«Αποχωρεί» από το απόγευμα η αφρικανική σκόνη – Νέα «επίσκεψη» από την Κυριακή – Τι να προσέχουμε

Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους νοσούν

Must Read

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα από την «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης που έχει «εκτοξεύσει» την θερμοκρασία σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, το φαινόμενο αναμένεται να περιοριστεί από το απόγευμα. Ωστόσο, θα υπάρχει και συνέχεια από την ερχόμενη Κυριακή.

«Μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας», γράφει στην ιστοσελίδα του.

Σχετικά με την «δημιουργία» του φαινομένου ανέφερε:

«Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης». 

Επίσης σχολίασε και τις υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη.

«Οφείλονται από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».




Οι συνέπειες και η προστασία

Για τις συνέπειες της αφρικανικής σκόνης στον οργανισμό μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προ υπάρχουσες νόσους στο αναπνευστικό τους και το κυκλοφοριακούς τους, επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Όταν μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε, τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν μια φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό, αυτή η φλεγμονή είναι πάρα πολύ μικρή και δεν προκαλεί τίποτα.  Σε έναν οργανισμό όμως που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, άσθμα, αλλεργία, η φλεγμονή επικάθεται στην προ υπάρχουσα και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

Και συνεχίζει: «Άρα αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας.

Εάν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα σήμερα ή αύριο που έχουμε αφρικανική σκόνη, μην το αποδώσει σε αυτό. Εάν έχει συμπτώματα σημαίνει πως έχει κάποια νόσο και δεν την έχει διαγνώσει. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί γιατί βήχει. Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Αν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαγνωστεί.

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος επισημαίνει πως καλό θα ήταν να φορούν μάσκες αυξημένης προστασίας άνθρωποι που νοσούν.

Δείτε βίντεο:




 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This