«Άριστη η κλινική εικόνα της Μαλένας» κατέθεσαν οι νοσηλεύτριες στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Δεν είχαμε λόγια, κανείς, δεν το πιστεύαμε…»

Must Read

Τις συνθήκες του θανάτου της Μαλένας και τι προηγήθηκε περιέγραψαν την Τρίτη οι νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου «Ελπίδα» στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Όπως κατέθεσαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η κλινική εικόνα της μικρής ήταν άριστη και «δεν πιστεύαμε πως πέθανε».

Τίποτε δεν υπήρχε που να προμηνύει την τραγική κατάληξη του παιδιού, το οποίο νοσηλευόταν με ιάσιμη λευχαιμία και είχε ξεκινήσει χημειοθεραπείες.

«Δεν το πιστεύαμε! Πάθαμε πλάκα, πώς και γιατί;» δήλωσε η Αλεξάνδρα Καρελιώτη, αναφερόμενη στην στιγμή που είδε το μήνυμα στο Viber ότι «η Δασκαλάκη πέθανε». «Το διάβαζα και δεν το πίστευα. Δεν είχαμε λόγια, κανείς, δεν το πιστεύαμε…» πρόσθεσε.

Το παιδί ήταν λίγο νωρίτερα στο κρεβάτι του «ήρεμο και χαλαρό, έτοιμο να κοιμηθεί» και είχε στο πλευρό του την μητέρα του. Η νοσηλεύτρια πήγε στο δωμάτιο της Μαλένας όταν άκουσε την αντλία να χτυπά.

«Δεν θυμάμαι να συζητήθηκε κάτι. Κοίταξα την αντλία και πάτησα ξανά έναρξη. Δεν κατάλαβα την αιτία της απόφραξής της. Θυμάμαι να έχω μια συνομιλία με τη μαμά. Δε θυμάμαι τι είπαμε, μάλλον κάτι χαλαρό… Ήταν ευχάριστη η συζήτηση. Έδειχνε να ξεαγχώνεται και να χαλαρώνει. Το παιδί ήταν ήρεμο».

«Η ηπατική ανεπάρκεια έχει μια κλινική εικόνα που σε κινητοποιεί, το χρώματα του παιδιού είναι κίτρινο… Σε όλους έκανε εντύπωση το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης» συνέχισε η νοσηλεύτρια.

Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή;

Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα. Ήταν μια κλασική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα. Δεν είχε δυσκολία από ό,τι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαινόταν και στο παιδάκι. Ήταν χαρούμενο…

Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;

Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία. Ήξερα ότι 28 ημέρες θα διαρκούσε η νοσηλεία.

Πρόεδρος: Αναφέρθηκε κάτι από τους γονείς να τους προβληματίζει;

Μάρτυρας: Όχι.

Η νοσηλεύτρια ανέφερε πως ήταν ένα «παιδάκι όμορφο, χαρούμενο και αρκετά συνεργάσιμο».

Εισαγγελέας: Είστε το τελευταίο άτομο που είδε ζωντανή και ξύπνια τη Μαλένα. Είδατε κάποια νωθρότητα; Είχε κάτι; Την είδατε 1,5 ώρα πριν από τον θάνατο;

Μάρτυρας: Ήταν ένα παιδάκι φυσιολογικότατο. Δεν παρατήρησα κάτι. Το χρώμα του ήταν μια χαρά.

Η μάρτυρας κλήθηκε να δει φωτογραφία της νεκρής Μαλένας, όπου στο πρόσωπό της έχει γρατζουνιές και κοκκινίλες.

Η μάρτυρας ήταν κατηγορηματική: Όταν είδε το παιδί δεν είχε αυτά τα σημάδια. Δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν την ώρα που έκαναν ΚΑΡΠΑ στο παιδί στην προσπάθεια των γιατρών να το επαναφέρουν.

Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό της Πισπιρίγκου ότι αναζητούσε το νοσηλευτικό προσωπικό 5 με 10 λεπτά λίγο προτού πεθάνει το παιδί.

«Το 10 λεπτά μού ακούγεται ακραίο. Είναι ένας χώρος, που θα κανείς ένα γύρο σε μερικά δευτερόλεπτα… Θα φωνάξεις – κάποιος θα σε ακούσει…. Έχουμε ακούσει γονιούς ακόμη και από το μπαλκόνι… Αν έβγαινε στον διάδρομο και φώναζε: “Κορίτσια, ελάτε”, θα πήγαινε κάποια…», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «14 χρόνια στο νοσοκομείο δεν έχω αντιμετωπίσει ανάλογη περίπτωση, με παιδί που φεύγει ξαφνικά…».

