O Economist αποθεώνει τον μουσακά, το διάσημο πιάτο της χώρας μας που λατρεύουν όλοι οι τουρίστες και καλοφαγάδες του κόσμου. Στο εγκωμιαστικό άρθρο του βρετανικού περιοδικού περιγράφεται ως «ατημέλητα κομμένα τετράγωνα με κιμά με πλούσια γεύση, πατάτες, μελιτζάνες και απολαυστική μπεσαμέλ».
Με τίτλο: «Πώς ο μουσακάς τα κατάφερε στο πάνθεον της ελληνικής γαστρονομίας» o Economist εξηγεί ότι ο τρόπου που η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει το φαγητό αυτό είναι ένα «μάθημα για το πώς σφυρηλατούνται οι παραδόσεις και πώς εξελίσσεται η κουζίνα ενός έθνους».
«Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες ξεσηκώθηκαν κατά των Οθωμανών, πυροδοτώντας χρόνια αιματοχυσίας που κορυφώθηκε με τη δημιουργία ενός ελεύθερου κράτους το 1829. Στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο οι Έλληνες γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με παρελάσεις και άφθονα γλέντια όπου σερβίρεται μπακαλιάρος σκορδαλιά, κομμάτια μπακαλιάρου με πουρέ σκόρδου» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
Και προσθέτει: «Κι όμως είναι ο μουσακάς –ατημέλητα κομμένα τετράγωνα με κιμά με πλούσια γεύση, πατάτες, μελιτζάνες και απολαυστική μπεσαμέλ- που πολλοί θεωρούν το εθνικό πιάτο της Ελλάδας. Η είσοδός του στο πάνθεον της ελληνικής γαστρονομίας ήρθε περίπου έναν αιώνα μετά την ελληνική ανεξαρτησία».
Δείτε επίσης:
- Τρίτο πιο αγαπημένο πρωινό στον κόσμο η μπουγάτσα
- TasteAtlas: Ελληνικό το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο – Δείτε ποιο είναι