Χιονοδρομικά κέντρα: «Ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών, ο καιρός δεν βοήθησε»

Πολλά από τα χιονοδρομικά λειτούργησαν μερικά Σαββατοκύριακα μόνο, ενώ άλλα καθόλου!

Must Read

Σε απελπισία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των περισσότερων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, καθώς η φετινή χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως την περίμεναν, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και της σχεδόν παντελούς έλλειψης χιονιού. Ορισμένα δούλεψαν μόνο για ένα ή δύο Σαββατοκύριακα, ενώ ελάχιστα, όπως είναι εκείνο του Παρνασσού, κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες χρειάστηκε να προσφύγουν σε άλλες λύσεις, όπως είναι τα πάρτι ή διάφορες άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να «τραβήξουν» τον κόσμο. Ωστόσο και αυτές οι επιλογές δεν αποδείχθηκαν απολύτως αποτελεσματικές, αφού, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών χιονοδρομικών κέντρων, Νίκος Χούντρης, οι επιχειρήσεις μπήκαν «μέσα» χιλιάδες ευρώ τη φετινή σεζόν και πλέον μένει ένα μικρό χρονικό διάστημα για την λήξη της.

Κατά τον κ. Χούντρη, η πολύ άσχημη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ακόμα και βιωσιμότητας κάποιων επιχειρήσεων. Πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ανήκουν σε δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, ωστόσο, ικανή μερίδα ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι έβγαλαν τα προς το ζειν με τα έσοδα από άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

«Κανένας ιδιοκτήτης χιονοδρομικού κέντρου δεν περιμένει να επιβιώσει από τους δύο μήνες που θα δουλέψει ικανοποιητικά σε ένα έτος και αν, βέβαια, η χρονιά εξελιχθεί χωρίς προβλήματα. Έτσι, φέτος, που ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών για τον κλάδο, οι ιδιώτες επιχειρηματίες στηρίχθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις τους. Αν και υπήρχε φέτος μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες, Κύπριους αλλά και άτομα από το εξωτερικό, για να απολαύσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν καθόλου», επεσήμανε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Χούντρης και συνέχισε:

«Έτσι, αναγκαστικά στράφηκαν σε χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, για να απολαύσουν το χιόνι. Και πέρυσι δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά, λόγω έλλειψης χιονιού, όμως, στις 24 Ιανουαρίου χιόνισε και τα χιονοδρομικά κέντρα κατάφεραν να δουλέψουν για τρεις μήνες».

«Εργαζόμενοι έκλεισαν καταλύματα για ολόκληρη τη σεζόν και πλήρωσαν ένα αντίτιμο»

Την ίδια ώρα, τεράστιο είναι το πρόβλημα και για τους εργαζομένους των χιονοδρομικών κέντρων. Πολλοί από εκείνους, που συμφώνησαν για δουλειά την χειμερινή σεζόν, είδαν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται σημαντικά.

«Γι’ αυτά τα παιδιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί, που, όχι μόνοι δεν έβγαλαν χρήματα αλλά αναγκάστηκαν και να πληρώσουν για έξοδα που σχετίζονται με τη δουλειά. Εργαζόμενοι έκλεισαν καταλύματα για ολόκληρη τη σεζόν και πλήρωσαν ένα αντίτιμο γι’ αυτά, πλήρωσαν για τη μεταφορά των πραγμάτων τους αλλά μετά από λίγες μέρες δουλειάς ενημερώθηκαν ότι απολύονται, διότι το χιονοδρομικό κέντρο κλείνει λόγω έλλειψης χιονιού», υπογράμμισε ο κ. Χούντρης.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών χιονοδρομικών κέντρων, μόνο ο Παρνασσός, το Ανήλιο Ιωαννίνων και το Σέλι, στην Ημαθία, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους φέτος.

Ο Παρνασσός καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο στα εισιτήρια των επισκεπτών κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί το χιόνι να μην είχε την ποιότητα που θα ήθελαν οι σκιέρ, ωστόσο, γέμισε οριακά τις πίστες, με αποτέλεσμα να μπορούν να το απολαύσουν οι επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα, η κατάσταση έχει ως εξής:

Η Βασιλίτσα Γρεβενών και το Καϊμάκτσαλαν είδαν κόσμο μόνο για κάποια Σαββατοκύριακα, ενώ τα Καλάβρυτα και ο Λαϊλιάς Σερρών δούλεψαν μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Μόνο ένα καλό Σαββατοκύριακο είχε το Καρπενήσι, ενώ δε λειτούργησαν καθόλου η Ζήρια, στην Κορινθία, το Μαίναλο, στην Αρκαδία και το Φαλακρό, στη Δράμα.

Πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου ήταν η κίνηση στο Ελατοχώρι Πιερίας, ενώ το Πήλιο δούλεψε μόνο τέσσερα Σαββατοκύριακα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This