Ελαιόλαδο: Στα ύψη οι τιμές – Πτώση για τις εξαγωγές

Οι ζοφερές εκτιμήσεις της επόμενης μέρας

Must Read

Ιδιαίτερα δυσάρεστες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές και τις εξαγωγές στο ελαιόλαδο αναφορικά με την επόμενη μέρα…

Οι τιμές παραμένουν στα ύψη και κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα το τοπίο φαντάζει ζοφερό! Είδος πολυτελείας το λάδι ή ίσως και προς εξαφάνιση!

Η μικρή παραγωγή που υπάρχει στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών, φυλάσσεται σαν χρυσός. Οι τιμές που ζητούνται για πώληση έχουν ξεφύγει και οι έμποροι προτιμούν να ξεμείνουν με το εμπόρευμα παρά να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν με ανεξέλεγκτη τιμή, το οποίο οδεύει και… προς έλλειψη!

Οι παραγωγοί που έχουν ελάχιστα αποθέματα, ζητούν τιμές στην χονδρική 13-15 ευρώ το κιλό. Εφόσον ο έμπορος προχωρήσει σε αγορές, η λιανική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα υπερβεί τα 20 ευρώ! Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο τενεκές έχει εκτοξευθεί στα 170 ευρώ (16 λίτρα). Έναν χρόνο πριν κυμαινόταν στα 80 ευρώ

Οι εξαγωγές εξάλλου είναι σε κάθετη πτώση. Σύμφωνα με στοιχεία, τον φετινό Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6%, έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Μάς έβγαλαν το λάδι, θα έλεγε κανείς…

Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο που ξεκίνησε, δεν είναι καλές. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές με έντονο το στοιχείο παραγωγής ελιάς, έχει κάνει ισχυρό παγετό, ενώ υπάρχουν και έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλάζι.

Η παραγωγή στην ισπανική πλευρά έκλεισε στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%). Η παραγωγή 2023-2024 δείχνει 15% αυξημένη σε σχέση με το διάστημα 2022-2023 και 35% κάτω από τον μέσο όρο τετραετίας.

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη. Από 350.000 τόνους υπολογίζεται ότι η παραγωγή υποχώρησε στα επίπεδα των 100.000 τόνων, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ρε άνθρωπε, ποιός στα λέει αυτά; Οι παραγωγοί θέλουν να πουλήσουν και δεν μπορούν. Σε κάθε συνεταιρισμό εκεί έξω υπάρχουν δηλωμένες ποσότητες και δεν έρχονται οι έμποροι γιατί προσπαθούν να το πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν. Κανένας παραγωγός δεν ψάχνει και δεν θέλει τα 13€. Παραγωγή θέλουμε πρωτίστως να έχουμε, για τις τίμες του προϊόντος του,ο παραγωγός δυστυχώς δεν μπορεί να τις καθορίσει ούτε στο ελάχιστο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This