Νέμεσις για Ρούλα Πισπιρίγκου και Ηλία Μίχο!

Ένοχη η «μητέρα» της Πάτρας και το «τέρας» του Κολωνού

Must Read

Ψύχραιμη και με το βλέμμα στραμμένο στο Εφετείο η Ρούλα Πισπιρίγκου άκουσε χθες την απόφαση «καταπέλτη» του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

«Ομόφωνα ένοχη» και «ομόφωνα ισόβια» ήταν οι δύο «πόλοι» της ομόφωνης απόφασης που εξέδωσαν, έπειτα από 99 συνεδριάσεις, οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι για την 35χρονη μητέρα από την Πάτρα, η οποία δικάστηκε και καταδικάστηκε για ένα πρωτοφανές έγκλημα: την απόπειρα δολοφονίας του ίδιου της του παιδιού και εν τέλει τη δολοφονία του με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης μέσα στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», στις 29 Ιανουαρίου 2022. Η καταδικαστική απόφαση ανακοινώθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στην οποία είχαν βρεθεί από νωρίς η αδελφή της κατηγορουμένης Δήμητρα, οι γονείς της και ο πρώην σύζυγός της και πατέρας της Τζωρτζίνας, Μάνος Δασκαλάκης, μαζί με συγγενικά του πρόσωπα.

Καμία αντίδραση

Στο άκουσμα της βαριάς καταδικαστικής απόφασης η Ρούλα Πισπιρίγκου παρέμεινε ψύχραιμη και δεν αντέδρασε. Το ίδιο έκανε και η υπεράσπισή της, με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής της εντολέως του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ελαφρυντικά. Αντίθετα, η μητέρα της 35χρονης, όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η κόρη της κρίθηκε ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας, έσκυψε το κεφάλι και ξέσπασε σε λυγμούς. Αρκετά πίσω της βρισκόταν ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος έδειξε φανερά ανακουφισμένος ακούγοντας την πρόεδρο του δικαστηρίου να κηρύσσει ένοχη την πρώην σύζυγό του για την ανθρωποκτονία της μεγαλύτερης κόρης τους. Εκείνες τις στιγμές έδειχνε να κρέμεται από τα χείλη της προέδρου, με την έντασή του να αποτυπώνεται στο πρόσωπό του. Η «πρωταγωνίστρια» της πολύκροτης δίκης Ρούλα Πισπιρίγκου δεν αντέδρασε ούτε μία φορά. Ούτε όταν άκουσε την ενοχή της ούτε όταν της ανακοινώθηκε ότι οδηγείται πίσω στη  φυλακή «φορτωμένη» με ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της κόρης της. Η φωνή της ακούστηκε στην αίθουσα μόνο όταν η πρόεδρος -λίγο προτού κηρύξει το πέρας της διαδικασίας- της είπε ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. «Την έχω ασκήσει ήδη» απάντησε η Ρούλα Πισπιρίγκου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά της για τη βαριά καταδίκη της.

Λίγο νωρίτερα η πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι το δικαστήριο και πάλι ομόφωνα απορρίπτει όλα τα αιτήματα που είχε υποβάλει τους περίπου 15 μήνες της ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορούμενη διά του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια. Μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε ομόφωνα τα αίτημά της να διαβαστούν στην εισαγγελία πρακτικά της δίκης ώστε να διωχθούν για ψευδή κατάθεση ο Μάνος Δασκαλάκης και μάρτυρες γιατροί που είχαν εμπλακεί στις νοσηλείες της Τζωρτζίνας, να προσκομιστεί στο δικαστήριο το βαλιτσάκι ανάνηψης του Νοσοκομείου «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» και να διενεργηθεί νέος γονιδιακός έλεγχος στην 35χρονη μητέρα και στον Μάνο Δασκαλάκη. «Εξεπλάγην από την απόφαση, πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη» είπε ο κ. Κούγιας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων, σημειώνοντας ωστόσο πως η απόφαση είναι σεβαστή και πως η εντολέας του θα συνεχίσει τον αγώνα της για δικαίωση στο Εφετείο.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε χθες το δικαστήριο, νομικοί γνώστες της υπόθεσης σημείωναν ότι δικαστές και ένορκοι δέχθηκαν στο ακέραιο το κίνητρο που έχει αποδώσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου το παραπεμπτικό βούλευμα. Την εμμονή της, δηλαδή, με τον Μάνο Δασκαλάκη, τον οποίο επιχειρούσε να φέρει ξανά κοντά της έπειτα από κάθε καβγά τους, φτάνοντας στο σημείο να στραφεί ακόμη και κατά των ίδιων των παιδιών της. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει στην πρότασή της προς το δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου. «Ηρθε η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως διά μαγείας ο Δασκαλάκης επέστρεψε στο σπίτι» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην πρότασή της η εισαγγελέας ζητώντας την πλήρη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου, με το δικαστήριο να την υιοθετεί τελικά μέχρι κεραίας.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας κλείνει για την 35χρονη μητέρα από την Πάτρα με τον πλέον βαρύ τρόπο και προσωρινά (θα ακολουθήσει και δεύτερος βαθμός) το πρώτο δικαστικό «μέτωπο» που έχει ανοίξει για την ίδια. Τώρα έχει να καθίσει στο εδώλιο της δεύτερης δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της, της Ιριδας και της Μαλένας. Και σε αυτή την υπόθεση η 35χρονη μητέρα αντιμετωπίζει κατηγορίες που τη θέλουν να έχει αφαιρέσει τη ζωή και των δύο μικρότερων κοριτσιών της προκαλώντας τους ασφυξία. Το κίνητρό της και σε αυτή την υπόθεση είναι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το ίδιο, δηλαδή η εμμονή της με τον κατά τρία χρόνια μικρότερό της Μάνο Δασκαλάκη.

