Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα έργα ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Κτίριο συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ

Must Read

Μετά τις ημέρες του Πάσχα αρχίζουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο εκτιμάται ότι θα δώσει στην διεθνή κοινότητα, ένα σημείο μνήμης και μαρτυρίας και ένα παγκόσμιο σύμβολο, ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και στις διακρίσεις.

Έχει μάλιστα ήδη επιλεγεί η κοινοπραξία των εταιρειών που θα υλοποιήσει τα έργα της Α’ Φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου και μετά τις αργίες, πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση του εργοταξίου. Οι πρώτες εργασίες θα διαρκέσουν περίπου επτά μήνες (σ.σ. περίφραξη, εκσκαφή, πασσαλομπήξεις), ενώ προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό της Β’ Φάσης, δηλαδή το κυρίως μέρος της κατασκευής.

Η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μείνουν πίσω τα θέματα που αφορούσαν την χωροθέτηση του Μουσείου αλλά και να διεκπεραιωθούν διαγωνιστικές διαδικασίες και μελέτες.

Το κτίριο συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ, θα διαθέτει έξι υπέργειους ορόφους και δύο υπόγειους: οι τρεις πρώτοι όροφοι πάνω από το ισόγειο θα φιλοξενούν την μόνιμη έκθεση.

Θα υπάρχουν χώροι περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώροι πολλαπλών χρήσεων και γραφείων, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Ο περιβάλλων υπαίθριος χώρος θα έχει τη μορφή ενός αστικού πάρκου.

Το σχήμα του κτιρίου θα είναι οκταγωνικό, με αναφορά στην μορφή σημαντικών ρωμαϊκών και βυζαντινών μνημείων, όπως το Οκτάγωνο του Γαλεριανού Συγκροτήματος στην Θεσσαλονίκη και ο Πύργος των Ανέμων στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.

Το οκταγωνικό σχήμα, όπως περιγράφουν οι μελετητές, εξασφαλίζει στο κτίριο πρόσωπο προς οκτώ κατευθύνσεις, με εντυπωσιακές πανοραμικές θεάσεις για το κοινό. Στους τελευταίους δύο ορόφους του κτιρίου δημιουργείται ένα διάτρητο δαντελωτό μοτίβο με διάκενα, μέσω των οποίων το φως μπορεί να διεισδύσει, φωτίζοντας ελεγχόμενα το εσωτερικό. Το μοτίβο είναι εμπνευσμένο από τις γεωμετρικές μορφές της σεφαραδίτικης αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του κτιρίου θα απαιτήσει περίπου δυόμισι έτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This