Καμπανάκι ειδικών για την έξαρση μηνιγγίτιδας εν μέσω Αποκριών: «Προσοχή με τις εκδηλώσεις»

«Αν έχουμε συμπτώματα, το καλύτερο είναι να μην πάμε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά μόλις μερικά 24ωρα πριν από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Βαγγέλης Τούλης, μετά την καταγραφή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος προτρέπει όσους νιώθουν δυσφορία ή εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης, να μείνουν στο σπίτι και να μην συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα, εστιάζοντας κυρίως στην Πάτρα, όπου διαχρονικά διοργανώνονται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις στη χώρα.

Ο ίδιος προτρέπει όσους εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης, να μη χάσουν χρόνο και να επισκεφθούν αμέσως το γιατρό, γιατί στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, μπορεί η κλινική τους κατάσταση να χειροτερέψει πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μία ημέρα.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν, είναι περισσότερα από το φυσιολογικό. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ιογενή, αλλά για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι διεισδυτική και περισσότερο επικίνδυνη. Χρειάζεται προσοχή, σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή απαιτείται καλό πλύσιμο χεριών, όχι στενές επαφές και κοντινές συνομιλίες με κάποιον που έχει συμπτώματα και βέβαια όχι φιλιά», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος και συνέχισε:

«Επίσης, μετά από χειραψίες δε θα πρέπει να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα. Ιδίως για την Πάτρα αυτό το διάστημα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουμε συμπτώματα, το καλύτερο είναι να μην πάμε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και να μείνουμε στο σπίτι μας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην έχουμε επιδημία τύπου covid-19, όμως, θα καταγραφούν συμπτώματα».

Κατά τον ίδιο, εκτός από πονοκέφαλο, πονόλαιμο, κακουχία και πόνο στον αυχένα, συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι μία κάποιας μορφής απώλεια συνείδησης, η οποία μπορεί να εκφραστεί και με τη μορφή ζάλης καθώς και δυσχέρειες στην κίνηση.

«Όσο νωρίτερα επισκεφθεί κανείς το γιατρό, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες για σοβαρές βλάβες»

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, βαριάς μορφής μηνιγγίτιδες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο ή να προκαλέσουν βλάβες νευρολογικής φύσεως, όπως κάποια παράλυση στην ομιλία ή σε κάποιο άκρο. Εξηγεί δε, πως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να θεραπευτεί ο ασθενής από μία βαριάς μορφής μηνιγγίτιδα.

«Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα επισκεφτεί το γιατρό κάποιος που έχει συμπτώματα, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρές βλάβες ή ακόμα και θάνατο», επεσήμανε, ενώ έκανε σαφές πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο εμβολιασμός, ο οποίος προτείνεται για άτομα μέχρι 18 ετών.

«Συνήθως στις μικρές ηλικίες, δηλαδή σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών, ο εμβολιασμός γίνεται. Σε ηλικίες άνω των 14-15 ετών είναι πιο σπάνιος. Πιστεύω ότι σύντομα ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα θα μπει και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Προσωπικά συνιστώ σε μαθητές και σε φοιτητές να κάνουν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας», κατέληξε ο Βαγγέλης Τούλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This