 

Ένοχος και ο Μίχος!

Με μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση και χειροκροτήματα έπεσε χθες η «πρώτη αυλαία» στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό.

«Κόντρα» στην αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Μαρίας Ελένης Νικολού, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κήρυξαν, κατά πλειοψηφία, ένοχο τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού (μειοψήφησαν δύο τακτικοί δικαστές). Επιπλέον, ο 55χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στα Σεπόλια κηρύχθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, για πορνογραφία ανηλίκου, για μαστροπεία και για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Το μόνο αδίκημα για το οποίο ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ήταν της εμπορίας ανηλίκου. Με την ετυμηγορία του το δικαστήριο άνοιξε επί της ουσίας τον δρόμο ακόμη και για επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον Ηλία Μίχο, σε περίπτωση βεβαίως που δεν του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό.

Αντίθετα, το δικαστήριο με την απόλυτη πλειοψηφία των ενόρκων έκρινε αθώα τη μητέρα της 12χρονης από τις βαριές κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί και την είχαν οδηγήσει στη φυλακή υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης για σχεδόν 18 μήνες. Συγκεκριμένα, βάσει της πλειοψηφίας των τεσσάρων ενόρκων η 38χρονη κατηγορουμένη κρίθηκε αθώα για τα κακουργήματα της πορνογραφίας και της μαστροπείας σε βάρος της κόρης της. Αντίθετα, οι τακτικοί δικαστές μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν, έχοντας προφανώς την άποψη ότι η κατηγορουμένη θα πρέπει να κριθεί ένοχη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Το μόνο αδίκημα για το οποίο η μητέρα του κοριτσιού κρίθηκε ένοχη είναι αυτό της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της πρώην σήμερα συζύγου του Ηλία Μίχου. Η ίδια στο άκουσα της απόφασης που την απάλλαξε από τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα ακούστηκαν συνθήματα συμπαράστασής της.

«Ηταν πραγματικότητα από την πρώτη στιγμή ό,τι έλεγε η ίδια και η κόρη της. Αποδείχθηκε πλέον και με απόφαση του δικαστηρίου πως η μητέρα είναι αθώα» είπε ο δικηγόρος της 38χρονης Απόστολος Λύτρας, ενώ η δικηγόρος της 12χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου δήλωσε: «Η απόφαση είναι μια δικαίωση για την ανήλικη πρώτα από όλα και μια νίκη για την ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαστε πολύ συγκινημένοι και περιμένουμε να ακούσουμε τις ποινές».

Ο «Μιχάλης» και οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά τον έτερο βασικό κατηγορούμενο της ζοφερής αυτής υπόθεσης, τον αποκαλούμενο «Μιχάλη», το δικαστήριο τον κήρυξαν ένοχο για τα αδικήματα της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας σε βάρος της ανήλικης, ενώ τον αθώωσε για το κακούργημα της απόπειρας γενετήσιων πράξεων μαζί της.

Για τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενους της υπόθεσης, τους αποκαλούμενους ως «πελάτες» της ανήλικης, 17 κρίθηκαν κατά περίσταση ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο τετελεσμένες ή σε απόπειρα και για παιδική πορνογραφία. Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Ένταση προκλήθηκε μόλις εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 12χρονης

Η απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επί της ενοχής για την υπόθεση του Κολωνού είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση που είχε κάνει πριν από λίγες μέρες στη δίκη η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τον βιασμό του παιδιού και ταυτόχρονα την πλήρη ενοχή της μητέρας της ανήλικης. Η εισαγγελική αγόρευση είχε δεχθεί σφοδρή κριτική, χθες όμως η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων προκάλεσε ικανοποίηση στον κόσμο που βρισκόταν από νωρίς έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Ανάμεσά τους και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η δίκη, πάντως, για την υπόθεση του Κολωνού δεν ολοκληρώθηκε χθες, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, μετά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων για αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους, η έδρα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της επί των ποινών. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιέζει ασφυκτικά, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της ανώτατης προσωρινής κράτησης του Ηλία Μίχου και άλλων κατηγορουμένων. Μέχρι πάντως και την έκδοση της απόφασης επί των ποινών η 38χρονη μητέρα της ανήλικης θα παραμείνει προφυλακισμένη, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό δεν κλείνει για τη Δικαιοσύνη. Σε επίπεδο ανάκρισης βρίσκεται ανοιχτή ακόμη μία δικογραφία με τουλάχιστον εννέα κατηγορουμένους, οι οποίοι επίσης φέρεται ότι κακοποίησαν σεξουαλικά την ανήλικη. Δεν αποκλείεται επομένως μια δεύτερη δίκη με νέους κατηγορουμένους να διεξαχθεί ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This