Την πεποίθηση ότι η αυστηροποίηση των ποινών για τους μαθητές, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν αποτελούν λύσεις προς την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, εξέφρασε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
«Πραγματικός μάγκας είναι αυτός που αγωνίζεται για κάθε αδύναμο και όχι αυτός που χτυπά τον αδύναμο», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι γονείς για την ενδοσχολική βία. Τα μέλη της Συνομοσπονδίας χαρακτηρίζουν «ανέξοδες» τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ενώ, όπως εξηγούν, η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού απαιτεί πραγματικές λύσεις, καθώς εκείνες που παρουσιάστηκαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου.
Οι Σύλλογοι Γονέων, σε συνεργασία με Ενώσεις, Ομοσπονδίες και την ΑΣΓΜΕ, έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, του οποίου η ένταση πλέον εμπνέει μεγάλη ανησυχία. Εστιάζοντας στην πρόληψη, αντί στην αντίδραση σε περιστατικά, που έχουν ήδη λάβει χώρα, διεκδικούν ένα σχολείο, που θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των μαθητών, με πλήρη υποστήριξη και πόρους για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
«Ανέξοδες εξαγγελίες από την Κυβέρνηση. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για τον σχολικό εκφοβισμό εδώ και τώρα. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, απέχουν από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο μέσα και έξω από τα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης δεν είναι ούτε οι ανώνυμες καταγγελίες, ούτε η αύξηση των ποινών. Οι χιλιάδες γονείς που συσπειρώνονται στους Συλλόγους Γονέων, μαζί με τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και την ΑΣΓΜΕ, σε συνεργασία με Συλλόγους Εκπαιδευτικών, όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε το κοινωνικό θέμα που μας προβληματίζει η αντικειμενική ένταση του», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:
«Για εμάς τους γονείς πρωτεύων ζήτημα είναι η πρόληψη του φαινομένου και όχι απλά να μένουμε στην περιγραφή περιστατικών. Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας. Διεκδικούμε σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με μόνιμη οργανική θέση σε κάθε σχολική μονάδα και όχι τις ανέξοδες υποσχέσεις του Υπουργείου για 1 σχολικό ψυχολόγο ανά 5 σχολικές μονάδες για λίγους μήνες. Ακόμα και οι 4000 σχολικοί ψυχολόγοι που παρουσιάζει ο Υπουργός Παιδείας δεν φτάνουν ούτε για το 20% των σχολείων της χώρας και δεν έχουν καν μονιμότητα στις σχολικές μονάδες. Διεκδικούμε ένα σχολείο σε μορφή και περιεχόμενο που θα ενισχύει ολόπλευρα την προσωπικότητα μαθητών. Για αυτό διεκδικούμε ενίσχυση όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων (πχ θεατρική αγωγή, εικαστικά) σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής. Διεκδικούμε ενίσχυση της φυσικής αγωγής και του σχολικού αθλητισμού».
«Δεν ανεχόμαστε να βάζουμε κι άλλο το χέρι στην τσέπη για το υποχρηματοδοτούμενο και κακοσυντηρημένο σχολείο»
Οι γονείς διεκδικούν πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και των μαθητών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη και σχολικό νοσηλευτή. Ακόμη, διεκδικούν πλήρη κάλυψη των σχολικών μονάδων με σχολικούς φύλακες, ώστε τα σχολικά προαύλια να αξιοποιούνται και τα απογεύματα από μαθητές και Συλλόγους Γονέων για πολιτιστική και αθλητική δράση.
«Διεκδικούμε τη δημιουργία Σχολών Γονέων, ώστε να ενισχύεται ο ρόλος μας ως γονείς στηρίζοντας τα παιδιά μας. Διεκδικούμε προγράμματα πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Δεν ανεχόμαστε να βάζουμε κι άλλο το χέρι στην τσέπη για το υποχρηματοδοτούμενο και κακοσυντηρημένο σχολείο», τονίζουν ακόμη και καταλήγουν:
«Οι Σύλλογοι Γονέων με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στέλνουμε το μήνυμα ότι “πραγματικός μάγκας είναι αυτός που αγωνίζεται για κάθε αδύναμο – και όχι αυτός που χτυπά τον αδύναμο”. Απέναντι στον ανταγωνισμό και την ατομική φυγή – αντιτάσσουμε τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη».
Δείτε επίσης:
- Ενδοσχολική βία, bullying και σχολικοί βανδαλισμοί στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας – Τι αλλάζει στα σχολεία
- Nέα μέτρα για το bullying στα σχολεία – Τι αλλάζει σε αποβολές, απουσίες και κινητά