Την καλή κλινική εικόνα της Μαλένας μετέφερε και άλλη νοσηλεύτρια:

«Η Μαλένα ήταν ένα κοριτσάκι ξανθό και ζωηρό. Μας χαιρετούσε, όταν φεύγαμε, μας έστελνε φιλάκια, ήταν ένα παιδάκι με καλή κλινική εικόνα. Δεν ήταν μαραμένο, αν μπορώ να το πω έτσι. Το παιδί θα είχε μια εύκολη πορεία.

Όταν έμαθα για τον θάνατο του παιδιού, δεν το πίστευα. Πίστευα ότι μου λένε για κάποιο άλλο, γιατί αυτό το παιδί είχε άριστη κλινική εικόνα. Συζητούσα με συναδέλφους πως την προηγούμενη ημέρα είχαν παραγγείλει σουβλάκια, το παιδί ήταν χαρούμενο. Τα κάνουμε αυτά τα μικρά παρτάκια. Μετά τον θάνατο του παιδιού, μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα φεύγοντας μας είχε πει: «Σας ευχαριστώ πολύ για όλα», και έλεγα: “πού βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο;”. Κι εγώ που είμαι μάνα δεν ξέρω αν θα είχα κουράγιο να σκεφτώ να πω αυτό εκείνη την ώρα» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η κατηγορουμένη παρακολουθούσε από το εδώλιο κρατώντας σημειώσεις ενώ απουσίαζε από την δικαστική αίθουσα ο Μάνος Δασκαλάκης.

Η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Φιλίππα περιέγραψε ένα παιδί ευδιάθετο, που τραγουδούσε λίγη ώρα προτού πεθάνει. Το μεσημέρι τής έδωσε το φάρμακό της και η κατηγορούμενη της είπε πως αμέσως μετά θα κοιμηθούν.

«Το παιδί ήταν ευδιάθετο. Το θυμάμαι στην αγκαλιά του πατέρα του, έπαιζε στον παιδότοπο, μας χαιρετούσε… Δεν υπήρξε κάτι που να θορυβήσει εμάς ή τους γονείς. Ήταν ένα παιδί που έπαιζε, έτρωγε και κοιμόταν κανονικά. Ήταν πολύ κοινωνικό παιδί. Μας έστελνε φιλιά… Τη θυμάμαι πολύ ευδιάθετη, σε σημείο που μας έκανε εντύπωση απέναντι σε ανθρώπους που το έχουν τρυπήσει…» κατέθεσε και επισήμανε ότι είχαν κατατάξει την Μαλένα στο low risk πρωτόκολλο.

«Όταν πήγα το βράδυ, έμαθα ότι η Μαλένα πέθανε ξαφνικά. Με ενημέρωσαν ότι η μητέρα τούς είπε ότι δεν είναι καλά και όντως δεν ήταν. Έγιναν προσπάθειες, ΚΑΡΠΑ, ήρθε και η μονάδα για ανάνηψη. Μου είπαν πως ειδοποίησε η κατηγορούμενη, αλλά όχι φωνάζοντας… Ήμασταν σε σοκ, οι συνάδελφοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αναρωτιόμασταν πώς έγινε» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως δεν θυμάται να είχε σημάδια στο πρόσωπό της όταν την είδε εκείνη την ημέρα.

Πρόεδρος: Είδατε αυτά τα σημάδια, όταν είδατε το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν τα θυμάμαι, αλλά έχουν περάσει χρόνια και δεν μπορώ να θυμηθώ… Αν τα έβλεπα, όμως, θα έδινα σημασία, όπως και οι γονείς, καθώς οι γιατροί τους λένε «να μη χτυπήσει το παιδί»…

Ήταν κατηγορηματική πως η μάσκα κατά την ανάνηψη του παιδιού δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τα σημάδια στο πρόσωπό. Ανέφερε, εντούτοις, πως θα μπορούσαν οι αμυχές να προκληθούν από χέρια των νοσηλευτών που δίνουν τις πρώτες βοήθειες.

Η μάρτυρας ανέφερε επίσης πως στα 14 χρόνια που βρίσκεται σε νοσοκομείο δεν έχει ξαναδεί τέτοιον ξαφνικό θάνατο και τόνισε πως η ηπατική ανεπάρκεια έχει «ολοφάνερη εικόνα».

Πρόεδρος: Σας προβλημάτισε κάτι στη συμπεριφορά των γονιών;

Μάρτυρας: Δυο γονείς σοκαρισμένοι… Δε θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο, ήταν σε σοκ, όπως και οι περισσότεροι γονείς. Δεν ήταν «δύσκολοι» γονείς.

Η νοσηλεύτρια είπε πως ο διευθυντής της κλινικής είχε ενημερώσει τους γονείς ότι πρέπει να κάνουν γονιδιακό έλεγχο προτού προχωρήσουν και σε άλλο παιδί.

«Μου έκανε εντύπωση, όταν έμαθα πως έκαναν και άλλο παιδί, το οποίο πέθανε στην κούνια» ανέφερε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This