σεισμό»

Με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις στη γειτονική Τουρκία και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάποιο «κλεισμένο ραντεβού».

«Υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, που σε ένα τμήμα του εδώ και πάρα πολύ καιρό “χρωστάει” έναν σεισμό, δηλαδή δεν έχει σπάσει. Όταν είχε σπάσει την προηγούμενη φορά είχε κάνει πολλές και μεγάλες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι ο σεισμός μπορεί να γίνει αύριο, σε πέντε χρόνια, σε δέκα χρόνια, σε 50 ή 100. Κανείς δεν περιμένει και τίποτα δεν επίκειται. Από αυτό μέχρι να αναρωτιέται ο κόσμος εάν θα πρέπει να πάει στην Κωνσταντινούπολη ή όχι και όλη η παραφιλολογία δεν είναι απλώς επικίνδυνη, αλλά επιστημονικά ατεκμηρίωτη και μπερδεύει τον κόσμο», διευκρίνισε.

«Η σχολική κοινότητα έχει πάντα ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά»

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, μίλησε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ασημίνα Κούρου, που αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ατομικό, οικογενειακό και σχολικό επίπεδο.

«Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι μια δράση πρώτης προτεραιότητας για τον ΟΑΣΠ. Και αυτό φαίνεται από την επένδυση σε αυτά τα θέματα καθώς σε όλα τα σεισμικά συμβάντα, η σχολική κοινότητα έχει πάντα ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά, χωρίς τραυματισμούς, πανικό, ανθρώπινες απώλειες γιατί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», τόνισε η κ. Κούρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This