Reuters για υπογεννητικότητα στην Ελλάδα – «Εάν έχεις οικογένεια είσαι ήρωας»

«Το ότι θα δώσουν 20 ευρώ για το πρώτο παιδί ή 50 ή 100 δεν λύνει το πρόβλημα»

Must Read

Σε ειδικό αφιέρωμά του το Reuters περιγράφει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο που ολόκληρη η Ευρώπη δίνει μάχη για το εν λόγω ζήτημα. Η πτώση των γεννήσεων απειλούν την μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία στην Γηραιά Ήπειρο και στην χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί αυτή η τάση.

Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων τα τελευταία 92 χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας, μετανάστευσης και άλλαξε τις συμπεριφορές των νέων. Τα προκαταρκτικά ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν νέα πτώση το 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Το ποσοστό γονιμότητας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη: ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μια γέννηση επί χρόνια, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο πληθυσμός της Ορεστιάδας, αγροτικής περιοχής που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία, συρρικνώθηκε κατά 16% μεταξύ 2011 και 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής. Το Ορμένιο κάποτε ήταν γεμάτο παιδιά, ωστόσο, τώρα τα 2/3 των 300 κατοίκων είναι άνω των 70 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος του χωριού, Στράτος Βασιλειάδης.

Μέρος της πρόκλησης της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει το τραύμα της κρίσης χρέους. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η ανεργία των νέων ήταν πάνω από 60%. Παραμένει γύρω στο 25%.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες έφυγαν. Αυτοί που μένουν συχνά αποκλείονται από την αγορά ακινήτων λόγω του πληθωρισμού και των αυξανόμενων ενοικίων. Πολλοί ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30 τους χρόνια.

«Όταν είσαι στα 30 σου και κερδίζεις 1.000 ευρώ, φυσικά θα σκεφτείς αν θα κάνεις οικογένεια» αναφέρει νεαρή δασκάλα στο Reuters και προσθέτει ότι οι πολιτικοί χάνουν το νόημα.

«Το ότι θα δώσουν 20 ευρώ για το πρώτο παιδί ή 50 ή 100 δεν λύνει το πρόβλημα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This