Το μήνυμα του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ

Must Read

Ένα μήνυμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ που συμπληρώνονται σήμερα, 13 Απριλίου, έστειλε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ.

Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην ιστορία της ίδρυσης, στις ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Κωνσταντίνου ΣΤ’ για έναν αθλητικό χώρο ενώ τονίζει ότι η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα.

Ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη:

«Χρόνια Πολλά ΑΕΚ!

100 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό εκείνο βράδυ της 13ης Απριλίου του 1924, όταν στο πατάρι του καταστήματος των αδελφών Αιμίλιου και Μενέλαου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου 24, Μικρασιάτες πρόσφυγες και επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες παράγοντες συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Ένας αιώνας συμπληρώθηκε σήμερα από την αλησμόνητη εκείνη ημέρα, που αντλήθηκε η έμπνευση της κιτρινόμαυρης ιδέας και η προσπάθεια υλοποίησης ενός οράματος, που σαν βασικό συστατικό θα είχε την διάσωση της ιστορικότητας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της ξεχωριστής πολιτιστικής κουλτούρας των αλησμόνητων πατρίδων.

Η μεγάλη προσφυγούπολη της Νέας Φιλαδέλφειας εορτάζει σήμερα και μαζί της εορτάζει κάθε υγιής φίλαθλος, μικρός και μεγάλος, που οραματίζεται μία ομάδα, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει και να εμπνέεται από τις διαχρονικές αξίες, τους αγώνες, τα υψηλά ιδανικά, την ιστορία και το ειρηνικό πνεύμα των Μικρασιατών προγόνων μας.

Η ΑΕΚ εκτός από «ιδέα», αποτελεί από τις ρίζες της σύμβολο ειρηνικού μεγαλείου και υγιούς αθλητικού πνεύματος.

Το ειρηνικό αυτό πνεύμα της ΑΕΚ ώθησε το 1926 τον εξόριστο τότε στην Ελλάδα μακαριστό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνο τον ΣΤ’, ο οποίος, αφουγκραζόμενος την αγωνία των Μικρασιατών προσφύγων για την εύρεση ενός αθλητικού χώρου, που θα στέγαζε τα όνειρα και τις προσδοκίες της προσφυγικής ομάδας της ΑΕΚ, απευθύνθηκε με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και κατάφερε να αποκτήσει τον χώρο αυτό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τον χώρο αυτό, που ιδρύθηκε σήμερα το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «Opap Arena».

Η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα. Δεν έχει θέση στην ΑΕΚ.

Το ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ, που οραματίσθηκε ο διαπρεπής Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ομάδας Κωνσταντίνος Σπανούδης, είχαν στόχο την προώθηση του αγωνιστικού φρονήματος και του υγιούς αθλητικού πνεύματος των προσφύγων.

Δεν προσφέρονται ούτε για εκμετάλλευση, ούτε για φανατισμό, ούτε για βιαιότητες.
Αυτές τις αρχές οφείλουμε όλοι μας να διασώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή γενέθλιο ημέρα του ιστορικού σωματείου της ΑΕΚ, μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να μην παύσει ποτέ αυτή η ομάδα να δημιουργεί μνήμες και πολιτισμό!

Να μην παύσει ποτέ να αγωνίζεται με τιμιότητα και παλικαριά για το καλό του αθλητισμού και της ιστορίας της, προσφέροντας συνεχώς αμέτρητες χαρές στα εκατομμύρια των φιλάθλων της.

Ο Μητροπολίτης
† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,
Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ»

Δείτε την σχετική ανάρτηση:

Δείτε επίσης:

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Είναι μοναδικό προνόμιο να είσαι υπηρέτης της ΑΕΚ» – Το μήνυμα για τα 100 χρόνια

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Εκατό χρόνια τιμής της Προσφυγιάς»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This